среда, 2. мај 2012.

SAVREMENA SRPSKA SATIRIČNA PRIČA (85)

MILAN TODOROV
STANJE STVARI



Umesto da već danas emigriraju, da potrpaju zlato u avione i odlete u Argentine, umesto da se na vreme povuku u manastire, zatraže azil u zemljama koje su im još donekle naklonjene, zamole uprave zatvora da ih prime na duge robije i tako olakšaju svoju buduću sudbinu...oni i dalje nadmeno vladaju tretirajući nas kao tupe predmete, kao obične glupe stvari, kao sitan inventar za njihove kuhinjske demokratije.
A kako stvari stoje?
Stvari ne stoje, stvari su preduzele inicijativu. Samo slep ne vidi da je u toku pobuna, moglo bi se reći oružani ustanak stvari i predmeta.
Ko to ne vidi, neka još večeras ode na Urgentno hirurško.
Juče doneli jednog, sav krvav. Šta je bilo? Sekira. Kako sekira? Ne znam, sve je bilo u najboljem redu dok se nije otkačilo držalje, a kud će mušica sekire nego, zna se, među uši.Što rekao neki mudrac iz našeg naroda: Bolje je gledati kako neko sere, nego kako cepa drva.
U redovima pobunjenih stvari samo tog dana našle su se: dve krotke kosačice za travu, odnosno jedačice prstiju, jedna pegla koja se prilično zagrejana za revolucionarne promene zalepila jednom pijanom suprugu za lice baš kad je svoju trudnu ženicu šutnuo u stomak, zatim jedna butan boca, dva ventilatora koji jedu noge manjoj deci, tri klizave kuhinjske kade zvane lomivratke, pa kamikaze zvane viseći a u stvari padajući kuhinjski elementi, pa onda mikseri, vaze, lusteri, testere, čak i jedan nevini stakleni bazen za ribice koj je isekao nekog debelog na froncle i mnoge druge male i velike stvari.
Ako mene pitate kako stvari stoje, ja kažem pobuna je u toku.
Pobuna je u punom jeku. Međutim, kao i uvek, vlast prikriva pravo stanje stvar. Oholi i bahati neće da shvate da sve počinje od malih stvari, da prvo, da tako kažem, krenu male stvari kao burgije, kao britve lubeničarke, kao prenapregnuti stakleni sifoni a onda počinju da rade veće stvari: kuke, motike, vile, vešala, stara džebana čuvana za ne daj Bože.
Shvatiće to i vlast, naravno, ali kao i mnogo puta do sada – kasno i onda će to da bude samo bezvredna, naknadna pamet.
Ako mene, dakle, pitate kako stoje stvari, ja kažem: spasavaj se ko može.


Нема коментара:

Постави коментар