четвртак, 4. децембар 2014.

RATKO DANGUBIĆ: SVIRANJE

Proveo sam tri lepa letnja meseca u Budvi; na terasi hotela Avala, u večernjim satima sam, u malom orkestru, svirao gitaru. Sada kada sam stavio prvu rečenicu na papir o svom boravku ovde, slutim da je priča krenula dobrim putem. Pevali smo italijnske i francuske balade, svirali pop muziku. To ja i u Beogradu imam kao hobi i tamo sviram u drugom orkestru. Meni je dvadeset i tri i volim muziku. Ima na moru i lepih cura, pa i u toj stvari nisam oskudevao, kao ni u parama. Trudio sam se i da sklonim koji dinar u stranu za kupovinu garderobe u Trstu, na jesen kada se vratim sa svirke na fakultet. Povremeno se javim majci telefonom ili pismom, i, uz dva pisma od Ivana, to je skoro sav kontakt sa Beogradom za ovih sedam-osam nedelja.
Majka je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti i od mene očekuje mnogo. Dok su se svi upisivali na glumu i dramaturgiju ili da budu kamermani, ona je mene, a ide mi matematika, spakovala na građevinu, s porukom: Ovoj zemlji trebaju mostovi više nego glumci i prdonje. Od majke je i jutros stiglo pismo sa prvom rečenicom da se brine za mene. Onda veli da je obradovala razglednica koju sam poslao baki Jovanki. Ne brani mi da u Studentu objavljujem eseje, ali i ne odobrava. Njoj je milo da se lepo provodim i da bi valjalo da boravak na moru iskoristim za oporavak organizma. Svesrdno me savetuje da se kupam u moru, ali da pazim da ne idem daleko u dubinu. Ne krije da se dubine više boji nego da krenem da se bavim politikom na fakultetu. Posebno je zanima s kim sam poroveo svo ovo vreme u sobi. Uzgred mi opisuje zgodu sa studentkinjom, koja je bila u avgustu Budvi. Taman je izgrdila, veli, što je zakasnila na pripremu ispita, i da je stigla čitavu nedelju dana kasnije, kad devojka na kraju reče da sam je pozdravio. A mogla je, besna je bila majka, da ovo odmah lepo kaže, pa da se izvuče.
Njoj je važno da ne brinem za nju i oca. Oni su, veli, hvala Bogu i Svetom Vasiliju, dobro. Na trenutak sam se i zamislio kuda ovakva prepiska vodi. Tako saznajem da im je pre koji dan pisao ujak Tika iz Kalifornije i da je i njemu odgovorila kada i meni. Novost je u da je Todor stigao u Beograd i da je moj drug Musa razgovarao s njim i sutra se ponovo nalaze. I onda mi javlja da od naručenog i plaćenog pojačala nema ništa, jer je trgovac, kod koga je Todor naručio pojačalo, u Minhenu, bankrotirao. Tvrdi Todor Musi, veli majka, da je predao stvar i advokatu. Pa dobro. Tu sam novost primio sasvim mirno. Onda majka veli da je bila prekinula pisanje, ali ne može da se seti zašto je ovo uradila. Zna samo da mi je dugo pismo sa upustvima poslala pre nedelju dana. Onda produžava priču o Todoru. Veli da je Musa ponovo bio s njim i da mu je ovaj govorio kako je propao od hodanja, ali ništa nije uspeo: od trgovca, izgleda da je Poljak, kome je dao dolare, nema traga. Musa joj je preneo da Todor tvrdi da je trgovcu dao dolare, a ovaj njemu kao garanciju ček, koji je posle bankrota Poljaka ostao kod Todora bez pokrića. I tako dalje. Izgleda da je Musa  besan i spreman da stvar goni do kraja. Siguran je da Todor laže. Sutra će se sa sa njim opet sresti da mu Todor vrati dodatih pedeset dolara i određene dinare. Za dinare je rekao da je zaboravio, ali da će ih vratiti. I majka misli da smo ispali naivci. Musa će preko strica Zorana, koji u Minhenu ima kanale, proveriti  Todorovu priča. Majka je kopala po papirima da nađe prepis računa za pojačalo koji joj je dao Todor, ali ga nema. Nagovestila mi je da se Musa sprema da polaže ispite u oktobru. Tako govori da je vreme da i ja otvorim knjige. Ona se nada da sve mora da bude dobro sa mojim studijama: ipak. Onda nabraja kako je Nina, koja mi se nabacuje, položila nekakav pismeni na njenom fakultetu i da se nada da će biti dobra i na usmenom. Tu se posle ređaju imena njoj milih devojaka, tek da me podseti da su one u njenom vidokrugu i da je „natječaj“ za njenu snahu u toku. Još jednom se vratila na čežnju za mnom, na pojačalo i prevaranta Todora, na upornost Muse, a onda veli da ide da pismo adresira, i spusti ga u sanduče na uglu Vasine ulice.
Sa najboljim drugo Ivanom se nadmudrujem na drugi način. On je kompletan idiot, i on i Musa su mi drugari i na studijama. Pre dvadesetak dana nisam nikako mogao da nađem hemijsku olovku ni penkalo, pa sam Ivanu pisao mastiljavom olovkom. Ispalo je da ga malo zajebavam. Odgovrio mi je istom merom: i on je pismo napisao mastiljavom olovkom i na trgovačkom karo papiru. Ovaj idiot piše kako je i njemu najjednoistavnije da pismo piše mastiljavom olovkom, a druga je stvar mogu li ga ja pročitati. Napada me da nisam u celoj Budvi mogao da nađem pero i kap mastila, i pita me da li me grize savest. To je pravi Ivan. Ne razume kako sam mogao da odem i da se zajebavam celo leto, kada znam koji me ispiti čekaju. Upozorava me da je ispitni rok za tri nedelje, i da ga, valjda, moram propustiti. Onda govori o elastičnoj liniji. Prepisao je nekoliko zadataka, nacrtao krive, vektore, ispisao sinuse i kosinuse, tek da me podseti koje me mudrovanje vreba. Posle veli da ima novosti, ali da ne bi o njima u samom pismu. On stanuje u jednom studenstkom domu na Karaburmi, njegovi su iz Vranja.
Večers imamo poslednju svirku, i ovde je sada turista malo, spremam se za  povratak, pa sam smislio da odavde spakujem i ovu blesavu priču za kakve novine kada stignem u Beograd. Naime, uz ovo pismo od jutros, od majke je stigla hartija, indigo kopija prijave udesa u kome je jedan akter i moj otac Gavrilo. Ne znam da li da se smejem, ili da se nerviram. Nema nikakvog komentara, samo kopija same prijave. Kao da majka veli: Pogledaj kakav ti je idiot otac. Na papiru, uredno otkucano i potpisano od mog dobrog Gavrila, poslato je policiji kako sledi:

