петак, 25. април 2014.

RATKO DANGUBIĆ: ORASI

Taj neznanac je trunio da svako treba da misli svojom glavom. To je osnovno ljudsko pravo. Trebalo ga je upozoriti da pazi kako govori pred milicijom, ali nismo. Njemu je važno da je narod bezbedan. I to je njegov posao, rekao je milicajac Ivan. Tek smo bili zaseli u onoj kafani “Kod fotografa” i ovaj krivorepi Limun je laprdao kako se iza rešetkastih prozora u prodavnici „Kolonijal“ čula jaka vika, i da je bilo svađe, pretnji i psovanja. „To može da zadesi ljude koji vole orase“, rugao se Limun. „I ja  volim orase.“ Dan ranije pronela se vest da su stigli orasi iz Rumunije, pa su žene navalile da se opskrbe za sve vrste praznika. U džaku je bilo osam kila jezgra. Bilo je to prvi put te godine da kod nas stignu orasi. Taj Limun je raspredao kako je  Nikola iz Paraga, kome je trgovkinja kuma, kupio pet kila za svadbu sina Milutina. To je izazvalo revolt kod ostalih okupljenih žena, a naročito kod one Vere koja je bila u kafani „Zelengora“ konobar. Ta Vera je bila lajava do neba, za troje. Navodno se trgovkinja izbrecnula na Veru i rekla joj: „Ne trebaju ti orasi, tvoj ljubavnik je kaput.“ Neke od žena su bile ozbiljne, druge su se slagale se Verom, ali sve je imalo notu ironije.
Izgledalo je da u tom Limunovom raspredanju i ima mrva istine. Kada je stigla nova tura rakije, Limun je ubrzao priču i dodao: „Treba znati da ne postoji jedna vrsta oraha. Ima ih mnogo.“ Navodno. trgovac Miskin, poslovođa u radnji, hteo je sve da objasni, rekao je da je u pitanju prva isporuka, ali žene su se smejale i odmahivale rukom. Pomalo su mu se i rugale. On je onda zalupio besno vratima od magacina i nije otuda izlazio. U kafani su ljudi raspravljali o svačemu. Da stvar bude i malo gora, izgleda da su događaji bili obojeni i određenom politikom. Navodno, bilo je tu reči koje se nisu slagale sa ugledom okupljenih dama. Tako su krenuli da govore jedni drugima i iza leđa. Preostale tri kile oraha podelie su između sebe Medanova, koja je pravila rođendan sinu Draganu, udovica Zora koja stanuje blizu Mlina i tanana učiteljica Mara. Iz ove svađe izrodila se kratka anonimna prijava Ivanu, spominjani su neprijatelje, tako da su muža Milice Komad uhapsili, jer jedna od žena je njega i citirala.

Mužu Milice Komad, ni krivom ni dužnom za orase i svu onu zbrku, suđeno je u Novom Sadu za podrivanje sistema. Posle je njegova supruga govorila, kada su ga pustili, da se noću budi s kricima, sav u znoju. Punu godinu nije sa na ulici morao okretati, znao je da ga prate. Tih meseci stvari su bile kakve su bile, kao da je neka zver razjapila vilice. Nije se moglo odmah videti ko je sve ovo zakuvao, ali kasnije je sve imalo dramski smisao. Taj koji je cinkario muža Milice Komad dobio je posao da prati vozove na stanici i gleda ko dolazi i ko odlazi, koje se stvari odnose i koje donose. Tako su se dve godine razdvojile, kao dva ljudska bića. Limun je ponovo bio uzbuđen kada je doneo u kafanu vest iz novina: Da je jedan ruskii ker odleteo u svemir. Tek kasnije milicajac Ivan je rekao njeno ime: Lajka. Od onog događaja u „Kolonijal“ kod poslovođe Miskina nisu nikada stigli orasi. Miskin ima pravilan nos, neprimetno povijen, obrve kao kod Jermena i smeje se samo kad laže. Jenostavan je u ophođenju i sklon svakavim prevarama. One iste žene koje nisu dobile orahe, govorile su da mu je ona trgovkinja ljubavnica, a neke su govorile da je i kumu iz Paraga.

Нема коментара:

Постави коментар