недеља, 2. децембар 2018.

RATKO DANGUBIĆ: SLANINA I JABUKE





pinterest.com
Taj penzionisani blagajnik je prvo govorio o bajci, u vezi sa tajanstvenim ostrvom sa blagom, a onda je rekao da je bolje da pričamo o stvarnom svetu, ima toliko toga čega možemo da se setimo. Kad god se skupimo, a on oseti da se sedi badava, uzme da priča. On strašno voli bajke, ali mu se sada, izgleda,  nije pričala. Ima godina taman koliko treba, svakavih gluposti se seća. Kad počne da govori, ume da privuče pažnju. Ne znam da li ova priča može nečemu služiti, ali sam siguran da se njegove reči mogu i i ovako i onako shvatiti.  U njegovom kazivanju misli lete prema slušaocu kao pčele isterane dimom iz košnice. Ovakve priče mogu se slušati s podsmehom, s izvesnim oporostom, a mogu da ostave ljude i ravnodušnim-ali verujem da dobrovoljni slušalac-čitalac ostaje, na kraju, nasmejan. Ništa ovde nije posebno, nema ubistava, ni seksa. U svakom slučaju, verujem da je ovo etički prihvatljivo kazivanje, skroz.
Tako se u razgovoru ova dokona pijndura, penzionisani blagajnik, obratio svima da upita za radnika iz fabrike, strugara, koji, među njima, u Majevici nije skretao pažnju na sebe, a trudio se da bude svoj. Na posao je dolazio, veli, na vreme, s posla je odlazio na vreme. Njegov alat je uvek stajao besprekorno složen, umeo je da nađe dušu komadu metala koji obrađuje. Posebno su ga u upravi pamtili po tome što su svi u vreme pauze za doručak sedeli zajedno, jeli i delili ono što su doneli, a on je sedeo sa strane. Spusti se na stolicu, pričali su, razmota zavežljaj, i ni s kim, dok jede, ne govori, a odgovara na pitanja. Nije bio kominista i po pitanju politike za njega se ne može vezati rep. Onda, zašto blagajnik za njega pita? Jedva da je slegnuo ramenima. Navodno, kada neko strugara pita kako je, s nevidljivim prezirom je odgovarao da niko ne može da shvati. Voleo je, ostalo je, da čita o univerzumu, kupovao je novine gde govore kako velika vasionska tela u orbitu privlače mala, bez milosti. Ali, šta vredi znanje, odbijao je da o tome govori. Povremeno je delovao kao lutka koja se navija: odradi opruga svoje i olabavi, i gotovo.
Trubili su, znamo mi njegove snove, ko zna kakvo blato mu se glavi sleglo. Blagajnik koji priča čuo je da je jednom ustao pre kraja doručka i rekao: Moram da trknem do ludnice. Navodno, sa zanimanjem je posmatrao kada mu se donese metal na obradu, i crtež koji ga prati. Tek uzgred se odao se da voli mangulice i crne svinje sa belim pegama. Za mnoge je bio čudak, a bio je sasvim normalan. Nudili su mu da uđe u KP, zahvalio je-nije odbio. Postoji verzija da je pred sekretarom koje je došao da s njim ragovara ćutao. U penziju je otišao na vreme, imao je porodicu. Sahranjen je pre tri godine, reče neko, na palančkom groblju, uz pristojan sprovod. Mudrovo je, ako postoji južno voće, onda mora da se tako nazove i voće i na sve četiri strane sveta: severno, zapadno, istočno. Ono po čemu ga je blagajnik, pijandura, pamtio je mala piča da, kada god je doneo da jede slaninu, nju je jeo s jabukom, nikada sa lukom.  

Нема коментара:

Постави коментар