субота, 16. мај 2015.

MILAN TODOROV: BEOGRAD JE PREDIVAN GRAD ZA ŠETNJU

           
         Svakog dana u isto vreme dolazi u trgovački centar i pokretnim stepenicama odlazi u mali restoran na drugom spratu.    
         Dolazi, bez obzira na vremenske prilike. Uvek je tu između jedanaest i dvanaest pre podne. U restoranu tada ima malo gostiju. Table sa menijem još nisu izmenjene i pokazuju ponudu za doručak. Ona, međutim, ne obraća nimalo pažnje na ispisane vrste jela i cene. Odlazi do police na kojoj su mirisne, sveže oprane bele plasične tacne. Uzima prvu, stavlja na nju nož,viljušku, veliku kašiku a zatim i malu kašiku.
          Hoda polako, polako. Veliku kožnu tašnu nosi o levom ramenu. Tašna je ljubičasta i savršeno se slaže sa njenim  baletankama i kaputićem od lana iste boje. Na sebi ima i bež pantalone. Kosa seda, neuredna.
         Mršava i jedva primetno pogurena tiho prilazi vitrini na kojoj su upravo pristigla jela za ručak. To je takozvani dnevni meni; pasulj sa kobasicom, pljeskavica od povrća, punjene tikvice, mešano meso sa roštilja, juneći gulaš, supa od povrća i pileće sitneži, svež spanać, krmenadle u nekom ljutom sosu... Naravno, tu su još i jela od riba, pečuraka, plodova mora, testenine.
          Ona teškim korakom prilazi delu vitrine u kojoj su pržene morske ribe: brancin, skuša, oslić i škarpina. Pokazuje prstom na škarpinu. Servirka joj se smeši i poslušno je uslužuje. Zatim joj dodaje prilog: kuvanu testeninu pomešanu sa zrnevljem kukuruza i pirindža. Neposoljen, pita.  Bez reči, samo klima glavom. Odlazi sporo. Ne osvrće se na vitrinu sa desecima raznovrsnih i raznobojnih salata. Ne prilazi zasvođenom pultu sa lepinjama i komadima hleba.
         U restoranu bira usamljeni sto pored velikog staklenog zida kroz koji se vidi kišni dan, žurbom uznemireni ljudi, poneki beli kamion koji u magacin doprema mleko, meso ili mineralnu vodu. Ne gleda kroz prozor.
         Počinje da jede. Uzima dva-tri zalogaja i zastaje. Ostavlja escajg sa strane na prostranu plastičnu tacnu i uzima škarpinu u ruke. Pokušava da je savlada grickajući je od repa. Kao kad ajkula guta manju ribu. Ubrzo odustaje. Pokušava još jednom da zagrize. Odustaje. To je njen poslednji pokušaj.
         Uzima belu papirnu salvetu i briše ruke. Ustaje, Izlazi na malu izlivenu terasu s druge strane stakla, seda za stolić pod  otvorenim kišobranom. Kopa po ljubičastoj tašni, izvlači iz nje paklicu neraspakovanih cigareta i upaljač. Nervozno čerupa paklicu, vrhovima zgrčenih arterosklerotičnih prstiju izvlači jednu cigaretu, stavlja je u usta. Usne su ispucale, suve, sa malom crnom tačkom na sredini. Pali cigaretu. Gleda pred sebe dok povlači dim. Ne traje to duže od nekoliko sekundi. Gasi tek načetu cigaretu utrljavajući je u belu keramičku pepeljaru. Uzima torbu sa naslona, ulazi u prostor za ručavanje, prilazi svom stolu na kome je skoro netaknuto jelo. Nije začuđena što ga konobar nije sklonio. Uzima tacnu i laganim korakom prolazi celu dugu salu ne primećujući pokretne police sa ostavljanje prljavih tanjira i ostataka hrane. Na drugom kraju prostorije postoji takođe prostor za odlaganje otpadaka.
          Istim, umornim korakom, gledajući samo pred sebe, odlazi hodnikom prepunim butika sa sladoledima i kafom, kupaćim kostimima, letnjim sandalama, farmericama, unikatnim cipelama, ekskluzivnim erotskim donjim rubljem.
           Na sred hodnika dve mlade devojke nestvarno belih lica za svojim mirisnim pultom upravo manikiraju nokte nekim isto tako mladim i porcelanski bledim devojkama.
         Prolazi pored njih i stupa na pokretno stepenište. Na izazu, ne osvrćući se, gotovo pogruženo, kao krivac, promiče pored štanda na kome masa u posebne kutije veselih boja ubacuje odreske fiskalnih računa nadajući se primamljivoj nagradi koja je garantovana samo nekolicini srećnih potrošača.

          Na ulici je. Kiša je prestala da pada. Beograd je predivan grad za šetnju, pod uslovom da ne znaš kuda ideš, jer ti u suprotnom, njenom slučaju, preostaje samo pet minuta do stana u sivoj oronuloj zgradurini.                                                                                             

Нема коментара:

Постави коментар