субота, 1. јул 2017.

OBJAVLJENA KNJIGA IZABRANIH AFORIZAMA ŽARKA PETANA




,



Pod naslovom "Istorija budućnosti" u Beogradu je  objavljena knjiga sa 900 izabranih aforizama istaknutog slovenačkog satiričara Žarka Petana (1929-2014). U ovoj knjizi nalaze se Petanovi aforizmi iz desetak njegovih knjiga, koje su nastale posle 1978. godine kada je na srpskom jeziku, u izdanju "Narodne knjige", objavljena njegova prethodna knjiga "Nepodobne parole", u izboru i s predgovorom Milovana Vitezovića, a u prevodu Miljenke Vitezović.

Izdavač knjige "Istorija budućnosti" je izdavačka kuća "Srpska reč", a aforizme je izabrao i sa slovenačkog jezika preveo srpski satiričar Aleksandar Čotrić, koji je i autor predgovora u kojem, pored ostalog, ističe:

"Žarko Petan je pisao kratku formu, jer je imao mnogo šta da kaže. Državnim parolama suprotstavljao je svoje nepodobne parole. Petan je verovao da dobar aforizam mora da poseduje poentu i misaoni obrt. Isticao je da "u aforizmu treba preterivati kako bi ga čitaoci razumeli". Njegove lapidarne rečenice nisu stremile ka širini, već ka dubini misli. Posebno je insistirao na kratkoći aforizma, pozivajući se na reči jednog nemačkog aforističara koji je rekao da aforizam ne sme da sadrži više od sedam reči."

Zanimljivo je da je Žarko Petan prve aforizme smislio 1959. godine u Beogradu, u vojnom istražnom zatvoru u kojem je proveo godinu i po dana pod optužbom za "neprijateljsku propagandu", odnosno zbog povezanosti sa Radio slobodnom Evropom, sa sedištem u Minhenu. Pošto u zatvoru nije imao papir i olovku, aforizme je zapisao tek u Sloveniji, po izlasku na slobodu.

Petan je, kako primećuje Čotrić, bio ponos književnosti "alpske republike", "sinonim za slovenački aforizam" i "Triglav slovenačke satire".

Žarko Petan je, pored aforizama, pisao i prozu, drame, pozorišnu esejistiku, poeziju, književnost za decu i memoaristiku. Bio je reditelj Ljubljanskog gradskog pozorišta i direktor Radio-televizije Slovenije. Petanova dela prevedena su na 32 jezika i objavljena su pod više od 160 naslova.Bio je nosilac ordena Slovenije, Austrije i Francuske. U Srbiji je dobio nagradu "Ekselencija satire", Udruženja književnika Srbije (2011) i "Zlatni krug", Beogradskog aforističarskog kruga (2009).

Stručni konsultant na pripremi knjige "Istorija budućnosti" bio je srpski aforističar Aleksandar Baljak, autor pogovora je Franci Čeč, predsednik Društva slovenačkih aforističara, a autor naslovne strane je ilustrator Nikola Dragaš.

Knjiga "Istorija budućnosti" biće predstavljena do kraja 2017. godine u Beogradu, Temišvaru, Budimpešti, Frankfurtu, Mariboru i Ljubljani.

Нема коментара:

Постави коментар