субота, 23. јун 2018.

NOVI ROMAN MILANA TODOROVA



Sava Šumanović: Pijani brod
POTRAGA ZA AUTENTIČNOŠĆU
(nad rukopisom romana Milana Todorova „Pristanište“, 2018.)

Celina postojanja, po pravilu, jasnije se sagledava sučeljavanjem sopstvenih i tuđih pogleda. Naš unutrašnji i spoljašni svet su povezani dubokim, često neshvatljivim vezama. Pisac to mora da istraži. Mešajući  likove sa društvenih mreža sa ispovestima  kardiohirurga- erotomana, koji ne veruje u zvanične postulate medicine i  društva, junak romana „Pristanište“ sve vreme traga za pravim, postojanim osloncem  u svom životu, tačnije sidrom u mirnoj luci zajednice dva bića. Autor pritom ispituje ideju autentičnosti u ljubavi, nepouzdani dokaz njene postojanosti u braku i van njega sve vreme tragajući za „zavetnim kovčegom“ jednostavnog, ako ne baš sasvim srećnog a ono nefalsifikovanog odnosa  u društvu koje prevagu telesnog nad emotivnim skladom pravda večitim ljudskim snom o trajanju bez bola. Razume se da je to nemoguće, ne postoje dugi sporazumevajući periodi između svetova ili  čak samo dva bića. Odnosi se stalno razbijaju. Junaci „Pristaništa“ imaju različite razloge za nestajanje iz ovog sveta. U snovima i na javi. Poslednji ratovi su dodatno pregrejali naše životne osigurače, koji se u ovoj uzbudljivoj i vrlo brzoj priči, tope ili detoniraju stvarajući katastrofične požare koje je nemoguće izbeći neoprljen.
Pristanište je stoga mesto u kome je najlakše razabrati promene koje donosi vreme. U njemu se ukrštaju i sabiraju putevi muške i ženske fantazije, tokovi istorije, nanosi poraza i "povodnji", kako bi rekli  priobalni meštani, čovekovih zabluda o sopstvenoj važnosti i mogućnosti upravljanja životnim putevima, da bi se često to svelo na samoubistvo traumatizovanih ratnih pokajnika. Ipak ovo je istovremeno i vrlo topla, emotivno zrela priča o prijateljstvu i ljubavi i njihovim nevidljivim, ali uvek prisutnim nesvakidašnjim znamenjima.
Zašto i kako  bismo drugačije  stigli dovde, do ovog centra za odvikavanje od želja, ovog privremenog lečilišta zavisnika od nesreća uzrokovanih ponajvećma sopstvenim neutemeljenim idejama i hiperegoističnim stremljenjima?
Rezultat do kojeg suptilnom introspekcijom dolazi Todorov u svom novom romanu jeste potreba da konačno preuzmemo odgovornost za sopstvene živote i vlastite sudbine, koje nam se često, najčešće i olako, izmigolje u protoku svakodnevlja i kovitlacu savremenog sveta.


K.R.P.

Нема коментара:

Постави коментар