уторак, 31. јануар 2017.

MILAN R. SIMIĆ: O STRAŠNOM KRAJU CARSKE PORODICE ROMANOV

izvor: Rusia Beyond the headlines, Ksenija Isajeva


U rano prepodne, vrata spavaće sobe Kapitaline Agafnove naglo su se otvorila. Kao da ga đavoli jure, baš tako, u sobu je ušao Jakimov, brat Kapitaline Agafnove. Naglo su se rastavila tela Agafnove i njenog ljubavnika i Kapitalina se, nimalo ne pokrivajući svoju golotinju, obratila bratu:
- Šta... šta je sa tobom?
Čuvar Jakimov se sav tresao.
- Ja.. nisam spavao cele noći. Molim te, Kapitalina Agafnova, zatvori vrata! I nikome ne otvaraj, čuješ li? Ubili su ga... i njegovu porodicu. Slušao sam, znaš, Kapitalina Agafnova, sestrice moja... Klešev i Derjabin, moji drugovi, oni su, tako mi Boga, meni sve ispričali!
- Smiri se... čuješ li me, pobogu!
- Klešev i Derjabin...
-Jakimove, šta su ti Klešev i Derjabin ispričali?
Ali, Jakimov je ostao bez reči, ni da bekne. Nesvesno je seo na ivicu kreveta.  Agafnova, još uvek naga, donela je Jakimovu  iz kuhinje čašu vode. Tek tada je Jakimov oštro, krvnički reklo bi se, pogledao ljubavnika svoje sestre – pre toga odmerio je i nagu Agafnovu.
- Šta... kako se usuđuješ, ti kurvaru... I ti, ku... – nije dovršio.
Ubio bi Jakimov nesretnika, zadavio bi ga golim rukama da nije bilo Agafnove koja se bacila pred njim na kolena, ali to se ne tiče ove male pripovesti koja govori pre svega o strašnom zločinu nad carskom porodicom, a ne o kurvanju Kapitaline Agafnove, istina, zgodne i lepe „kao pisane“, sestre Jakimova, čuvara na dvoru cara Nikolaja...

1 коментар:

  1. Nas se tiče strašni kraj naše kraljevske porodice Obrenović početkom 20.veka,od kada počinju posrtanja i nesreće našeg naroda i naše države, sve dana današnjeg.Tu je ključ za razumevanje stvari.

    ОдговориИзбриши