понедељак, 8. новембар 2021.

MILAN TODOROV: KAKO NAS PORAZ PRIVODI IZGUBLJENOM DOSTOJANSTVU I ZAŠTO JE TO LOŠE ZA NAS

 


 


 

          Vest da je Kroka smenjen čuo sam tek u ponedeljak. To nimalo nije čudno. Smene su se obično dešavale početkom vikenda kada su ljudi zabavljeni planiranjem odmora sa porodicom. Mogućnost masovne pobune zbog Kroke je isključena. Niko ga nije voleo. Ipak, morali su da ga poštuju. U dnu svojih malih krmećih zenica.

         Kroka se, pak, povukao u vikendicu na Dunavu ne javljajući se nikome. U redakciji su bili zadovoljni. Neće im praviti probleme. Još jedan neposlušni je elegantno odstranjen.

         U prokletoj vikendici čiji je tihi očajnički mir upotpunjavalo šljapkanje, Kroka leži na leđima na drvenom podu prepušten debeloj crnoj devojci koja ga uzjahuje dok joj se velike dojke kao baloni sudaraju sa Krokinim zatvorenim očima.

         Više mu se uopšte ne diže. Pijan je. Mrak je pao u podne. Oseća samo da je za njega igra završena. U stvari, oseća da su ga izigrali. Nije očajan, nije čak ni tužan. Bilo je pitanje dana kada će se to dogoditi. Po glavi prebire razloge za smenu i ne može da utvrdi nijedan konkretan. Pisao je malo i retko. Poslednjih godina nije napisao nijedan redak. Uređivao je najpre spoljnu politiku, zatim unutrašnju, pa gradsku rubriku i najzad rubriku feljtona. Tu tek nije moglo bilo šta da mu se zameri.

        Devojka je zastala i pita ga da li je sve u redu.

        Samo nastavi“ – kaže joj ne otvarajući oči. Vonj parenja, oštar i kiselkast para mu nozdrve.

         Postepeno shvata da su ga odstranili iz predostrožnosti. On je bio samo jedan urednik koji se nije javno suprotstavljao nego je samo gunđao i kao hodajuća grudva buduće lavine gneva izazivao podozrenje po hodnicima.

         Znao je šta sledi. Očekuju da se posle nekoliko dana pojavi u redakciji i da ih, sve hodajući uza zid, pogleda u oči. Neki će da  kriju pogled, ali većina će mu se smejuljiti u lice. To je poznata redaksijska patetika. Pojaviće se neka dobra ženska duša koja zna da se ranjena riba lovi najlakše. Biće to anđeo sklon padu. Pakleni anđeo.

        Tako mi i treba, pomisli. Sad ću morati da podnosim samilost onih koje sam prezirao.

         U sledećem trenutku pomisli da se nikad više neće vratiti u taj zoološki vrt. Ali, od čega će živeti? Šta će biti sa ovim malim ružičastim rupicama koje mu devojka navlači na lice?

         Štaviše, lišen pažnje malih novinarskih ulizica, kojih je puna redakcija, on zna da će umreti. Možda bi trebalo da telefonira. Toliko se gadio telefonskih poziva. Traži telefon.

         Beži, skidaj se s mene. Da te više moje oči ne vide. Ostavi telefon, kad ti kažem.“

         Devojka je uplašena, ali intuitivno oseća da problem nije u njoj. On u njenim očima pak vidi da više nije urednik koji može da plaća honorare kolike i kome hoće.

         „Znaš…ne znaš ti ništa. Ja nikad nisam tuđi dinar… Nikad…razumeš.“

         Ona se ne pretvara da razume. Sad joj to više nije ni važno. Ona se više ne zanima za ovog starca. Balon se izduvao. Mali ružičasti balon sa ružičastom rupicom.

         Ali, on o njoj više ne razmišlja. Najteže mu sad pada pomisao na uredničku sobu. Ostavio je neke lične stvari tamo. Neke olovke, pisma, lule, duvan, boce pića u ormanu. I jastuče za ispod guzice. Sve više ga je bolela kičma i kad mu je sekretarica ponudila šareno jastuče on je primio bez razmišljanja. Može da zamisli kako će se njegov naslednik na tom mestu naslađivati činjenicom da je ofis pretvorio u privatni stan. Mogao bi da nazove sekretaricu i kaže joj da skloni to smešno jastuče. Ali, sad je kasno. U redakciji je uvek vladala oskudica prostora. Novi je jedva dočekao da uvali svoje dupe  u kancelariju. Vesti ne trpe odlaganja. Ispašće bolesni nastrani starac. Svi će pričati o njegovom jastučetu. Niko o njegovim stavovima. Ostaće upamćen po miderluku. Kao obesni a nemoćni turski paša. Čim se otrezni ili bar dovde svoju fasadu u kakav takav red, ide u desk da im se najebe keve. Nije ni slutio da se vreme prevrnulo kao voda i da u tom novom, stalno dolazećem vremenu više ne postoje autoriteti nego će se borba, pa čak i njegova, od sada voditi za goli život. Kakvi mediji, kakvi bakrači!

(odlomak iz romana u nastajanju "CENZURISANJE PATRIJARHA")

 


         

 

Нема коментара:

Постави коментар