Kratke priče o muškarcima
Beograd, 16. aprila 2014. - Nova knjiga priča poznatog pripovedača i satiričara Milana Todorova Ne mogu ovde da dočekam jutro, koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo, donosi kratke priče o muškarcima.
Priče u knjizi Ne mogu ovde da dočekam jutro iznijansirano i sugestivno pripovedaju o sredovečnom iskustvu junaka na osetljivoj granici između vremena koje je prošlo i neizvesnog vremena koje stiže, između propuštenih prilika i nesigurnih mogućnosti, između zgasnute ljubavi i izazova urbane usamljenosti.
Todorov neobično vešto pripoveda o sredovečnim muškarcima koji se u modernom gradskom okruženju suočavaju sa iskušenjima ljubavi i usamljenosti. U njihovom iskustvu ljubav ostaje kratkotrajna, privremena i nestalna, ili pak u potpunosti nedosegnuta, dok je usamljenost osećanje koje se stalno umeće u činjenice njihovog života.
Slavni stih Miloša Crnjanskog „Tužno je biti muško“ doživeo je u pričama Milana Todorova iz knjige Ne mogu ovde da dočekam jutro moderni odjek i uzbudljivo pripovedačko preispitivanje.
Gotovo u svakoj priči neko od sredovečnih muških junaka pokušava da utvrdi da li je moguće da vlastiti život počne iznova, sa iskustvom koje je nataloženo u međuvremenu, ma koliko, po pravilu, bilo obeleženo gubitništvom. Ili da opet prepozna iskustvo ljubavi kao odbranu od ispražnjenosti života i slutnje kraja.
Otuda su nove priče Milana Todorova u znaku potrage za ljubavlju kao potrage za istinskim životnim smislom.
Istovremeno, priče u knjizi Ne mogu ovde da dočekam jutro odvijaju se u novosadskim prostorima, često senovitim i skrivenim, tako da ova knjiga predstavlja tihu posvetu Novom Sadu i Petrovaradinu.
Milan Todorov, pripovedač i satiričar, objavio je nekoliko knjiga kratkih satiričnih priča, aforizama i satirične poezije. Napisao je više radio drama i pozorišnih kabarea. Zastupljen je u najznačajnijim domaćim i u mnogim svetskim antologijama satire. Živi i radi u Petrovaradinu.
Knjiga Ne mogu ovde da dočekam jutro predstavlja reprezentativan izbor priča Milana Todorova nastajalih u poslednjoj deceniji.
(preuzeto iz beogradskog ARHIPELAG MAGAZINA, april 2015.)