петак, 26. новембар 2021.

RATKO DANGUBIĆ: ČEKANJE

 

 


Ne žalim se, ne volim ni da kukam nad nečim što mi ne pripada, samo pokušavam sebe da uverim da nije svo vreme sveta moje, da se nisam rodio da trčim trku do u beskraj. Svi znamo da je prijateljstvo jedna od važnijih stvari, mnogima preča i od rakije koja se uz prijateljstvo i pije, i ja sam s ovom mišlju i stasavao, družio se sa drugarima, bio jedan od onih sa neodređenim osmehom, bez kojih se gde treba i ne može. Ne znam sve, ali ima dana kada sam sklon da verujem da mogu da saznam sve. A svaki put kada krenem da poletim, imam osećaj da neko dodaje tegove na noge, ili, a ko sam u taljigama-da gura klipove u točkove. Jednom mi je duša puna duše, a onda mislim šta ljude treba da čini ljudima. Punu nedelju čekam da mi Svetozar javi adresu u Kanadi, ne javlja. Sa dolme gledam Dunav, vodu koja izgleda da teče, a nije joj žurba. Na kraju, kada se osvrnem na vreme od odlaska Svetozara, vidim da ono i nije dugo kako mi izgleda. Od nekud mi se javi besmislena misao da bi sve moglo da bude kako je bilo kada bi se Svetozar vratio.

Uostalom, ako je onamo našao posao IT bilmeza, može da razmišlja i o parama za povratak. S druge strane, tamo se lako stupa u vezu s ljudima koje zanima IT poslovi. A Svetozar je molio da prijateljstvo negujemo, očuvamo makar i na način da jedan drugome pišemo pisma, mejlove. Rođeni smo u dvospratnici, koja više ne postoji, ali ne osećam zbog ovoga tugu, ni nostalgiju, jer ono čega se sećam kad su porodice živelie u njoj nije za veselje. Verujem da će se uskoro javiti da sačuvamo prijateljstvo. A onda mislim: mora i on da ima brige, i traga za srećom. I prebiram koga se sećam iz genracije, čeprkam po fotografijama kao po gomili šuta, i sve mi deluje sirotinjski. Još nismo slavili ni jednu godišnjicu diplomiranja, ali jedva da nabrojim troje-petoro onih s kojima sam igrao fudbal, karte. Ova misao je i zametak sumnji, jer se plašim se da su mnogi i onamo nezaposleni, ako su preko granice odmaglili. A od druženja s ljudima koji nemaju posao, porodicu, nema vajde, oni su ljudi koji prividno imaju izbor. A da mi je Svetozar poslao adresu, pisao bi mu kako sam izgubio i poslednji jebeni privremeni posao. Koga zanima neko ko je završio psihologiju? Mogu da se udvojim, da jedan od nas legne na kauč, ali nemam od koga da naplatim uslugu. Dobio sam otkaz, i sve deluje kao u Kafkinim knjigama, buljim u glatku površinu Dunava, i starinski čamac s motorom, koji dolazi i odlazi u sumaglicu, kao u san. Bio sam uveren da u školi ima mesta za mene, a neka žena se vratila sa porodiljskog, rad na određeno je pukao. Ipak, svi oni koji misle da treba da mi pomognu, kunu se da brinu da za mene.

Uzimajuću u obzir nevolje s kojim se narod ovde pedeset godina suočava, vlast je takva kakva je-jebena i kukavna, dorbo je da mi je kako mi je. A šta preostaje, ne idem u pozorište, nema ni jeftine zabave igranja bilijara. A mojim roditeljima Beti Blu je bila zabava, Sveti Georgije je ubijao neprestano Aždahu. Spremam se na Avalu, ne vodim više ostale prijatelje koje srećem, nemam pare, nervozan sam, a pokojna majka bi kazala, ako ću da se dovedem u red: Oženi se, sine! Ovo pišem 6. aprila, na radiju i TV vrte sećanja na 1941, bombardovanje Beograda, paljenje Narodne biblioteke, tek da se vidi da smo živa i mrtva istorija. Ovo je jedan od pravih prolećenih dana, Dunav nadolazi, išao sam i na vrh Kalemgdana, koji je lep, pun zaljubljenih, a mene nema nigde. Ne znam u čemu mogu da uživam. A ako i nije moje svo vreme sveta, osećam, priznajem, neko zlobno zadovoljstvo, neku osvetu prema sebi, koju nisam tražio, želeo. Čekam da se Svetozar javi. Nikao da svane dan koji sve objašnjava. Ostajem nasukan u vremenu kao panj na obali.

Нема коментара:

Постави коментар