петак, 5. јул 2019.

RATKO DANGUBIĆ: TRBUHOZBORAC





pinterest
Bio je od onih koji vole da svaljuje na drugog krivicu za svoje poraze, nevolje i sumnje. „Nedostaje ti da govoriš što misliš“, korio je sebe, „gnjido?“ Nedostaje mu strašno, snuždio se. Toliko mu nedostaje, da ga duša boli. Ali, očevidno, on nije ni od onih koji imaju snage da izađu na scenu i kažu šta treba. Istina, nije naročito ni obrazovan, ali ni toliki idiot da ne bi umeo da kaže šta mu je stvarno na srcu. Odavno se navikao na ovu olinjalu ulogu, već mu je treći mandat u parlamentu, dobra plata, privilegije u vezi auta i hrane u restoranu, ima i izvežbano oko i uho da vidi i čuje šta sme da se radi, šta nije prikladno. Jadni čovek, rekli bi oni koji ga preziru. U položaju je da treba da govori, ali se retko, ma gotovo nikada u parlamentu ne javlja za reč: pripada vladajućoj partiji, ali se ne slaže ni oko čega što ona radi. On ima u svemu suprotno mišljenje od njih, i ne usuđuje se da ga iznese, čuva što ima, dali su platu i da diže ruku.
Svaki put kada uđe u salu parlamenta, moli Boga da progovori iz srca, ali to ne uradi. Uradiću to, umiruje sebe, treba samo da izabere trenutak kada su njegovi u raskoraku. U stvari, ne želi ni da bude tužan. Teši sebe, zbog ovoga se ne gori  paklu. Inače, on misli da je dobar čovek, i da mu se dobro mora dobrim vratiti. To je ono što mu držu glavu iznad vode. Ako nastavi ovako, umiruje sebe, uradiće jednog dana ono što je naumio. Kada ga nešto pitaju o šefu njegove partije, njemu je to najbolja zabava. To kada priča o svome šefu, ispada da je šef više nego pametan, human, obrazovan, cakan. U istinu, oni koji ga bolje znaju, rekli bi da je i vešt čovek, služi sa sitnim prevarama, koje ranije pripremi, radi ono što naumi, pa po kuloarima priča protiv opozicija, za svaki slučaj, pljuje ih gde može, i ovde je on gledao izdašno da zadovolji svoju partiju, njene čelnike i njenu liniju, i izgleda da u ovome sjajno uspeva.
On je, stvarno, činio sve ne bi li stvorio privid da je on taj koji jeste, glas razuma. Izabrao je da igra igru, treba mu i terapija, nije spreman da se pruži na psihijatrijski kanabe, boji se da psihijatri rade za službe. Ovo je njegova igru i nju zna da igra: ne trebaju pare, nije ni intelektualni napor. Posmatra opozicionare kao lutke, ovo su oni s kojima se identifikuje, topi se od radosti, i sebe ne prepoznaje. Njegovi, gotovo detinji, uzvici radosti, koje guta kao knedle, su priča za sebe. I kada ovi opozicionari govore, on žmuri i vidi sebe za govornicom. Ponekad je i utučen zbog uloge koju je sebi dodelio, svestan je, nesumnjivo, da nije glup, i da ume sebe da dovede u neverovatnu situaciju. Sebi je nalik na ljude koji nose one lutke-trbuhozborce. Zamišlja da drži lutku opozicionara u rukama i da ova govori ono što se on ne usuđuje da kaže. Tako sebe, tajno, i zove, kada je sam sa sobom-trbuhozborac, i lepo mu je.

Нема коментара:

Постави коментар