четвртак, 30. јануар 2014.

RADE JOVANOVIĆ:NUDISTI




Još od vremena Adama, za sve je Srbima kriv prvi čovek!

Istoriju pišu pobednici. To je još jedan posao manje za Srbiju danas!

Sa komunistima smo imali Goli otok. Kad je Evropa mogla samo da sanja nudizam!

Srbija je trenutno izazov za fakire. Mi radimo za eksere!

Policija u Srbiji je sve brojnija. Trenutno ima demokratsku većinu!

Imamo neadekvatne lekove. Večinom one koji se moraju uzimati posle jela!

Razum mora pobediti... Borićemo se kao ludi!


RATKO DANGUBIĆ: TRUBA

Popodne se vozio biciklom. Prešao je desetak kilometara uz Dunav. Kada se iz šetnje vratio kući, on je, onako u trenerki, ne skinuvši ni patike, pružio se na kanabeu, i dugo je ležao ne mičući se: tupo je gledao u plafon. Napolju se polako gasio dan. Negde je nešto lupnulo i otkotrljalo se: na ulicu su galamili đaci koji se vraćaju iz gimnazije. Događaj od juče nije mu dao mira. I odnekud su navirale i nove pojedinosti, pa je, sada, imao u glavi koloplet sumnji, slika i glasova. Čudnovato, mrmljao je, ispada da čovek uvek ima neke nevolje. I sada on leži, i prebira u glavi kakav ga dan tek sutra čeka. Kod njega uvek ima hrpa misli i pitanja. U Palanci je onih mutnih godina bilo prilično ljubopitljivih i zlih ljudi, koji bi mu i iza ponoći, kada bi videli svetlo u prozoru u prizemlju, lupali u okno iza firange, i govorili: ”Pišeš, pišeš.” Nije ga bilo strah, samo je onda jasno osećao jedno: mora da promeni svoj stil pisanja i vreme kada sanja i stvara. Nije moga da promeni grad, jer nije imao kuda da ode. Konačno se pridiže i sede na kanabe. Kakve su sve mu gluposti dolazile u glavu. Davno se uverio da su stvari tekle ovako: roditelji i sudbina su hteli od njega da prave advokata, a on se posle čitanja romana Dostojevskog, odlučio da postane pisac.

           I sada, poput kakvog usamljenog kera, ume sam da luta okolo. Zamišljao je kako sudbina gunđa, kako je i njegova majka gunđala: “To je svetogrđe, narušavanje tradicije.” Njemu je deda bio dobar advokat, i otac Mirko je umro kao dobar advokat i sudija. Njemu je sada pedeset i dve i zbog te misli se namrgodio. Godinama je pratio razne znakove promena u svom bledom stilu pisanja. I kako su se valjali neki krupni i krvavi događaji u vezi naroda, pa i sazrevali, tako se i njegovo isprano pisanje primicalo realizmu. Ni sam ne zna koliko je puta pokušao da opiše samovar koji se pretvara u trubu. I juče je bila ta luda subota. I događaj koji je iza njega je potvrdio veru da stil pisanja ne čine samo dobro složene reči, nego i hemija o kojoj on ne zna baš ništa. Otvorio je, eto, juče prozor, isti prozor na koji su mu lupali i govorili “pišeš, pišeš”, udahnuo je vazduh duboko, duboko: dva ili tri puta. Na panju platana, levo od Vatrogasnog doma, stajao je trubač u uniformi i svirao nepoznatu melodiju. I on se okrenuo i pogledao u sobu, gde je do skora stajao samovar... i nije ga bilo na tacni. I tada je uzdrhtao, i naslutio je šta se dešava. Obradovao se, uspelo je: pisanje se pretakalo u zvuk i spokoj. Ima do kraja života da ga muči ovaj kratki san ili priviđenje ili...

среда, 29. јануар 2014.

AFORIZAM MILANA TODOROVA NA ENGLESKOM SAJTU

James Geary

James Geary

@JamesGeary

Deputy curator, Nieman Foundation for Journalism at Harvard (), aphorism aficionado, metaphor maven, wit whisperer
Boston (and London) · jamesgeary.com

Tweets

  1. No monument can be unveiled without a prior cover-up. —Milan Todorov

REAKCIJE NA NAGRAĐENU KNJIGU "POKORI SE I POČNI" (3)

večernje  novosti 12. januar 2014.

