четвртак, 7. август 2014.

RATKO DANGUBIĆ: PUNE RUKE

         Tek sam danas uspeo da sklepam pesmu o majstoru opsena. Dugo sam se mučio da nađem rime za dve reči  koje sam hteo da upotrebim. Na pisanje sam se bacio po jalovom zadatku; još jedna od gluposti na faksu: ne volim da radim po narudžbi. Ispada kao da se podsmevam sebi, s ciljem da se odmaknem od sebe. Verujem da se pesma drži iako ne govori o onome o čemu sam hteo da govori. Ne volim da skrivam namere, niti kojim poslom mislim da se bavim. Mislim da se uvek trudim da pišem ili govorim mirno, retko se vidi koliko sam uzbuđen. Trebalo je da ovo napišem kasnije, ipak, otkrivam da sam student, koji namerava da bude spisatelj. Razume se, ovo moje trunjenje i nije drugo nego vežba sastavljanja rečenica; namera je zagonetna koliko i pametna. Pregledao sam mejlove: ništa veliko, ni hitno. U mejlovima iz inostranstva ime mi pišu pogrešno i muka mi je od nemarnosti ljudi. Ozbiljno ovo kažem. U vezi sa tim, nemam kome ni da se požalim. Juče sam primio SMS od majke Katarine. Stiglo je pismo da sam dobio stipendiju od Iraca da dva letnja meseca provedem u Dablinu. Posle me je zvala telefonom i rekla da je Dablin prljav grad kao i Beograd, da ima puno narkomana i prosjaka, da je klima sranje, da za mene nisu njihovi pabovi i njihove krvavice, da to nije prava Irska, da je odatle utekao i Beket.
        Kada sam majku pitao, odakle ona zna kakav je Dablin, rekla je: „Tamo je Mara pokojnog  Slavoljuba, kod nje sam se raspitala.“ Mislim da je Dablin pravi grad da se krene s kursom kreativnog pisanja, rekao sam. Prevalio sam preko polovine studija svetske književnosti, pa muvanje među profesorima i piscima dolazi kao deo obuke. Verujem da mogu da budem pisac, iako sada objavljujem pesme i pravim zapise kakav je i ovaj, samo da nađem svoj stil. Kao i uvek, majka je rekla da su otac i ona dobro, da se videla ovih dana sa ovim i onim i da su pričali o tome i tome. Brine puno za baku Jelenu, ova se rve s venama na nogama godinama, ali sada je sve pod kontrolom; hvala Bogu da je operacija uspela. Matori je protiv mojih studija, on je voleo da budem advokat i mlatim pare, rekao je: „Niko s pisanjem nije našao mira.“ I ja sa matorim i ne govorim o studijama, samo o sportu i curama. Mami sam odgovorio da je u Beogradu sve u redu, i da nema potrebe da se brine za moju devojku: i ona verovatno ide sa mnom u Dablin. Ja, inače, stanujem kod mamine sestre koja se nije udavala, kod Mire, koja je u penziji po osnovu beneficiranog staža. Radila je na policijskim poslovima, pa mnogo i ne pitam. Hobi joj je astrofizika, profesor je fizike, zagrejala se za geocentrizam sada kada ga svi guraju pod tepih. To je ona uvrnuta „tvrdnja i radnja“ da je Zemlja u centru svemira i reper za sve i da se sve mora posmatrati u odnosu na nju. Ima nekakav fizičar Beren koga pomno proučava.
