понедељак, 31. октобар 2011.

NOVA SRPSKA HUMORISTIČKA PRIČA (25)

ALEKSANDAR ČOTRIĆ
POSETA

- Na ovom mestu nalazilio se spomenik velikom piscu, dobitniku Nobelove nagrade. Na fotografiji u mojoj desnoj ruci možete da vidite kako je spomenik izgledao, dok nije pre nekoliko godina jedne noći ukraden i prodat otpadu gde je završio kao sekundarna sirovina – govorio je vodič grupi stranih turista koji su fotografisali postament bez spomenika. Kolona posetilaca, predvođena vodičem, zatim se uputila u ulicu iza ugla, gde su se zaustavili ispred jedne stare zgrade. - U ovoj kući rođen je slavni kompozitor klasične muzike koji je stekao svetsku slavu. Na zidu ispred kojeg stojimo nalazila se spomen ploča sa njegovim likom, ali su je nepoznati počinioci skinuli i, pretpostavlja se, prodali na kilogram, da bi bila pretopljena.
Stranci su se slikali ispred zida iz kojeg su virila četiri metalna držača, jedini ostaci nekadašnje znamenitosti.
- Idemo sada do centralnog trga, a usput obratite pažnju na otvore za šahtove na trotoarima jer su svi poklopci skinuti. Takođe, vodite računa kada prelazite ulice jer nema više ni jednog saobraćajnog znaka, svi su nestali – upozoravao je vodič turiste.
Jedan stariji gost naše prestonice pitao je vodiča – zašto ne može telefonom iz hotela da uspostavi vezu sa porodicom u svojoj zemlji?
- Ne možete da koristite telefone – govorio je vodič glasno, da bi ga čuli i ostali – zato što su pokradene sve telefonske žice i prodate onima koji otkupljuju stari bakar.
Dok su prolazili glavnim gradskim ulicama vodič je pokazivao turistima hram bez zvona, parlament bez kupola, pozorište bez oluka...
Iz autobusa kojim su se zatim vozili strani posetioci na putu prema aerodromu mogli su da vide mesta na kojima su bili sedišta vojske i policije. Od tih zgrada posle bombardovanja ostale su samo gomile cigala, kamena i iskrivljenog gvožđa. Ništa bolja sudbina nije bila ni brojnih preduzeća koja su prethodnih godina bila privatizovana. I ona su ličila na sablasne ruševine.
Kada su na aerodromu izašli iz autobusa bez branika i vrata, turisti su potrčali prema avionu sa koga su neki ljudi skidali metalnu oplatu.
- Zbogom, srećan put! – dovikivao je vodič - Nadam se da ćete nam ponovo doći! Da vidite da li je nešto ostalo.

1 коментар: