понедељак, 8. јун 2015.

MILAN TODOROV: ŽENSKI AKT

                          “It’ s as queer as a clockwork orange”


           Radila je kao menadžer prodaje u jednoj našoj poznatoj marketinškoj agenciji. Zvala bi ljude telefonom i razdragano im saopštavala da su dobitnici vrednog poklona. Dodeljuje ga, nasumično odabranim građanima, agencija, koja upravo slavi desetu godišnjicu uspešnog poslovanja, 

         Nikada nije dopustila da je savlada iskušenje da raspakuje promotivni poklon. Tako je njen život proticao  u neostvarenom iščekivanju.
          Imala je trideset šest godina. Stalno je sebi govorila: Jednog lepog dana skočiću sa strme kamene obale u zapenušano more. Ako se ne ubijem tom prilikom, otplivaću laganicu do udaljenog, teškog broda, koji ne prima makar kakve obične putnike, nego staje samo u najvećim lukama sveta. Na njemu će me, neki brzi i veseli afrički mornar, naučiti da igram jurubu.

          Triput dnevno se merila na kupatilskoj vagi. Plakala je. Teška sam kao vrata. Siva kao stepenište za invalide. Mračna kao zajednički hodnik u kome kradu sijalice, pišaju i povraćaju po uglovima i zabadaju upotrebljene špriceve u zjapeće štekerske rupe po zidovima.

          Zavidela je ženama koje uporno abortiraju. Godinu za godinom. Zavidela je i bubama koje jedu partnere posle dobrog seksa. 

          Mi vas, gospodine, nagrađujemo putovanjem u svetu zemlju. Postajete hadžija. Sedam dana hodate stopama Isusa. Galilejsko jezero, reka Jordan, Jovan Krstitelj, Mrtvo more, večni život i ceduljica sa još nekim vašim željama u Zidu plača.   
      Potrebno je samo da se obavežete, pravno validnim ugovorom, naravno, da ćete vi ili, ne daj Bože slučaja, vaši naslednici narednih deset godina uplaćivati iznos koji ćemo vam precizno naknadno utvrditi za nova atraktivna putovanja. Način isplate ne mora da bude u novcu, koga, znamo dobro, danas niko nema. Može to da bude i hipoteka na vaš mali stan... Koliko je to kvadrata..hm....šteta što nije veći....ali šta je tu je...Da, crkva Svetog groba...obavezno da uzmete krstić od monaha koji kleči u njemu i zajedno sa svetim peskom iz pustinje Negev, donesete  u Srbiju. Da vas čuva i sačuva od svih zala ovog iskvarenog sveta.


***
     
           On je radio kao docent na Likovnoj akademiji. Bio je crn, visok, zgodan i hm...možda malo više žilav?
          Ponudio joj je da pozira kao akt.
          Došla je u atelje u potkrovlju negde oko sedam uveče. Napolju je bilo hladno, najavljivali su sneg i olujni vetar te noći. U uglu sobe pucketala je tučana bubnjara podložena bukovim cepanicama, čiji se miris širio naokolo. Ispred peći nalazila se vunena prostirka i na njoj gola drvena stolica, malo naherena na jednu nogu. Otišla je iza paravana, skinula se.On je uključio radio. Treći program. Posle nekoliko minuta, ona je izašla na podijum. Bade mantil koji je ogrnula nepodnošljivo je vonjao na terpentin, te ga je prebacila preko stolice. Pritom je srušila malu staklenu posudu i zrnevlja kikirikija su se raspršila po patosu. Da li to donosi nesreću? 
           Sada je  bila sasvim gola pred muškarcem koji joj se napokon dopadao. Legla je na prostirku, okrenula se na leđa, kao velika mačka.
     On je zobao kikiriki i mirno mešao svoje boje, Jedva da je podigao obrvu kada je ugledao kočoperni crni žbun. 


           Sledećeg jutra je bila ponovo na telefonu.
-           Gospođo, ovaj anatomski jastuk  će vam pomoći da izbegnete moždani udar. U prodavnicama staje dvanaest hiljada dinara. Naša kompanija, koja upravo poslavlja petnest godina uspešnog rada, odlučila je da nagradi prvih deset osoba po telefonskom imeniku. Vi ste jedna od njih. Dobitnica vrednog poklona.


           Uveče je nenajavljeno otišla u atelje. Nije nameravala da mu pozira. Zato se nije dugo zadržala. Kada je izlazila malo se osvrtala. Portir je spavao u drvenoj kućici sa staklenim vratima. Neki pas se vukao po dvorištu i kad je ugledao zaždio je ispod kapije. Ništa više. U tašni, pažljivo obrisani od krvi, uvijeni u zeleni mantil, zveckali su   Solingenovi noževi.  Zaista su bili vrhunski.


          Od vas se, gospodine, ne zahteva ništa. Možete da budete apsolutno mirni i spokojni. Nismo kao drugi, koji vam,  uz lažna obećanja, uvaljuju stvari koje ničemu ne služe.

Нема коментара:

Постави коментар