           Tetka Mira ima lep trosoban stan, ona i mama su delile  nasledstvo iz Australije: svaka je inkasirala po sto dvadeset hiljada njihovih dolara. Tetka je ostavila pola sa strane, za crne dane kako to ona govori, a drugu polovinu je iskoristila da uz stari stan doplati i uzme ovaj koji je sređen i komforan i na dobrom mestu u Dositejevoj ulici. To je salonac koji su komunisti nekome konfiskovali, prodavan je tri puta i ne može da se vrati prvobitnim vlasnicima, i tetka ga je kupila od penzionisanog pukovnika Marića.Tetka voli da kuva, pa kuva i meni i sebi. Namirnice su u Beogradu jeftine i frižider je uvek pun. „Tako je za oboje povoljnije i zdravije“, rekla je. Moram da priznam da tetka izvrsno kuva: radila je s nekom Jevrejkom od koje je dobijala recepte i savete. Sprema i pile na jevrejski način, pa pite i torte kao u Austriji; ne jedemo hranu iz konzervi, nego meso i povrće i voće s Bajlonijeve pijace. Tetka voli kada hvalim njeno umeće za šporetom, kada uzviknem: „Ti si Stevo Karapandža“. I voli, uopšte, prirodne stvari. Ne voli ni da joj se krpe muljaju po „drobilicama“, kako naziva uređaje u kojima se pere rublje. Veš se danima skuplja u veliku korpu, i po dve nedelje, a onda iz Jabuke dođe Slovakinja koja pere veš na ruke. Za dva dana sve bude oprano i ispeglano. I to je normalan red stvari u domu u kome boravim.
             Tetka se fino snalazi sa polovinom moje stipendije, koju sam dobio od grada Novog Sada, i parama koje moji daju direktno njoj. Druga polovina stipendije je moja i u nju niko ne dira. Pare držim u malom bifeu u braon plakaru-ormaru, u sobi gde spavam i od toga bifea samo ja imam ključ, pa kada tetki treba boca alkohola, zove da joj donesem; ponekad mesecima ne traži da se otvori bife, pa skoro i da ne zna kakvih rakija, vinjaka i likera ima u ormanu. Ja ne pijem, pa vidim da je sa te strane mirna. S njom je lako izaći na kraj, lakše nego s majkom. Majka mi zadaje muke propitivajem za ovo i ono. Voli da je sve na mestu i stroga je, a onda ne preza da me pomiluje po glavi kao kad sam bio dete. I sada govori: „Ovaj moj Mali“. Ne trpi da neko uvija dok govori, odmah oseti kad laže. Nju učtivost ne zanima kao tetku Miru, nju zanima pravednost. I majka i tetka imaju dobro srce i umeju da popuste kad ja navalim s kakvom nebulozom.
           Tetku sam jednom pitao kako to da se nije udala, tada smo za ručak imali paprikaš na mađarski način. „Pristojan čovek ne pita takve stvari“, rekla je. „Treba da čeka i sluša ono što će mu drugi kazati.“ Onda je ustala od stola i hodala po sobi tamo-amo kao da se koleba. Imala je razlog da ne kaže zašto se nije udala i ja je o ovome nisam dalje pitao. Pre par dana je tetki Miri bio pedeset prvi rođendan, pa sam je vodio u onu staru kafanu „Vltava“. Kako tetka Mira nema druge rodbine, nas dvoje smo „kao dva sirotana“ proveli dva sata u kafani. Kupio sam joj od para koje je majka poslala ogrlicu od ćilibara. To je bio mali znak pažnje i od njene sestre, moje majke, i mene. Ona u takvim trenucima uvek zahvali, obraduje se, i nasmeje uz opasku da se nada da dolaze bolja vremena. Pre neki dan javila se telefonom i jedna njena prijateljica iz kancelarije gde je radila i pitala je kako je. Puno je i majku pozdravila, jer je majka njoj pomogla da otkupi svoj stan u Ljubljani koji joj je ona vlast tamo htela da oduzme. Majka ume s parama i papirima, pa ja stvarno ne oskudevam ni na koji način, a matori se ne bavi direktno tim stvarima. Stalno je okrenut svojim poslovima u fabrici kablova u Novom Sadu. Ponekad i on nazove telefonom, a onda tetka Mira ume da ode u drugu sobu kako ja ne bi čuo razgovor. Uostalom, imala je razloge da poštuje oca jer je on zaposlio. Tetka Mira rano je krenula da poboljeva, ima reumu, pa nekad i ja idem s njom na pijacu, izbacujem đubre, i tako.
