уторак, 7. фебруар 2023.

MILAN TODOROV: MALA ISTORIJA SREĆE

 

 

 



Parkirao sam automobil prilično nemarno ispred super marketa u kome obično kupujem namirnice za večeru. Kraj dana je za mene uvek svečanost za koju, doduše, ne znam kako će se završiti, ali od nekog vremena volim te male, sitne trenutke.

Na pokrajnom zidu, kraj ulaznih vrata stajala je, uvrnutog repa, smeđa mačka i neki korpulentni tip, otprilike mojih godina, u letnjim  papučama drobio je ostatke zrnastog hleba govoreći mački da jede jer će samo tako biti zdrava.
Zastao sam, maltene instinktivno. Čovek mi je bio poznat. Ne znam odakle. Reči koje je izgovarao u smiraj dana delovale su na mene kao lekovita voda u mutnoj bari svakodnevice.

Međutim, čovek me je pogledao oštro i hrapavim glasom, u kome naslutih da je kavgadžija  koji pije isključivo žestoka pića, upita me prosto i neprijateljski.

Šta je hadžijo?
Zastadoh presečen.

On na to malo ustuknu.

Šta je video u mojoj pojavi? Ulično osvetljenje je bilo solidno. Ipak, oko svetiljki kružno behu sve gušći zastori magle. kao zasebne svetle sobice.

Lep prizor, rekoh mu da prekratim neprijatnost.

I on se naglo promenio, mada, osetio sam, lažno jer osetih ironiju u njegovom glasu:

Hranim ove sirotane, kad nema ko bolji.

Nasmejao sam se. Nije bilo ubedljivo.

Ušao sam u prodavnicu. Kupio neke kobasice i sir i malo previše mekan zimski krastavac.

Čovek je još bio kraj zida i gomiice bačene hrane. Mačka se udaljavala nezainteresovano.

Prođoh pored njega ne osvrćući se.

Hadžijo, doviknuo mi je još jednom.Ovaj put drskije.

Nisam se osvrtao.

Otvorio sam vrata auta tiho.

Osetio sam da je nesrećan. Imam, poput psa koji je istreniran da oseti drogu, oružje, novac sakriven u mračnim pregradama automobila na granici – njušku za nesreću. I klonim je se. 

Otišao sam zatim u Futošku, staru zanatlijsku ulicu, u servis mobilnih telefona. Naime, telefon mi se, iznnada, zablokirao. Bio je napunjen, ali nisam mogao da ga uključim. U radnji, srećom nije bilo nikoga, osim crpurastog mladića sa krupnim bademastim, ali uplašenim očima.

Rekao sam mu o čemu se radu. Ćutke je uzeo telefon, nešto nožićem petljao oko njegovih ivica i vratio mi ga je:

Resetovao sam ga, rekao je muklo, nekim akcentom koji je delovao arapski. Ipak sam ga razumeo.

Ako ne radi, dođi sutra.

Glas mu je bio mekan. Izgledalo je kao da saoseća sa mojom banalnom nezgodom sa mobilnim telefonom.

Koliko sam dužan?

Odmahnuo je rukom.

Pružio sam mu stodinarku.

No, no.

Nije hteo da uzme.

Ako sutra… govorio je loše.

Ili je Turčin ili najverovatnije Sirijac.

Dan pre toga područje Turske na granici sa Sirijom zadesila je strašna nesreća. Više od pet hiljada ljudi, žena i dece, prema prvim procenama poginulo je u najsnažnijem zemljotresu u poslednjih sto godina.

Paralele su nemoguće.

Jedna nesreća ne može da se poredi sa nesrećom drugog.

Pošto je isteklo vreme za uobičajenu predvečernju šetnju a putevi bili smrznuti i bez blata, krenuh ka Dunavu i čardi na kojoj lovim crnog mačora sa plavim očima. Lovim ga već godinu dana i stalno mi izmiče.

Imao sam kesu punu kostiju čuvanih za njega.

Put je bio zamrznut, ali nedovoljno. Neki mladić sa crvenim renoom najnovije generacije i dugim upaljenim svetlima koje nije hteo da spusti projuri pored i zaspe me blatnom prašinom.

Ipak stigoh nekako do čarde.

Mrak, mala treperava svetla na sporo pokretnoj vodi. Nisam želeo da ih gledam. I ona su, pomislih, neki izgovor.

Mac, mac, počeh najpre tiho pa sve glasnije. Tišina kao more.

More…

Moja baba, Budinka, putovala je brodom od Rijeke do Njujorka mesec dana sa bebom, mojim ocem u naručju, starim svega šest meseci. Bilo je to 1913, godinu pre Prvog svetskog rata. Brod se ljuljao. Dobila je morsku bolest, mala banatska ženica koja nikad pre nije videla reku a kamoli okean i, razume se, nije umela da pliva.

Molila je saputnike da joj spasu dete ako ona umre. To dete je bio moj otac. Onda ja.

Godinama sam u mraku slušao Glas Amerike i sanjao o njoj.

Nisam znao zašto su se moj deda i preživela baba vratili iz te obećane zemlje u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca 1928. Nije me to zanimalo.

Život kao statistika se ipak nastavio.

1930 moj deda, sa dolarima zarađenim u Americi, kupuje žito „na zeleno“ u Banatu, računajući na letnju dobit. Zbog katastrofalne suše, žito podbacuje. Moj deda propada finansijski. Usled stres dobija šećernu bolest. Ne leči se. Seku mu nogu. Prvo levu, pa desnu. Umire usled gangrene.

1941 moj otac dobija poziv za mobilizaciju. Uzima konja iz štale i odlazi na mobilizaciju u Stalać. Sedmog aprila 1941 godine komandant bataljona u kome se nalazio predaje ih nemačkom oficiru. Ovaj naređuje da ih sve potrpaju u stočne vagone i deportuju u logore u Nemačkoj.

1945 logor u kome je moj otac oslobađaju Amerikanci. Postrojavaju zarobljenike. Ko hoće u slobodnu zemlju Ameriku neka stane desno. Ko hoće u Srbiju, na levo.

Moj otac se vratio.

Da li je moja baba bila srećna?

Ne znam.

U porodici se nije pričalo o sreći.

Nismo izvlačili lutriju, igrali loto.

Živeli smo domaći život... Prostor za disanje, privatni trenuci i obične stvari koje vise okolo i koje lako prekoračujemo.

Zašto ovo pričam?

Juče sam u novinama pročitao da su srećne žene lepe i da žive duže.

Meni su, izvinjavam se, lepe i nesrećne žene i nesrećni ljudi; i nesrećne životinje su mi nekako draže.

Crni mačor se nije pojavio. Umesto njega bačenim kostima prišunjala se skotna žuta kujica, uzela komad mesa i pobegla u ogoljeno šipražje uz reku.

Na proleće, biće mladih.


(Ilustracija: Džon Dankan, Sreća)

 

 

Нема коментара:

Постави коментар