субота, 28. септембар 2019.

NOVA ZBIRKA PRIČA MILANA TODOROVA




Nova knjiga priča Milana Todorova.
Priče o intimi i svakodnevici, o porodici i prijateljstvu, o ljudima kojih više nema i o uspomenama koje su stalno sa nama, o minulom vremenu i o ljubavima čiji tragovi traju, o starosti i smrti, o prolaznosti od koje strepimo i o sećanjima koja ispunjavaju neponovljivi ljudski život.
„Ići na sever podrazumeva suočavanje sa novim hladnoćama. Ali drugi put kao da više ne postoji. Potrošli smo sve zamamne veze sa rodnom kućom. Svaka se kuća zatvori za čoveka u nekim godinama ma koliko se čovek trudio da ne ugasi tu staru, toplu svetlost. One više ne žele da budu naše kuće i naše sad već mrtve majke sa senima u njima više ne žele da budu naše majke. Čime smo zaslužili takvu strašnu kaznu? O tome govorim u Telefonskom imeniku mrtvih pretplatnika.“
Milan Todorov

O autoru

Milan Todorov, romansijer, pripovedač i satiričar, diplomirao je jugoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Radio je kao novinar u elektronskim medijima.
Objavio je dve knjige kratkih satiričnih priča: Uhom za kruhom (1976) i Bezbroj naših života (2011).
Autor je monodrame Kuninsko leto koja je igrana u Srpskom narodnom pozorištu u sezoni 1985/1986.
Napisao je nekoliko knjiga satiričnih aforizama: Crveni i plavi (1981), Sirotinjska zabava (1990), Ostrvo bez blaga (2003), "Pokori se i počni" (2013), kao i dve knjige satirične poezije: Boca pod pritiskom (1980) i Pretakani Srbi (2009). Objavio je u poslednje četiri godine tri romana. "Lek protiv smrti", Čarobna knjiga 2016; "Redosled jednostavnih stvari", Čarobna knjiga, 2017. i "Pristanište", Adverto, 2018.
Napisao je više radio drama i pozorišnih kabarea. Zastupljen je u najznačajnijim domaćim i u mnogim svetskim antologijama satire.
Živi i radi u Petrovaradinu.

Нема коментара:

Постави коментар