среда, 5. фебруар 2020.

RATKO DANGUBIĆ: UMIRANJE SATIRE





pinterest.com
1.
Naumio sam da pisanje svedem na romane i ljubavnu poeziju. Da se okanem satire. Nekada su se svi koji to pišu plašili da ne izgube posao, da ih ne uhapse. To je moglo da se primeti na njihovim licima, dok razgovaraju. Ta satira, pobogu, da, satira, više me ne zanima. Ako kažu da je istorija mrtva, pa, onda je i satira mrtva. Ali, kad je već mrtva, uzimao sam da čitam šta sam pisao, objavio. Na kraju krajeva, i ovo je moje delo. A šta je satira danas?

2.
“Pod nogama je škripao sneg. Oglašavale su se u krošnjama vrane. Nije imao jasnih planova za budućnost, živeo je od danas do sutra. Pokušava da nađe objašnjenje: kako može da oksidiše gvožđe koje nije u dodiru s vazduhom. I kao piscu, potrebne su mu različite vrste znanja: hoće da napravi priču koju u tuđini, izbegao, nosi u sebi. Sviđala mu se misao o heroju koji ima gvozdeno srce. Vraćajući se iz šetnje uz Dunav, tragao je za smislom ove ideje. Imao je u glavi i mali obrt: danas, je na trim stazi, iznerviran, udario nogom psa lutalicu. To se ne bi moglo nazvati samo igrom.”

3.
“Biće vremena da kasnije sebe pita ovo ili ono, prva je runda života. Kada je zamišljao da čoveka-heroja, iz ovih i onih razloga, otvaraju u mrtvačnici, ispostavilo se da nema srca: da ga je pojela rđa. Namerava da opisivanju hrabrosti junaka priče posveti dve stranice. Ali ne veruje u vrednost onoga što piše. U godinama je kada mu dosta toga nije ni dozvoljeno. Jednom je na salvetu u parku zgnječio cvrčka. Smeje se sebi: priča može da bude basna, bajka u kojoj se pojavljuje i mačka sa devet života. Pripada ljudima koji vole da vode razgovor o kulturi i političkom životu.”

4.
Ni premišljanje ne traje doveka, i moja sudbina će jednom stati na kormilo. A verovatno bi mogao biti dobar pesnik, bar cenjen, i ovo je zamislivo. I kada odlučih da se okanem satire, uveren u krajnju nameru, sećajući se pisanih i objavljenih rečenica, ćušnutog kera na trim stazi, gvozdenog srca, desi mi se da se, u šetnji, zaustavih u predgrađu pred radnjom pogrebne opreme, a u izlogu stoji tabla: „Plaća se pre isporuke robe!“

Нема коментара:

Постави коментар