субота, 13. јун 2020.

RATKO DANGUBIĆ: ODAVDE






Hodao sam, misleći kako da se otarasim jeftinog kineskog kišobrana za jednokratnu upotrebu. Najavljena kiša nije stizala u Beograd. Na sve strane skupi bilbordi, stranke zovu na parlamentarne izbore. Prolazim ulicom ispod Skupštine, gde je divlja berza udžbenika. Običaj je, proistekao iz siromaštva i drugih razloga, da se prodaju, kupuju polovni udžbenici. I nakupilo se I preprodavaca. Sve je nadrdano u ovoj zemlji,mislim,  pa i ovi ljudi. Povici, mrmljanje, materijalizam i gore dobri Bog.
Uputio sam se preko Trga, nekada drugova Marksa i Engelsa, kroz Bezistan u javni nužnik u podrumu restorana “Ruski car”, i mislim: na udžbenicima treba da piše s kojim je uspehom dete čiji je udžbenik položilo razred. Više bi trebalo da vrede oni gde su đaci odlični. Na vratima  javnog nužnika starica, koja ga održava, prepire se s mladićem koja nudi da plati hiljadarkom. Starica se nervira, misli da se ruga.
Momku je nelagodno, i snebiva se. “Nisam odavde, tek sam došao!” Starica pokazuje sitninu, hrpu metalnog novca. Plaćam za momka i sebe, koji zbunjen zahvaljuje. Dok momak grabi niz stepenice, starica gunđa: “Svi vi niste odavde, a svi ste ovde.” Ostavljam, začuđenoj starici, i kišobran. Idem Knez Mihajlovom, u ušima mi reči starice. Ulica se menja, stranci halapljivo grabe najskuplji prostor. A meni u glavi i njena druga staričina rečenice: “Svi niste odavde, dok se ovde ne poserete!”


Нема коментара:

Постави коментар