„Dana 16, decembra, ove 1967. godine, svojim vozilom Humber, regiistarski broj na tablicama BG 207-303, kretao sam se ulicom Starine Novaka od Pravnog fakulteta prema Dalmatinskoj ulici. Bo sam na Građevinskom fakultetu da vidim kada ispite treba da ima sin Aleksandar. Sa mnom je u vozilu bila i supruga, profesor na fakultetu Dramskih umetnosti, Katarina. U 9.30 časova, obzirom da sam na semaforu imao zeleno svetlo, krenuo sam da prelazim Ulicu 27-og marta, vozeći prema kafani Žagubica, a onda je na mene naletelo vozilo marke Zastava 750, registarski broj tablica BG 352-432, i svojim desnim krilom udarilo u moja leva vrata i svetla mog auta, kojom prilikom ga je i urnisalo. Vozač i vlasnik vozila Zastava 750 je izvesna Tina Bobar, iz Beograda, sa adresom u ulici Baranjska broj 10. Ona je izjavila posle udesa da nije videla i nije primetila svetlosni signal moga auta. Međutim, uviđajući krivicu, dala mi je podatke i odsečak polise osiguranja, kako bih na osnovu nje popravio vozilo. Kao svedok se javio majstor Tomislav Nikolin, takođe vozač vozila Zastava 750, registarski broj tablica BG 108-281, koji se u trenutku udesa kretao ulicom Starine Novaka od Dalmatinske ulice prema Pravnom fakultetu. Milicajcu koji je pravio zapisnik sam priznao da sam vidno iznerviran, jer sin, bilmez ne mari za rokove ispita. On me je pitao, gde se sin bavi sviranjem. A ja sam, iznerviran, rekao da se on bavi sviranjem nekom stvari. Posle sam se izvinio milicioneru direktno, dok moja supruga nije mogla, nepovređena, da dođe k sebi.“      

Нема коментара:

Постави коментар