среда, 6. јун 2012.

MILANU TODOROVU - NAJPRESTIŽNIJE PRIZNANJE ZA SATIRU U REGIONU

SAOPŠTENjE ŽIRIJA ZA DODELU NAGRADE "TIPAR" ZA 2012. GODINU


Posle pažljivog čitanja knjiga koje su stigle na konkurs za nagradu "Tipar", žiri, koji je radio u sastavu: Aleksandar Baljak (predsednik), Veljko Rajković i Zoran Raonić, doneo je 5. juna jednoglasnu odluku da nagradu "Tipar" za 2012. godinu dodeli Milanu Todorovu, piscu iz Novog Sada, za knjigu priča "Bezbroj naših života" u izdanju Beogradskog aforističarskog kruga iz Beograda.

Knjiga "Bezbroj naših života" pleni obuhvatnošću i raznovrsnošću tema. Sve priče u njoj su zrele, dorađene i u kvalitativnom smislu ujednačene. Pisane su živo, pitko, slikovito, savremeno, komunikativno i jezički bogato. One su zgusnute, upečatljive, psihološki iznijansirane, poetične i jezički prefinjene. Svaka priča u ovoj vrednoj kolekciji zaokružena je na takav način da joj je kraj ostao otvoren. Otvoren, pre svega, za čitalačku znatiželju, uživanje i promišljanje.

U svojoj novoj knjizi, Todorov neusiljenom alegoričnošću i prirodno podsticanom metaforičnošću, uspostavlja vezu sa opštijim karakterom današnjeg vremena, a lucidnim humorističkim senčenjem, funkcionalno doziranim sarkastičnim i ciničnim nijansama, nenametljivim aluzijama i suzdržanom ironijom, osvetljava aktuelnosti savremenog društvenog i političkog života.

Todorov se istrajno opire konvencijama, standardima i opštem duhu savremene humorističko-satirične produkcije. On je u stalnom traganju za složenijim i samosvojnijim formama humorističko-satiričnog kazivanja. Njegove priče polaze od realnog, a onda se u njima sve izvrće, tako da nenormalno postaje sasvim normalno. U takvom kazivanju nema konstrukcije, niti mogućnosti da se u prvoj rečenici otkrije poenta. Reč je, dakle, o autoru koji ne pristaje na rutinu, na oprobane i istrošene načine pisanja. Ili, da budemo sasvim precizni, reč je o autoru koji ne pristaje na model humorističke priče koja ima bolno prepoznatljiv tok i koja liči na prošireni vic.

Zahvaljujući visokom stepenu stvaralačke kritičnosti koji poseduje, Todorov uspešno eliminiše sve što bi moglo da liči na opšta mesta i na već viđene postupke u pisanju kratke priče. On vešto izbegava opasne zamke jednoznačnosti, a prikladnom ironično-humornom distancom i lucidno stilizovanom ironijom svoje pripovedanje ostvaruje istinski ubedljivo, temeljito i sugestivno.

Knjiga "Bezbroj naših života" kvalitetom i svežinom uveliko nadilazi sve što je kod nas, poslednjih decenija, u humorističko-satiričnoj priči stvoreno.

Na ovogodišnji konkurs za nagradu "Tipar", koja se dodjeljuje za humorističko-satirično delo objavljeno tokom tekuće i prethodne godine na prostoru bivše SFRJ, stiglo je petnaest knjiga autora iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Pored nagrađene knjige Milana Todorova, žiri je u najuži izbor većinom glasova uvrstio i knjigu priča Slobodana Simića "Švedski sto" (Agora, Zrenjanin) i tri knjige aforizama: "Pomeranje pameti" (Agora, Zrenjanin) Aleksandraa Čotrića, "Dijalog sa sobom" (Udruženje humorista i satiričara Crne Gore, Podgorica) Save Martinovića i "Iz Nostradamusovog dnevnika" (Amatersko pozorište "Neretva", Konjic) Ekrema Macića.


Članovi žirija
Aleksandar Baljak
Veljko Rajković
Zoran Raonić

Нема коментара:

Постави коментар