субота, 18. август 2018.

RATKO DANGUBIĆ: KUPRIN




izvor: pinterest.com
Kupio sam na novosadskom buvljaku, ne znam iz kojih razloga, kojih nema i za mnoge druge knjige, gotovo za bagatelu, knjigu A.Kuprina: u njoj su romani (Dvoboj, Jama, Grivna od granata), izdanje NOVOG POKOLENJA, Beograd, iz 1953, urednik Mira Alečković, biblioteka EPOHA.
Nekako, samo po sebi, ispade, da ne znam šta da radim s knjigom, ali mislim da je, sa odabranim, poklonim jednoj od seoskih biblioteka, u akciji skupljanja knjiga: možda neko dete i zaželi da vidi kako se rađao, u Rusiji, pre sto godina, komunizam, u vreme drugova Lenjina i Staljina.
Listam knjigu od zadnje strane, pa saznajem da je redakciju prevoda radio Petar Mitropan, da je knjigu štampalo preduzeće OMLADINA, iz Beograda.
Na koricama, s unutrašnje strane, u papirnom džepu, nalazim KARTU  KNJIGE, na kojoj se evidentiraju čitaoci. Na žalost, karton (Biblioteke sindikata metalskih radnika Jugoslavije iz Beograda) je prazan: od 1953. niko knjigu nije uzeo da čita. Ovo me je, kao čitaoca i pripovedača, prilično rastužilo, pa otvaram početak prvog romana DVOBOJ, i čitam Kuprinovu posvetu: ”Makismu Gorkom s osećanjem iskrenog prijateljstva i dubokog potovanja posvećuje autor ovu knjigu.”
A sam roman Dvoboj počinje ovako: “Popodnevna obuka u šestoj četi bila je već pri kraju, i mlađi oficiri sve češće i nestrpljivije pogeldali su na sat.”

Нема коментара:

Постави коментар