уторак, 12. март 2024.

MILAN TODOROV: MUVE ŠEKSPIROVOG OCA

 

          Slušam samo radio postaje. Nemam nijednu omiljenu. Imam utisak da su sve na isti kalup. Nemaju jasnu koncepciju. Puste neku devojku da brblja a između njenih notornih gluposti vrte se takođe bezimene muzičke numere. Imam dojam da je sada važno samo ono što nije rečeno niti ispevano. Hoću reć da je važno ono posle. I mislim, možda je stari knjižnjičar u pravu. Nešto se dogodilo, nešto užasno i nepojmljivo ljudskom rodu, ali šta je bilo posle?

          Ova reka, naše more kako se glupo veli u narodnjacima, je tekla i nastavila da teče. Želim da vjerujem kako se moj otac ( Ne zovem ga tata); upravo zbog toga okrenuo zvezdama.                                                 

          Razumije se, njegova uloga, koja mu, moram da kažem, beše nametnuta, terala ga je na druga osmatranja. Ali, nije li to tjeranje (životinje imaju tjeranje, zar ne? Psi, naročito.) bilo kontraefekat, odnosno predstavljalo sate nepostojanja?        

          Na satu na tvrđi to se nije merilo. Velika kazaljka je bila neupotrebljiva dok ste blizu nje. Značila je samo onima na brodovima, bez dalekozora, bez jasne svrhe i namere svog puta. Bar da nešto znaju.

          I ja sam, ne znam kako, poželela da nešto znam. Ne za svet, ne za javnost koja je željna pukog, prostog mira po svaku cijenu, nego za mene.

          Moguće da je to uzaludan napor. Mišići koji usred toga atrofiraju. Ali, iskopala sam nešto. Nije bogznašta. Tipsko je. Međutim, to govori o profesionalizmu zločinaca za razliku od ovih nevičnih devojaka na ovdašnjim radio stanicama.

          Čovek kad to pročita, a to je bila za mog sirotog malog oca - zapovest koja se odbija samo po cenu života, mora da se osjeća kao da se pred njim otvara polje, grobno polje sa milion još nepostavljenih krstača. Iskorak u novo doba iz nužde koju niko nikada neće prepoznati niti oprostiti.

           Onaj astronaut koji je kročio na Mjesec i tom prigodom izvalio da je to mali korak za čovjeka a veliki za čovječanstvo, bio je u krivu. Svaki mali čovekov korak je velik za njega. A čovečanstvo je opšta statistika. Meso i kupus, kako velite vi Srbi.

               Ideja novog radija zasniva se na, koliko je to moguće ostvariti bez ikakvog šturhajta, potpunom mozaik programu, baš onako kako to radi na desetine lokalnih nemačkih stanica širom Europe.

            Program ima samo šture okvire i grube naznake nacionalnog, ali je najvažniji zighajš. Taj ukus pobede! Sve drugo su kockice muzike, priča, šumova. Razume se, stanice imaju svoju listu kockica koje prave po sopstvenoj ili naručenoj produkciji ili je kradu od drugih radio stanica. Kockice traju od 3 do 15 minuta i potkrepljene su jednoznačnim najavama, odjavama tako da se direktno slažu u programe i maskiraju pravu funkciju radija. Iza te funkcije izvještavat ćete o važnijim stvarima: pozicioniranju vojske, stanju u donjoj kasarni, stanju oko mosta, kretanju brodova, sadržaju utroba šlepova, radovima oko i na mostu, radovima u luci, eventualnom podizanju nasipa i utvrda, podrivanju obala, noćnim lažnim šetačima i svim drugim stvarima koje mogu biti od značaja za zighajš.

          To si skinula sa Neta?“

          „Taman posla. Taj đavo neće ući nikada u moju kuću. Htjeli su da me tome nauče, još u redakciji. Naročito lektorka, neka mlada Bosanka koju je mrzelo da olovkom ispravlja naše male brljotine. Ali, ja i još poneko od kolega nismo to prihvatili.“

          „Pobogu, zašto?“

          „Zato što je čovekov mozak kompliciraniji od bilo kojeg stroja.“

          Potom mi je ispričala šta je trenutno muči.

         „Neki biskup, ne želim mu ni me pomenut, organizovao je u svom velelepnom domu orgije sa dve časne sestre. Ubedio ih je, zamisli, da učestvuju u tomu govoreći im da je to zapravo Sveto trojstvo. I one su ga, gle, prijavile tek posle trideset godina, kada se sve ohladilo. Kažu: bojale su se. I sad se ja pitam je li strah od kazne jači od vere u pravednost Božiju? 

          Da li se u tom starom pokvarenjaku borio Bog sa čovekovom prirodom?

         Čovek veruje u nešto, odstinski veruje a onda se pojavi osećanje da uz tu veru postoji još nešta drugo, skoro jednako jako ako ne i jače.

          Koliko se siromah opirao tomu?

          Ta nemoguće je da nije znao da je jedno suprotno drugomu!

          Ali je jednako nemoguće da se kao inteligentan čovek nijednom nije zapitao zašto je njegova vera tako ustanovljena da se protivi njegovoj ljudskoj potrebi.

          Možda je trebalo i on njih da tuži?“

          „Časne sestre?“

          „Da, milosrdnice. Nisu ga nijednom ukorile, nehgo su ćutke, sa sramom, kako su docnije pričale, učestvovale u tim svetim orgijama. Pa... nije li svet, uek i bio zasnovan na orgijama u kojima prećutno, iz ovog ili onog razloga, učestvujemo osobito za vreme ratova. Moj otac je za to najbolji primer. Bio je između verovanja i prinudne službe. Da, to je bio. Osobito na početku rata, kada je Hitler pokorio celu Europu.

           Historija otaca nije tako smrdljiva, kao što bi svet htio. Šekspirov otac je, verovalo se, bio prljavi kožar i platio je kaznu, zamisli još u šesnaestom stoleću, zato što je iz njegovog dvorišta izletalo jato muva koje, verovalo se u to doba, izazivaju kugu. Ali, sada je stvar preokrenuta. Šekspirov otac je, prema nađenim pisanim dokumentima, platio u stvari porez na zanat čije je obavljanje podrazumevalo štavljenje kože mokraćom u kojoj, razume se, ima amonijaka a muve... ha, muve...one su uvek tu negde sa nama i bez nas.

 ***

(odlomak iz nove duže proze)

Нема коментара:

Постави коментар