уторак, 28. фебруар 2023.

MILAN TODOROV: DRVENE RUŽE

 



Najveća čovekova želja je da prevaziđe zaborav. U njoj su sadržane sve egzistencijalne potrebe poput one za večnim životom ili očuvanjem mladosti. Jednom se živi,kažu, ali kad bih mogao da biram izabrao bih kovanicu prema kojoj je život jedan ali razliven u bezbroj rukavaca kao reka.

Na krajnjem ispustu pokretnog stepeništa obazriva, pomalo uplašena lepa žena četrdesetih maltene svako veče, pogledavajući me dok me traka vuče nadole i videći u meni možda lojalnost nekoj njihovoj marketinškoj priči, prilazi mi lakim okretom bokova i pruža parenu slikovnicu sa nekakvim ponudama. Neprijatno mi je da je odbijem i uzimam je da bih je na sledećem, malo udaljenijem delu šoping mola pažljivo smotao u kockicu veličine paklice cigara i uredno odložio u boks namenjen papirnom otpadu. Pretpostavljam da ta žena koja sa nelagodom nudi posetiocima reklamne prospekte to mora da radi da bi zadržala posao. Ima dopadljivu dugu crvenu haljinu jednostavnog kroja, bledo lice i oči nerazaznjive boje.

Jedne večeri, ipak, ne odolevši, a kad mi je po ko zna koji put ponudila da uzmem isti prospekt, rekoh joj:
-Ali, gospođice, već pet puta ste mi dali tu knjižicu.

Trgla se. Lice joj se zateglo, naročito izdajnička koža oko očiju i ja odjednom primetih da je starija nego što je pre ovoga izgledala, da su joj oči uske i crne, da se šminka razvukla i ja u buci novog velikog marketa jedva razaznajem njene reči:
-Izvinite, ja ne pamtim lica u ovolikoj masi ljudi.

Odjednom se osetih kao zrno peska na plaži.

-Niste vi krivi, rekoh možda nepotrebno. Razumem vas. Hvala u svakom slučaju.

Prošlo je nekoliko dana, možda i nedelja. Odjednom nisam više želeo da idem u taj trgovinski centar.

Nisam mogao sebi da objasnim razlog za to.

Okrenuh se prirodi i njenom vrhunskom lukavstvu: tobožnjem propadanju svega dotadanjeg lepog da bi se rodilo nešto još raskošnije. Ariš ispred kuće, sibirska logoraška nevesta, odbacivala je preko noći nežne koraste latice šišarki u obliku ruža. Jednog ranog proleća uspeo sam da ulovim jednu, neraspadnutu. Ove zime pak sve behu izlomljene, kao da im je bio tesan i težak život u nametnutoj lepoti drvene ruže.

Jedne večeri, ne odoleh, odoh nanovo u onaj mol sa spratovima. Parkiram auto na najvišem parkiralištu i uvek se začudim kad utvrdim da sam parkirao na nultoj zemlji. Onda se spuštam pokretnim stepenicama. Ne podnosim liftove pune periferije, kašljucanja, mirisa luka o preširokim kaputima i rasklimatanim dečjim kolicima.

Nisam se brijao nedelju dana. Kosa mi je, takođe, porasla. Kao ariš nanovo sam navlačio ljuske na sebe. Glasovi onih koji se vraćaju gore suprotnim stepeništem. Na pokretnim stepenicama je najlakše uočiti blizinu svih stvari. Sva bića koja čine ovaj svet su tu: otac koji viče na sina da ne stavlja nogu tu nego „vamo“, majka koja uplašeno vrluda pogledom, stari bračni par koji liči na ptice dobro odnegovane u kućnom kavezu i koje se sada teško snalaze na slobodi, mlade ribe koje sa tašnom o ramenu vrte kukovima idući ka fitnes centru…

Ona devojka ili žena u crvenom lakoj haljini sa golim ramenima je bila tu, ispod, čekala. Pogledi su nam se sreli. Na silasku sa poslednjeg stepenika koji svojim pristajanjem kao da smiruje kakofoniju gomile priđe mi a onda se, bez vidljivog povoda vrati za svoj mali pult. Ne, siguran sam  da me ni ovaj put nije prepoznala. Nešto drugo je u igri: neizvesnost kojom žene najviše uznemiravaju.

 

Нема коментара:

Постави коментар