недеља, 10. мај 2015.

MILAN TODOROV: CIKLUS

Ono što je ženi dodatno davalo atribut božanskog, bila je činjenica da joj menstrualni ciklus traje 28 dana; baš onoliko koliko traje i lunarni ciklus. Zbog toga je boginja-majka bila i boginja Meseca a kalendar se određivao primarno prema menama Meseca. Žene dakle podsvesno znaju da je menstrualna krv moćnija od krvi bilo koje podnešene žrtve u ritualima koji to zahtevaju.
                                                                                                                 Robert Grevs


          Autobus je stizao u deset i pet. Bio je to ustaljeni red vožnje. Od fabrike za izradu radnih odela, zaštitnih cipela, rukavica, maski za prskanje, čepova protiv buke do prigradskog naselja u kome je stanovala sa mlađom sestrom i tetkom vožnja je trajala dvadeset minuta. U pola jedanaest je kod kuće.
         Zavalila se u sedište na početnoj stanici, uglavila slušalice u uši i gledala prazno u namrštena lica oko nje. Večeras je osetila početak glavobolje. Ciklus joj je uvek tako počinjao. Mada joj se učinilo da još nije vreme za veštičarenje, kako je tetka nazivala vreme kad bi neka od njih dve dobila, sada nije bilo dileme oko porekla tupog zrakasto asimetričnog bola u glavi praćenog sve jačom mučninom u stomaku.
        Posmatra svoj odraz u zatamljenom staklu autobuskog prozora. Zapravo to i nije prozor, nego cela strana zglobnog autobusa na kojoj se spolja može pročitati slogan poznate banke „Verujemo jedni drugima“.
           Nije zadovoljna onim što vidi. Misli da štrči iz obećavajuće slike reklamnog sveta. Obrnuta sigurnost, ha? Čini joj se da izgleda starija i ružnija nego što jeste. Kad bi se ponekad uspravila u toj uskoj pripijenoj jakni od ljubičastog flisa na staklu bi se ocrtale suviše špicaste sise, ali tu je jeftini kineski push up da stvar koliko toliko učini snošljivom. Ali samo do kasne večeri, do svlačenja pred ogledalom i zavesom zatamnjenim prozorom koji gleda u drugi, tuđi slepi prozor. Donekle je zadovoljna svojim butinama i pozamašnijom guzicom. To je, misli ona, posledica igranja odbojke u srednjoj građevinskoj kada se među jakim i debelim građevinkama još isticala  nekom normalnošću u vidu odsustva strija i šlaufa za plivanje oko bokova.
          Zapazila je i kako je gleda trener i vaspitač  Zoran, student fakulteta za fizičku kulturu, ali nije imao šanse. On nije tako mislio. Hteo je da je oslobodi depresije, tako se izrazio kad je zaskočio samu u svlačionici i oborio na prašnjavu strunjaču koja se tu zatekla. Munjevito joj je zavukao ruku u šorc stojeći iza njenih leđa i utrljavajući se svojim znojem u njen. Htela je da vrišti, da ispusti onaj prenatalni krik device o kome je čitala (sanjala?) u štampi, ali je umesto toga samo uspela da mu zarije nokte u leđa i da mu raskrvari usta. Bezglasno. Začudila se što tad nije bilo puno krvi, tek, tek; kao ranica sa koje ogrebeš krastu. Bilo joj je odvratno kad je pitao da li je razočarao. Kao da je to tema?! Mislila je od  tada da je devica na pola. Ali znala je da tako nešto ne postoji. Navukla je farmerice, ostavljajući na podu uprljane gaćice, zabacila ruksak na rame i krenula napolje. On je još jednom pokušao. Verovatno se sada nije mnogo iznenadio što se više ne opire. Ne može da kaže da joj je bilo svejedno. I ovaj put je kratko trajalo i isto bolelo. Zamišljala je kako joj oštra čelična dleta skidaju delić po delić sljubljenog fetusa u materici i mislila da je to prvo ubistvo svake žene.
       Izašla je iz autobusa u mrak. Ulične svetiljke iz nepoznatog razloga nisu radile. Trebalo je preći drum na maloj okuci, zatim proći pored započete pa zaboravljene crkvice u vizantijskm stilu i preko betonskog dečjeg igrališta stići do prekidača za svetlo u ulazu četvorospratnice. Sve je bilo nestvarno mirno i tiho. Kad se dokopala igrališta jedna senka se odvojila od trbušaste linije plastičnog jezera peska. Produžila je korak, ali je njegova ruka već bila oko njenog vrata. Svakako je to bio neko ko je očekivao i znao da tuda prolazi u isto vreme svake noći.
Prepoznala je u senci onog krupnog i teškog momka iz dostave za markete, koji ju je pre neko veče tu u blizini, sa praznom gajbom u rukama, debilno oslovio: Ćao, okasnela!
         Zbilja, imala je već trideset godina i nije imala nijednu ozbiljnu vezu iza sebe. I dalje je za sebe verovala da je devica. Što se nje tiče, bila je devica. Ako je to danas uopšte važno? Verovala je da se neće nikada udati, da će stariti poput tetke, sušeći se kao budistički monah. Da li bih, posle onoga, uopšte mogla da imam  dete, pitala se? Zdravo dete? Troje dece?
          Rekao je: Zdravo. Kako si Okasnela?
Nije to bio najbolji termin za upoznavanje. Naročito njoj nije bio dobar termin. Osećala je kako počinje da joj curka tamo dole. U fabričkom toaletu stavila je komad vate, ali da li je to dovoljno?
         Sedeo je  na plavoj klackalici i delovao potpuno opušten. Bilo je nečeg jezivog u krupnoći tog uljastog dvadesetogodišnjeg tela na uskoj metalnoj klackalici čiji je drugi kraj parao nebo.
          Kako bi bilo da malo prošetamo?
          Moram da žurim kući.
Ustao je i uhvatio je za ruku. Grubo.
          A da se poigramo malo?
Drugom rukom uhvatio je za grudi.
Bolelo je, ali uvek su je bolele grudi pre nego što dobije.
          Samo da ih poljubim.
Privukao je sebi i zadigao jaknu.
Sada je njegova hladna ruka klizila ispod push upa dok nije pronašla ono što je tražila. Osećala je kako joj zavrće bradavice. Uplašila se da će ih otkinuti. Naslonila se na nešto metalno. Okvir za ljuljašku. Tišina je i dalje bila neizdrživa kada je metalni zvuk nepodmazanog lanca zaškripao kroz noćni vazduh. Dobro ga je nategla, ne zna ni sama kako, a onda samo ispustila teško čelično sedište dok je on sagnut pokušavao da joj svuče helanke.
         Kako je to bilo, opišite nam podrobnije.
         Sudija, muškarac. Nije imalo smisla da mu priča o Mesecu, o tome kako je izluđuje pred svaku menstruaciju. Ne bi se potrudio da razume, ne bi mogao.
         Setila se tupog, gotovo baršunastog udarca sedišta dečje ljuljaške o čelo.  
         To je sve?
         To je sve.
          Inače, možda je bio sasvim dobar mladić.      
          Glavobolja jača nego obično.
          Da, i bradavica. Iz koje kaplje tamna krv. I malo lepljive, poluzgrušane sukrvice.




Нема коментара:

Постави коментар