субота, 19. октобар 2013.

MILAN BEŠTIĆ: ČETIRI MALE STVARI

OLAKŠAVAJUĆE OKOLNOSTI

            Poštovani sude, tačno je da je moj klijent ubio decu, ženu, oca, majku, braću i sestre, ali prilikom odmeravanja kazne imajte na umu da mu je to prvi put. Apelujem na vas da uzmete u obzir i čiinjenicu da je moj branjenik porodičan čovek koji je ostao bez ikog svog.

SINOVI

Nikola Tesla se rodio u nekadašnjoj Austriji i zato je veliki hrvatski sin. Zauzvrat, Srbija je svetu dala velikana kao što je Ban Jelačić iz Petrovaradina.

DRENJINE

Sunčani letnji dani smenjivali su se kišnim. Sve je pogodovalo da godina bude rodna. Dođe i jesen. Jednog lepog oktobarskog dana dvojica monaha posetili ženski manastir. Zaželeli se pekmeza od drenjina. Rekoh, rodna godina. Rodile i drenjine.


POSTANAK

            Radoznali Gavra upitao onomad teologa šta je bilo pre Velikog praska, pre one tačke u vremenu kada je vasiona počela da se širi i baškari. Uh, uh, reče preosvešteni. Mnogo pitaš, vidi ti to sa fizičarima! Gavra posluša, ode do Instituta i spopade doktora Popovića pitanjem šta je bilo pre tame nad bezdanom. -Au, gde baš mene nađe, pokuša da se iskobelja Aca (tako se zvao taj Pavlović.. ili Popović, svejedno) To, bre, ne znaju ni ovi u Cernu, a ti našao mene koji radi za manje od 800 švajcarskih franaka mesečno. Pitaj boga šta je bilo pre Velikog praska. Pitaj boga da li će da nam smanje i ovo malo plate.


Нема коментара:

Постави коментар