Nagrada za najbolju zbirku aforizama: “Novosti“ u najužem izboru

Beogradski aforističarski krug (BAK) saopštio je da je na konkurs za godišnju nagradu stiglo 18 knjiga aforizama objavljenih u Srbiji, Bosni i Hercegovini
Beogradski aforističarski krug (BAK) saopštio je da je na konkurs za godišnju nagradu stiglo 18 knjiga aforizama objavljenih u Srbiji, Bosni i Hercegovini (BiH), Crnoj Gori i Hrvatskoj, a žiri je izabrao tri koje su ušle u najuži izbor.
Žiri u sastavu Aleksandar Baljak, Vitomir Teofilović i Milan Beštić, odlučiće o najboljoj zbirci aforizama objavljenoj na srpskom govornom području u 2013. godini. U najuži krug žiri je uvrstio knjige „Pokori se i počni“ Milana Todorova iz Novog Sada, „Dobre vibracije“ Aleksandra Čotrića iz Beograda i „Ljubav za poneti“ Bojana Ljubenovića, aforističara „Novosti“ iz Beograda.
  1. pancho 26. januar 2014. 19:22 #2811938
    Todorov je kao vino,sto je stariji to je sve bolji.Zato valjda i pravi vino,od nagrada se ne zivi.
  2. Orlix Ljuba 13. januar 2014. 04:41 #2790401
    Ljubenović i ono njegovo: "Vidi mu se po spoljašnosti da je iz unutrašnjosti" :)

REAKCIJE NA NAGRAĐENU KNJIGU "POKORI SE I POČNI" (2)


večernje novosti,26. januara 2014.

Pokori se i počni" najbolja zbirka aforizama

Zbirka aforizama "Pokori se i počni", novosadskog satiričara Milana Todorova, proglašena je najboljom knjigom aforizama na srpskom jeziku u 2013. godini
Zbirka aforizama "Pokori se i počni", novosadskog satiričara Milana Todorova, u izdanju izdavačke kuće Binder, proglašena je najboljom knjigom aforizama na srpskom jeziku u 2013. godini, odlučio je žiri Beogradskog aforističarskog kruga (BAK).
Odluka žirija - koji je radio u sastavu: Aleksandar Baljak, predsednik, Vitomir Teofilović i Milan Beštić, bila je jednoglasna.
Na konkurs BAK-a, koji je bio otvoren do 31. decembra prošle godine, prispelo je 18 zbirki aforizama objavljenih u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj.
U najuži izbor za nagradu ušle su i knjige dvojice beogradskih autora: "Dobre vibracije" Aleksandra Čotrića i "Ljubav za poneti "Bojana Ljubenovića.
Knjiga Milana Todorova "Pokori se i počni" sadrži zadivljujuće veliki broj kvalitetnih aforizama (1400) koje je autor pisao poslednjih deset godina.
Iako su bremenite značenjima, briljantne minijature ovog našeg poznatog satiričara lako i brzo stižu do čitalaca.
Žiri u obrazloženju ističe da je Todorov napisao svoju najzreliju zbirku, a ujedno i jednu od najboljih knjiga aforizama ikad napisanih kod nas.
Knjiga "Pokori se i počni" otvara novo poglavlje u pristupu pisanju, ali i čitanju knjiga aforizama.
Nagrada Beogradskog aforističarskog kruga, najprestižnije priznanje za aforistiku u Srbiji, Todorovu će biti uručena sredinom februara, na Dan srpske satire. Laureat će dobiti Plaketu BAK-a i novčani iznos nagrade, čiji je pokrovitelj Kompanija "Možart" iz Beograda.
  1. pancho 26. januar 2014. 19:31 #2811953
    Znam Todorova jos iz proslog veka kad je aforizme objavljivao u novosadskom "INDEKSU"Bio je decko koji obecava.Obecanje je ispunio.Presao je na proizvodnju dobrog vina i stigao do istine!