          Sutra dolazi njena mlađa sestra, moja majka iz Novog Sada da nas obiđe, rekla je tetka Mira. Nadamo se da ne donosi nikakav otoman, nikakvo suđe i posrebrene drangulije. Pamtim kako je prve godine, sada sam na trećoj, pakovala letnje stvari za mene, zimske stvari za mene, pa veš s monogramom i tri para cipela, pa peškiri. Poslala je tetki jednom i nekakvu posebnu posudu da kuva sebi espreso kafu, pa i WMF komplet pribora za jelo, tanjire Herendi za tortu i sve tako: tetka Mira se bila malo i uvredila, a onda je samo odmahnula rukom i zaključila da joj se sestra nikad neće promeniti. Majka dolazi kolima iz Novog Sada na sastanak u „Mostogradnji“ gde je davno radila dok se nije udala za tatu. Iskreno, volim da je vidim i da je dobre volje, ali ume da me nabrusi, ide i na fakultet pa tamo sve proverava i bruka me. Misli kako je ona, uz sve drugo, i profesor prava i da joj je sve dozvoljeno. Ima i instrukcije javljanja telefonom, ne voli mobilni, pa nam je čak i na ogledalo u trepezariji zakačila cedulju. „Kada se javljate“, napisala je, „ovo je raspored kada sam kod kuće: ponedeljak-od 11do 18, utorak-od 10 do 15, sreda-od 12 do 18, četvrtak sam ceo dan kod kuće do 18, petak  nisam kod kuće jer sam na fakultetu, i subotom i nedeljom sam kod kuće do18 sati.“ Treba i da se najavimo kad dolazimo i kojim vozom, a zna da dolazimo zajedno jednom godišnje na slavu, da bi mogla da nas čeka, a i zbog ključa jer otac kao i da nije kod kuće. To je pravi horor. U povratku će ići za Karlovce da vidi vikendicu, tata je navalio da je kupi, a ona misli da nam ne treba.
           Smislio sam da u Dablin ponesem kratku priču koja bi mogla da se čita na završnom času kreativnog pisanja. Negde sam pročitao da je najvažniji uticaj onaj koji čovek vrši na samog sebe. „Možda je tako najbolje da počneš s pisanjem“, rekla je tetka Mira. „To je tebi dar od univerzuma, punog mudrosti i survosti. Neko treba da ti pokaže put.“ Trenutno razmatram  prisluškivanje sveta od strane Jenkija i to povezujem sa narodnom pričom o caru Trojanu i kozjim ušima. Od toga bi mogao da ispadne i dobar prvi roman, ali mislim da je još rano za takvu pustolovinu. Ima dosta zamki u koje tek treba da upadnem. To su igre sudbine koje ne mogu da izbegnem. Prisluškivanje mislim da udrobim i pomešam sa kondomima Trojan, koje prave u SAD, pa da ispadne jedan kalambur i zbrka sa imenima i razumevanjem stvari. I da se vidi šta mi ovde kusamo i kako gledamo na pitanja globalizma i preventivnog ratovanja i kako su nas oni sjebali. Ne, nije to postmodernizam. Ne verujem ni ja, eto, u sve što govorim. Ima svugde gorkog smeha i zaboravljenih knjiga. Ta priča treba da bude tri ili maksimum pet šlajfni. Odlučio sam da to bude nekakav moj početak karijere pisca. I to kasnije može različito da se opisuje. Taj postmodernizam je velika zajebancija, i sada bi ga i trebalo svesti na priču o prezervativima, slobodi i grehu.  
          „Imala sam momka, Petre. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći“, rekla je tetka naslonjena na prozor.  Onda je s velikom mukom uzdahnula i kazala da je bila trudna i da je izgubila dete, trebalo je da se venčaju. Neka mi o tome govori baka Jelena, rekla je. Pomislio sam kako ovo i nisam, stvarno, trebao da znam. Posle je promenila temu i vratila se  profesoru Berenu i geocentrizmu. Govorila je kako ulogu centrifugane sile preuzima pseudo-sila koja je posledica toga da se zvezde „muvaju“ oko Zemlje sa periodom od 24 sata, i tako proizvode nekakav „frame-dragging“. (Njen engleski je kraljevski.) Rekla je da je prema Mahovom principu, sila koja proizvodi „frame-dragging“ ista bez obzira na izbor sistema. Malo sam je razumeo ili gotovo nimalo. Izgleda da postoje uspomene u kojima ljudi žive, kao u malim rupama i kavezima. Mislim da me više ništa ne može sprečiti da postanem pisac: volim da pišem, sanjarim... I onda je mama zvonila  dole na vratima, derala se u hodniku da je niko nije sačekao na ulazu, a ima pune ruke.


1 коментар: