петак, 11. јануар 2019.

RATKO DANGUBIĆ: TRAVA






Pinterest
U očevoj biblioteci, od par hiljada knjiga, „iskopao“ je staru knjigu i krenuo, ne krije, kod antikvara, da je proda. A šta je s očevom bibliotekom posle njegove smrti? „Prazna priča.“ Sestra neće da je prodaju-on bi da se trsi gomile hartije. „Ako je iko prazna priča“, prebacivala je sestra Ljudmila, „onda si ti sam prazna priča.“ Krenuo je da uzme pare: knjigu je u kožnom povezu, nije hteo da pokaže naslov, izdavača, a ni godinu izdavanja. Ne samo da je knjiga dobra i vredna, raritet, govori jezikom kao da je meni prodaje, nego je i za sva vremena, remek delo.
Poznajem ga dvadeset i kusur godina, valjda i pre upisa na fakultet, stalno mu trebaju pare. On  se, navodno, davno „skinuo“ sa droge, ali govore da se kocka. Posle trećeg piva, imao je potrebu da priča priču. Sedeli su nekog jula u kafani „Pod lipom“. Onoj modernoj kafani, u zgradurini nikloj na mestu predratne kafane. Niko od njih, smeje se, trojice nije imao tada grama gandže da se urede. Taj crnomanjasti Milija rekao je da ide u LJ. da nabavi travu. Kako? Svi su se čudili, nema pare? Pustite pare, branio se. Skupilo su mu novac za voz i on je otputovao put Lj. Tamo se, odmah, na stanici, nanjušio ih je, priključio grupi od troje koji su nudili „travu“. Dali su mu tu i nekoliko dimova u krug. Odveli su ga u pristojan stan, da mu pokažu pravu robu. Imali su skoro dva kila „trave“. Pravio se da nije siguran da li je prava, a da bi kupio dvesta grama, ali mora da proba. Njih je jako zanimalo kako će da je proba? Uvela su ga dvojica u kupatilo, treći je ostao, pod gasom, na kanabeu. Stavio je ovaj, priča prodavac knjige, čep na kadu, a onda u desetak santimetara vode bacio šaku trave. I dok su se ova dvojica naduvanih sagnuli da vide šta se događa, on je izleteo iz kupatila i zaključao vrata. Treći se nije ni osvestio, nije shvatio šta se događa i on je ostavio sve, pod ključem, u stanu. Sleteo je s travom u torbi niz stepenice, bez daha. Uhvatio je autobus do Z., a onda se vozom dovukao do Beograda. Tek peti dan je stigao u Beogradu-bogat, s dva kila „trave“. Tri mesec kasnije jedan njihov bizgov iz Lj., svojim poslom, je bio odseo u nekom hotelu u Beogradu i pripovedao trećem kako je neki mali-crni Beograđanin ojadio grupu bilmeza u Lj.
Nije da se ne slažem s tobom, smejao sam se: ali izmišljaš. „Ali, makar istine radi, morao si da dodaš da je ofarbao kosu-pustio brkove-ošišao se na nulu?“ On je onda dodao: Zamisli kako je momak došao do velikih para, a i da je bio voljan da drugarima pokloni pola kila „trave“. „A šta bi ti radio u njegovom slučaju?“ Baš počinje da mi se dopada priča, izbegao sam odgovor. Volim da razmišljam o tim stvarima. Nisam bio siguran da li je on ovaj momak koji je nasamario one onda u Lj. Pitao sam ga da li je pročitao knjigu. Odgovoro mi je pitanjem: „Koju knjigu?“

Нема коментара:

Постави коментар