понедељак, 5. март 2018.

NAJBOLJE KNJIGE AFORIZAMA 2017.


DANGUBIĆ I MACIĆ DOBITNICI NAGRADE
„RADE JOVANOVIĆ“
ZA NAJBOLJU KNJIGU AFORIZAMA



Ratko Dangubić, iz autorove arhive
Beograd, 5. mart - Ovogodišnji dobitnici nagrade Beogradskog aforističarskog kruga „Rade Jovanović“ za najbolju knjigu aforizama u 2017. godini su Ratko Dangubić iz Beograda za zbirku „Crveni tepih“ (Arhipelag, Beograd) i Ekrem Macić iz Konјica (BiH) za delo „Tetovaža na ledu“ (Amatersko pozorište „Neretva“, Konjic). Ratko Dangubić je dugogodišnji saradnik Paradoksa i najveći deo aforizama u nagrađenoj knjizi ugledao je svetlo dana na stranicama ovog bloga.

Nagradu će im uručiti predsednik Beogradskog aforističarskog kruga Slobodan Simić, na desetu godišnjicu BAK-a 15. marta, u 20 časova, u Udruženju književnika Srbije, u Beogradu.

Dangubić (Ljubinje - Žrvanj, Hercegovina, 1946) i Macić (Konjic, 1966) šesti su dobitnici nagrade „Rade Jovanović“, a odluku je jednoglasno doneo žiri koji je radio u sastavu: Savo Martinović, Dejan Milojević i Dragutin Minić Karlo (predsedniik).

U najužem izboru za priznanje bila je i knjiga „Domino defekt“ (Čuvari znanja, Beograd), autora Mitra V. Đerića Lakija.

Na ovogodišnji konkurs za priznanje „Rade Jovanović“ prispelo je 59 knjiga aforizama iz Srbije i zemalja regiona. Nagrada je od 2016. godine ponela ime Rada Jovanovića, u čast jednog od najznačajnijih savremenih jugoslovenskih i srpskih satiričara koji je preminuo 1. juna 2016. godine u Užicu, u 77. godini.

Dosadašnji dobitnici nagrade su: Aleksandar Čotrić za 2012, za knjigu „Pomeranje pameti“; Milan Todorov za 2013, za naslov „Pokori se i počni“; Ninus Nestorović za 2014, za zbirku „Ćuti i plivaj“; Zoran T. Popović za 2015, za delo «Daće Bog, ako Bog da» i ravnopravno za 2016. - Aleksandar Baljak za knjigu "Zidovi na horizontu" i Aleksandar Čotrić za "Teške misli".


BEOGRADSKI AFORISTIČARSKI KRUG
-- 

Нема коментара:

Постави коментар