субота, 23. јануар 2016.

ODJECI

TOP 10 NOVIH NASLOVA
Sveža izdanja u domaćim knjižarama

Autor: Before After
Portal za kulturu, Beograd, 2015.

Nova knjiga priča poznatog pripovedača i satiričara Milana Todorova Ne mogu ovde da dočekam jutro, koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo, donosi kratke priče o muškarcima. Priče u knjizi Ne mogu ovde da dočekam jutro iznijansirano i sugestivno pripovedaju o sredovečnom iskustvu junaka na osetljivoj granici između vremena koje je prošlo i neizvesnog vremena koje stiže, između propuštenih prilika i nesigurnih mogućnosti, između zgasnute ljubavi i izazova urbane usamljenosti. Todorov neobično vešto pripoveda o sredovečnim muškarcima koji se u modernom gradskom okruženju suočavaju sa iskušenjima ljubavi i usamljenosti. U njihovom iskustvu ljubav ostaje kratkotrajna, privremena i nestalna, ili pak u potpunosti nedosegnuta, dok je usamljenost osećanje koje se stalno umeće u činjenice njihovog života.

Slavni stih Miloša Crnjanskog „Tužno je biti muško“ doživeo je u pričama Milana Todorova iz knjige Ne mogu ovde da dočekam jutro moderni odjek i uzbudljivo pripovedačko preispitivanje. Gotovo u svakoj priči neko od sredovečnih muških junaka pokušava da utvrdi da li je moguće da vlastiti život počne iznova, sa iskustvom koje je nataloženo u međuvremenu, ma koliko, po pravilu, bilo obeleženo gubitništvom. Ili da opet prepozna iskustvo ljubavi kao odbranu od ispražnjenosti života i slutnje kraja.

Otuda su nove priče Milana Todorova u znaku potrage za ljubavlju kao potrage za istinskim životnim smislom.

Istovremeno, priče u knjizi  „Ne mogu ovde da dočekam jutro“  odvijaju se u novosadskim prostorima, često senovitim i skrivenim, tako da ova knjiga predstavlja tihu posvetu Novom Sadu i Petrovaradinu.

Нема коментара:

Постави коментар