петак, 14. јул 2017.

NOVA KNJIGA STALNOG SARADNIKA "PARADOKSA"


Upravo je iz štampe izašla nova knjiga aforizama stalnog saradnika Paradoksa - Ratka Dangubića, pod nazivom "Crveni tepih". Na bezmalo 200 stranica objavljeno je oko 1300 aforizama.

Ratko Dangubić je osobena stvaralačka ličnost u svetu srpske satire. Vaspitavan na najboljim primerima satira Stanislava Ježi Leca i Branislava Crnčevića, sve vreme je svoj dar fokusirao na jetku gnomu, vanvremensku i najčešće univerzalnu. „Crveni tepih“ predstavlja krunu takvog njegovog književnog istrajavanja u našoj razuđenoj aforističarskoj praksi.

Knjigu je objavila ugledna beogradska izdavačka kuća Arhipelag i moguće je kupiti i posredstvom njihovog sajta www.arhipelag.rs

"Oblikujući hotimičnu društvenu hroniku, uzburkanu i razuđenu kako po izražajnim postupcima, tako i po značenjskim posledicama, Ratko Dangubić je u knjizi Crveni tepih ispisao neke od najznačajnijih aforizama u savremenoj srpskoj književnosti. Čitajući njegove aforizme, vidimo i istorijske i političke osnove tih izazova. Ali vidimo i karakter i mentalitet koji od tih izazova vrlo često prave alibi za prihvatanje zadate stvarnosti. Aforizmi u knjizi Crveni tepih preispituju zadate jezičke i značenjske oblike, društvene i saznajne forme, stereotipe i navike u mišljenju. Oni oličavaju pronicljivo mišljenje i oslobođeni smeh, dva oruđa s kojima se svakodnevica može iznova razumevati i osmišljavati. Kada bih sve što mislim mogao da kažem u jednom aforizmu, bio bi to roman, kaže Dangubić u jednom aforizmu u ovoj knjizi. Svaki od ovih aforizama jeste po jedan roman sveden na osnovne reči i na izoštreno značenje. Suočimo se sa aforizmima u knjizi Crveni tepih, to je najbolji način da se rastanemo od mnogih iluzija i predrasuda."

(iz predgovora koji je napisao Gojko Božović)

Нема коментара:

Постави коментар