уторак, 17. јануар 2012.

MITOLOGIJA (4)

DUŠAN PUAČA
FANTAST


Fantastični Fantast. Pobedio je na svim trkama na hipodromu u Beogradu tokom 1932, godine. Ne pamti se takav uspeh nekog konja. Ponosni vlasnik, grof Bogdan Dunđerski, je imao rašta da se veseli.
Imao je grof tri ljubavi: žene, konji i vino. Zaista dobar izbor. Imati uslova za to znači imati puno novaca. Imao ih je. I veliko imanje. Kada se zaljubio u Maru, ženu kovača sa imanja, kovača je isplatio sa 21 - nim jutrom najbolje banatske zemlje. Mara se kupala u mleku i bila sve što je u tom trenutku grof želeo. Njegovom prijatelju, slikaru, Urošu Prediću je tražio da prilikom oslikavanja zadužbine na imanju, Bogorodici podari Marin lik. Kakva ljubav.
Kada je sagrađen dvorac kod Bečeja, nazvao ga je po drugoj svojoj ljubavi, konjima, po najboljem od svih, Fantastu. Dvorac Fantast i danas je omiljeno boravište za zaljubljene parove. A Fantast je sahranjen na imanju i obeležen mu je grob.
Ta grofova ljubav je bila nešto posebno. Imao je ergelu od 1400 konja! Koliko ljubavi prema konjima! Sreća da je grof umro sredinom Drugog svetskog rata i nije dočekao da se konji posle rata rasprodaju Italijanima po klaničkoj ceni. Naravno, tako nešto je mogao da uradi samo bolesni um, ma koliko puta pobedio u ratu i revoluciji. Bolesnik ispranog mozga i pun zavisti i mržnje prema nečemu što je trajna vrednost društva i države, bez obzira na oblik vladanja i ideologiju. Sram ih bilo!
Ergela je obnovljena tek nedavno i ima stotinjak konja. Iz te štale je ponikao Kazanova, velika zvezda Engleskog konjotrka.
Treća ljubav grofova je predmet pesnika i anakreonskih pesama, kojima su skloniji pesnici nego satiričari.
Banatska ravnica je željna konjskog trka i topota razigranih, ustreptalih od želje i strasti ždrebaca. I njiske dobrih bedevija.
Poželimo mi dobra stara vremena, barem kada su konji u pitanju.

Нема коментара:

Постави коментар