уторак, 1. децембар 2020.

RATKO DANGUBIĆ: ZA SVOJU DUŠU

 


I kad počnu da propadaju, ljudi se vezuju za kojekakve gluposti, filozofije. Ovo je, uveren sam, pojava. I kao što se ostareli drže nekakve uspomene, knjige, razglednice, tako se izgubljeni hvataju za kakvu mantru. A o čemu govorim? Ovakve stvari uveravaju gubitnike i ostarele da nisu sami na svetu, da još ne umiru. I poodavno sam prihvatio da ako je došao kraj istorije, mora da dođe i kraj literature. A onda sam mislio: „A koji je moj izlaz u tom slučaju?“ I održao sam sebi pred ogledalom govor, patetičan, ali snažan, koji onaj u ogledalu nije morao ni da sluša jer je ponavljao ono što čuje.

Nisam vrstan pisac, ali od piskaranja po novinama i časopisima mogao sam da živim. I s razlogom i bez razloga obuzela me je ta depresija kad su knjige počele da gube smisao. Tada se unutrašnja sila u meni naslađivala mojim mukama. Onda sam doneo odluku da se ne mlatim s pisanjem pesama, romana, i smišljao sam od čega mogu da živim, jer umem samo da pišem. I slučaj je hteo, a ovakve stvari samo slučaj i uzima u ruke, da prijatelj nudi da pišem uputstva za korišćenje lekova. Tako sam, na osnovu medicnskih hartija, rezultata i ko zna čega sve počeo da pišem uputstva za upotrebu leka. I delovalo je da je sudbina pritekla na vreme da ne padnem, da ostanem na nogama. Sada pišem budalaštine koje nalazite uz lekove. Ne znam koliko tome treba verovati, jer nisam od tih koji smeju o tome da govore.

Tako sam postao “pokojni” spisatelj, jadnik koji je verovao u snagu lepih knjiga. Povodom ove promene skoro da se i nisam osetio nesretnim. I počeo sam da govorim da su poezija, Dostojevski, Tomas Man, Šekspir tričarije. Zar se, uostalom, ne može živeti bez istorije i liretaure? Treba zaboraviti prošlost i sve u vezi nje i zbogom. Drugi perijatelj, radi u fabrici za pravljenje kućnih uređaja, ubeđuje me da pišem upustva za njih, a ja se u tehniku ne razumem. Da, nije mi instikt rekao da jednom istorija, a ovo znači i literatuta, moraju “baciti kašiku”. Pa, pišem tajno i pesme, za svoju dušu.

Нема коментара:

Постави коментар