петак, 11. септембар 2020.

RATKO DANGUBIĆ: PONOR I STARICA

 


 

Znam uglednog čoveka, imućnog, starijeg neženju, koji mi je ispričao svoju, nedorečenu, priču. Tokom pričanja javljao mu se u očima izvestan odziv njegovih osećanja. On je godinama među prijateljima slovio kao savetnik za mere i drgocenosti u arapskoj zemlji, dok se nije odigralo arapsko proleće. Određeni događaji učine da o ljudima mislimo najneobičnije stvari. Advokat je poznaniku, još dok je radio u Africi, kupio stan u luksuznoj zgradi u kojoj svi radovi nisu izvedeni do kraja, odnosno nisu bili urađeni valjano. Tako ga je pri useljenju, morao je zbog proleća da se vrati, sačekao ispred zgrade iskopan ponor za toplovod. A porodičnu kuću je odavno, pred odlazak u Afriku, darovao kao prostor za legat dede slikara, akademika, ugledne ličnosti.

On nikad nije stanovao u zgradama koje imaju više porodica i teško se, uopšte, snalazio kao povratnik posle trideset godina. I vrućina mu je smetala, a tamo se bio navikao na vrućinu. Odeven za protokol, ide sada na prijem, prelazi preko podrhtavajuće daske koja nedeljama predstavlja jedini put do zgrade. Žurio je na sastanak Krunskog saveta. Daska deluje kao brvno nad ambisom dubokim tri metra. Ovo su, valjda, iskopali u želji da srede grejanje čije probe ne uspevaju. Na pola daske viri veliki, zarđao, opasan esker. Ovo je ko zna koji dan da ovako prelazi, a do trinaestog se nije bojao. Ali bi sada statistički gledano mogao uvek propasti u ponor. Dole se vidi ogroman ventil na kome krupnim slovima piše “Valman Hawle”. Od kanalizacije? Čudi ga da se niko ne usuđuju da se bune, iako u zgrada ima porodica. Razmišljao je da li je i on sam taj “niko” kada se ni on ne buni, samo besni.

I vratio se s prijema taksijem. Ponovo je pred njim ona ista slika, sem što je pored susedne, velike, zgrade sedela starica u crnini koja ovde prodaje svakodnevno šta ima. Nekako mu je žao starice, zuri u tezgu, kartonsku kutiju, prilazi ponoru. Zaokupljen je mislima i skoro da je ugazio u pseći izmet. Tek kad prođe staricu trže se, pa se sažali i vrati da kupi kilogram bresaka. Starica mu lagano izmeri, bez reči, robu u providnoj plastičoj kesi, na visećem kantaru, i pomislio je da kesa neće izdržati. I gleda u kojoj ruci da nosi breskve, u kojoj papire koje je dobio na prijemu. Naježio se, starica nudi i pileće nogice i krilca za pseto. I ostavlja staricu za sobom, ne uzima ni kusur, i čuje je kako zahvaljuje i govori mu: “Hajde, uzmi sutra tri kila, pa da ti dam što valja!”

Нема коментара:

Постави коментар