среда, 20. мај 2020.

RATKO DANGUBIĆ: VREME KOJE NIJE TVOJE





Neki put, uveče, okrene se pamet, pa prebiram po onome što sam pisao. Znam da u ovome nema ničeg lošeg, mada ovakva razmišljanja nisu od koristi. I ne odem da spavam. Teralo me je nešto da stavim na papir dve-tri reči kritike u vezi sa tekstom koji privodim kraju. Posumnjao sam i da sam podlegao stereotipu. Ako su u knjizi komunjare, treba li i Broz? I može li se uzeti zdravo za gotovo, kao Vegeta u jelu, da su Tito, komunizam i sve oko njega drug uz druga. A što i da razmišljam sada o ovome, kada je lepše opisivati zgrade, ljubavne događaje, spomenike? Ha, ne treba ni Tita prozivati svako malo. Treba se izmaknuti, iz onoga vremena u drugo. A u vreme moga komunizma mnogi su se prvi put najeli, napili, okupali, obrazovali, načitali, stekli širinu, dubinu i kojekakve fine navike.
Ima onih koji još žale za vremenom kada su bili u državnoj službi, i nisu brinuli o otkazima. A može se desiti kroz koju stotinu godina, ako ljudska rasa ne razori planetu, da arheolog i putopisac prođu sadašnjom Srbijom i da, pored rimskih mozaika nađu ostatke Brozove civilizacije: spomenike, fabrike, škole, gradove i muzeje. Ne treba svugde, ubeđen sam, unositi komunizam, nije ni on crno ispod noktiju. I gomilanje reči umanji vrednost i zanimljivost knjige. Ako se laćaš mača, odnosno komunizma, onda da znaš time i da barataš.
A pisci se uvek pitaju gde se krije prava tema za pisanje? U propadanju svega? Ponekad, opušten, zabasam među likove koji me progone. A jedan prijatelj me uverava, da tpriča mora da diše kao muškatla kroz čipkanu zavesu. Mrzovoljni smo, osorni, kvarni, pohlepni, stalno nam u ušima bubnju TV, šuškaju novine, zvoni mobilni. A onda se srodiš, uvučeš u taj unjkavi razglas državne i privatne skalamerije, i postaneš umoran od svega, od sebe, tebi graja više nije graja, krici nisu krici. Tako dolazi i vreme da zaboravljamo, ovako i onako, one divne i grozne stvari. Mnogima u vreme Broza nije bilo sve sasvim jasno, jer: koliko je nešto jasno u izmišljenom, tuđem vremenu? Kada prođe tvoje vreme, odu i tvoje iluzije, i onda nemaš kome da se izvinjavaš što si živeo u vremenu koje nije tvoje.

Нема коментара:

Постави коментар