уторак, 3. април 2018.

RATKO DANGUBIĆ. SAN SA SEDAM PORŠEA







Ta bezuba baba, koja, po kazivanju u gradu, zna istoriju grada i njegove porodice, zvocala je, rekla je bratova praunuka Una, da bi volela da kupi mašinu za suđe i stari Reno 4. Da je Marjan V. živ, on bi joj sigurno to kupio. Ona je još želela da se preseli, iz memljive kamene zgrade u Starom gradu, imala je kostobolju, u državni stan ispod Srđa, na sunce koje je država nemilice delila svojim obožavaocima. Neki Unino naklapanje mogu da pripišu kao podsticaj meni da zabeležim priču, kao da se tu javio neki osećaj duga prema njemu, iako piskaram amaterski. Drugi da veruju da je u pitanju dokon starac kome se priča otela od sebe. Za razliku od pravih umetnika, običnim ljudima, kakav sam i sam, retko nestane građe za priču, govorio je Marjan V. Znao sam, sanjao je da bude slikar kao Pikaso.

On je, godinama kod mene živi u sećanju sa strane, u svetu prividne jednakosti nestalih prijatelja i drugova, negde nepristrasno smešten, u svetu knjiga i socijalne nejednakosti koja vlada svetom. Nekako kroz ceo moj život, do sada, on nije uspevao da nađe mesto u uspomenama: ostavio sam ga u centru praznine, ne dodirujući ni njegov karakter, ni njegov subjektivitet. Tek na podsticaj bratove praunuke Une, vratila su se, stvarno, ona sećanja na njega. Uveren sam da sa ovim što iznesem određujem gde pripada. On sada sav lebdi negde iznad mene, kroz sva sećanja, događanja, prepričavanja, u svemiru. Odjednom je postao formula kroz koju moram da proturim brojeve i dobijem rezultat. Marjan V. rodio se 29. novembra 1968. u Dubrovniku, bez znakova neba i belega. U kući roditelja uspostavio se nevidljivi raspored nade i sreće. Istini za volju, njemu Marjan nije pravo ime. Bio je lepo dete, punačkog lica, rumenih obraza i guzice. Stari mu je bio kapetan 1971. Kada mu je bilo pet godina, ona baba iz Kalinovnika, sudopera u hotelu Imperijal, koja ga je vodila da trči po Stradunu, i obožavala ga, i sanjala sve što je sada sanjala da joj on kupi, čula je kako je njegovoj majci Dani neki idiot rekao: Ovaj mali je rođeni lopov. Ovu misao ostavio mi je on, iz vremena kada smo bili jedan na jedan, kada ga je stari vadio iz milicije kod komunjara, s deset godina, posle obijanja italijanskog Poršea na Pilama. Kada je Marjan V. imao devet godina, njegov matori dobio je prekomandu za Mekedoniju. Tamo je Marjan V. odneo nadimak Porše, naučio je taj njihov jezik i da frlja na makedonskom, a kod babe Jevdokije, pijanistkinje, potomka ruskih grofova, prilično i francuski. Od nasrtaja nauke nije se branio. Ne može da se kaže da je bio predobar đak. Upisao se u Tehničku, turpija mu je bolje ležala u rukama od penkala, rekao je otac Petar, smatrao je da je dobro izabrao. Trebalo je da se Marjan uvredi kako ga stari kiti, a on se smejao.

Pokazalo se da nema brave koju ne može da rastavi, ni auta da obije, ni ključa koji ne ume da naparavi, govorili su u Bitolju. Položio je, pored tehničara, i za majstora, iz prve, 1987. Uz diplomu, stari mu je kupio lep komplet alata iz Grčke. Te godine, odlazeći na letovanje u Grčku, bez para i predrasuda, sa alatom, Marjan V. otkriva i sam, otvarajući vrata po sobama hotela, da je rođeni lopov. Nije imao iskustva s radom u kapitalizmu, ali je bio uveren da mu je tamo gnezdo. Kada su propale nade da se može zaposliti u kapitalističkoj Grčkoj, vratio se u Jugoslaviju koja je još postojala na papiru. Doneo je, uz malo sreće, pare roditeljima, govoreći da ih je zaradio kao berač mandarina i limuna, recepcionar u motelu, krupije, a onda se uputio, upicanjen, u Beograd vozom, prvom klasom, preko Đeneral Jankovića. Sve skupljene pare, bolji nakit i umetnine pretvorio je u dolare, ostavio je to u sefu u jednoj stranoj banci, u Skoplju.

Tada je u džepu i sefu bila prilična svota dolara. Privio se kod kurve iz Zemuna, upoznao je na Kritu, bavila se poslovnom pratnjom. Ona ga je uvela u javni, podzemni život Beograda, na tek prispele splavove uz Savu, među one koji su imali pare i nisu imali pameti. Pare i vredniji nakit kasnije je prebacio u sef druge strane banke u Beogradu. Naočit, sa sofisticiranom facom, znanjem jezika i umećem sviranja klavitra, mogao je, kada obuče skupo odelo i stavi zlatnu dugmad na belu košulju, da otvori svaka vrata, da se dopadne svakoj ženi. Uspeo je da podmiti da ne služi u poluraspaloj armiji, a onda se s pasošem, koji nije bio fasifikat, otisnuo u Pariz, dajući onoj kurvi u Zemunu pristojnu otpremninu. U proleće 1988. krenuo je da hara po francuskoj rivijeri, kako na mestima gde se pare skladište, tako i među ženama i među poslovnim svetom, po galerijama skupih slika, gde su ga uveli naši poznavaoci ove rabote. Nije bio posebno darežljive ruke, ni rasipnik. U kafanama i restoranima plaćao je koliko treba, da održi ugled bogatog vlasnika plantaže kafe u Brazilu, ali i da se ne istakne. Tako se na tajnom računu u Švajcarskoj već 1989. obrelo tri miliona dolara, plus akcije vredne milion, koje glase na donosioca. Mutni advokat iz Nice, kome je dao lepu sumu, uspeo je da uredi da sve izgleda legalno, a i za Švajcarce prihvatljivo. U Beograd se vraćao onako, iz hira, tek da se vidi da je uspeo, nije se isticao, a prema roditeljima može da se kaže da je bio sasvim pažljiv i dobar.

Sa ćerkom ambasadora sa Istoka, kada je komunizam odapinjao papke, obreo se u uzburkanoj Moskvi, gde je s Mikom iz Jagodine, koji je završio kurs za menadžera u Amsterdamu, napravio agenciju za otkup dugova, pa su na njegov račun dolazile pare za koje nije morao ni da zna odakle dolaze. Mika je radio za sve službe i policije, tako je imao leđa, davali su koliko su davali, tako da sa ove strane nisu stizali problemi, ni iz Londona. Mora se priznati da se drogi nije primicao, a odbio je da uloži pare i u duvan, čiji je šverc počeo po republikama raspale Jugoslavije 1991. Te godine vratio se u osunčan, obrijan Beograd u junu i krenuo u Bitolj da sahrani oca Petra. Kako nije imao braće ni sestrara, majku je odveo kod njene neudavane sestre Senke u Aleksinac, koja se penzionisala kao sekretarica u propalom Rudniku uglja. Dao im je pristojne pare za život i crne dane, popove, popravku krova crkve, a sahraniće je sestra već sledeće godine na lokalnom groblju, tako da se tada nije sastavila s pokojnim Petrom, a to joj je bila velika, skoro jedina želja u životu.

Iz Beograda je putovao u Moskvu, dok je bilo ruskih dugova napretek, i dok je Mika imao leđa i mrežu s ruskim oligarsima, i one veze u Londonu da od govana prave pitu, a onda, kada su se Rusi dosetili da i sami ovo rade, odnosno njihovi naslednici, on se prebacio na građevinu. Tako je i otvorio projektni biro sa zemljakom iz Podgorice i s Litvancem, veliku firmu koja je gradila stanove i vile: prvo stanove za rusku sirotinju koja se dočepala para i nagrnula u Moskvu, a onda vile i dvorce za milionere u onim ograđenim torovima oko Moskve. Mika se vratio u Srbiju da kupi pivaru i mlekaru, a navodno je petljao i sa fabrikama lekova u vreme privatizacije i razjebavanja komunizma. Tu su mu se putevi s Mikom razišli, bez trzavica. Uz pomoć advokata i para, uspeo je da od sebe napravi biznismena od koga su zazirali i kome su se udvarali vlast i opozicija. San mu je bio da kupi fudbalski klub, poznavao je i Abramoviča koji je uzeo Čelzi. Kada se vratio na francusku rivijeru, iako sklon hedonističkom životu, ponašao se prirodno. Tu je, posredstvom profesora iz Beograda, koji imaju fakultete i na pijacama, kupio i potrebne diplome i doktorat prava. Od tada je živeo u Kanu, gde je kupio vilu koja je pripadala diktatoru iz Ekvadora, onda nekom iz loze grofova.

U vilu je doveo mladu, obrazovanu, lepu devojku iz Moldavije, koja mu je 1995, kada je potpisan Dejtonski sporazum za BiH, rodila sina Petra. U hotelu u kome se dodeljuju nagrade filmskog festivala u Kanu napravio je prijem za tri stotine duša. Najskuplji ruski kavijar stigao je avionom dan ranije, a niko nije znao šta i ko slavi. Bio je to veseo kraj jednog perioda njegovog života. Pre toga, on je, počev od one kurve iz Zemuna, ostavljao iza sebe žene kao medved tragove i po njima je svako mogao da dođe do njegove ranije, prazne jazbine. Nekoliko meseci po rođenju sina Petra, krenuo je za Moskvu, kako bi sa zgodnom ženom, arhitektom, predstavio Rusima projekat velike banke, na koji su bili bacili oko i Gruzijci, biznismeni iz Tbilisija. Marjan V. je osetio šta znači biti i na dnu i na vrhu, ali, s godinama, novac ga je, blago kazano, olabavio i nije bio oprezan kao u grčkim danima kada je kalauzom otvarao sobe i apartmane u hotelima.

Nikada se nije bavio politikom, trudio se da ga ona ne uvuče u ovu vrstu društvene zajednice. Nije dozvolio da ga obuzme teskoba uspomena, svoj talenat je naglo krenuo da arči na drugu stranu, da stekne naklonost i drugih, viđenijih žena, nije uspevao da oseti gde mora da stane, nije dozvoljavao ni da mu raspad trule Jugoslavije podreže krila. Mitar iz Podgorice, koji je izgubio pare na kartama u hotelu Maestral u Pržnom, rekao mu je da od para može i da se poludi. Pare, vredi ponoviti, nije pozajmljivao, samo ih je darivao, s merom i s ciljem. Nevolje je, tako je izgledalo, nosio s carskim mirom, okružen telohraniteljima, jer pare su đavolja rabota. Dok su ljudi u zemljama raspale Jugoslavije jedva sastavljali kraj s krajem, on je u Francuskoj gradio imidž skromnog bogatuna, pa se muvao među našim izvikanim sikarima i od njih kupovao kojekakve mazarije. Nije dozvolio da senka padne na njega. Njegove reči, svi su znali koliko može, zvonile su kao grumenje po sanduku.

Ne zna se od koga je nasledio talenat da ide u korak s vremenom, a da se ne kreće daleko od svog bunjišta i bagre. Tako se njegova igra s ljudima, parama i strahom svodila na nekoliko država u Evropi, sefova i računa u bankama, kurvi po najskupljim kuplerajima. S Moldavkom je imao i drugog sina, dao mu je moje ime Jordan. Oba je Mika krstio u ruskoj crkvi u Kanu. Nisu ga krasila nadahnuća, bio je precizan kao vozovi u Nemačkoj. Iz daljine je izgledao srećan, izbliza je imao strahove i snove. Kao da se bojao da ga teskoba sefova i kupleraja ne uguši. Nije se kockao, nije voleo rulet i karte, Moldavki nikada nije priznao da je vara, niti se ikada javno pojavio s drugom ženom.

Meni, koji na papiru ostavljam trag o njemu, posle dosta kopanja po uspomenama drugih, uz pomoć bratove praunuke Une, meni, s kojim je izučio školu tehničara u Bitolju, poverio se na Bledu da od nekoga vremena sanja san. Taj san je, u neku ruku, vrsta kazne, a s druge strane usud. Sanja, rekao je, vidi sebe kako je provalio u banku u Cirihu i izneo brdo para kojima je napunio avion i završio u pustinji, u Dakaru. Od tih para kupio je od beduina sedam Poršea različite boje, pod šatorima, svaki za po jedan dan u nedelji i s njima jurca po pesku. Spava u sedam različitih šatora u pustinji u kojima gmižu zmije i gole žene. Malo ko zna da je daltonsita i da je kupovao garderobu tako što uđe u butik i kaže. „Dajte mi sve ovo s lutke.“ Donje gaće je nosio samo po jedan dan, nikada ih nije davao praljama na pranje, i žena koja je u kući spremala sve, i njegove kofere za put, obogatila se perući i prodajući njegov veš Jermeninu, trgovcu vešom.

Ubijen je na Arbatu u Moskvi, u ulici koju su proglasili pešačkom zonom, navodno su ga koknuli Čečeni zbog neisporučenog oružja, ili Gruzijci zbog pojekta one velike banke, ali postoji i Mikina sumnja da su određene službe umešale prste. Sahranjen je u Kanu, Moldavka je kupila staru gorbnicu od Baskijaca koji nisu imali naslednika. Bio sam na sahrani, nije nas bilo mnogo. Ja u Alpima držim mali hotel i od toga živim, nije mi bilo daleko da odem kolima do Kana. Kada sam ga zadnji put sreo, poklonio mi je zlatni roleks, koji sam unovčio, i dao mi je sto hiljada dolara kao znak pažnje što sam ga spasio da se ne udavi u jezeru, kada smo bili u Ohridu na ekskurziji, s molbom da održavam grobnicu u Aleksincu, prenesem Petrove ostatke iz Bitolja, uz majku Danu. To je neka vrsta njegovog amaneta.

Negde se u novinama pojavilo kako je, u žargonu, neki bilmez rekao da ga je ubio softver. Ja znam šta je softver, ali znam da to nije nadimak. Meni je, sticajem okolnosti, ostao alat koji mu je Petar darovao i koji je poslužio da, kako Marks kaže, dođe do prvobitne akumulacije kapitala. Njegova žena, s dva mala sina, sada živi s ključevima od sefova i sa šiframa od računa, s poslugom, u Kanu, a moje je bilo da kažem ovoliko, s merom. Povremeno se čujem s Moldavkom, moj je francuski bolji od njenog, samo toliko. Nije da ne radi ništa: otvorila je butik za iznajmljivanje skupe robe devojkama koje hoće da se na nekom mestu prikažu u lepom svetlu. Navodno je i ona upoznala Marjana V. u iznajmljenoj haljini, u iznajmljenim sandalama, sa iznajmljenom markiranom tašnom na ruci. I evo, ovako je ispunjena želja da ne zgasne uspomena na njega, i priča o njemu, nisam pravi pisac, jer on jeste rođeni lopov. Talenat je krenuo na stranu, valjda na pravu, njegov san sa sedam Poršea je nalik na bajke kakve smo kao deca slušali u Bitolju. Patio je što ima krive noge.

Нема коментара:

Постави коментар