петак, 25. август 2023.

MILAN TODOROV: VREME OČEKIVANJA SA GVINET PALTROU


Pod je bio posut peskom, što je neobično za bilo koji pa i striptiz bar.

Nekada je u tom prostoru bio, setih se, bokserski klub, a zatim kafe sa muzikom. Ring je ostao u središtu kao mala bina sa koje smo, svako iz svog ugla,  čitali svoje prve književne radove.

Sada nije bilo ringa a plavičaste neonke protezale su se duž crnih zidova. Sa plafona su visile crvene svetiljke. One su davale ton ukupnom prostoru dajući difuznu svetlost.

Nisam još od studentskih dana bio u tom lokalu. Znao sam da je često menjao namenu. Neko vreme u njemu su bile prostorije radničkog sindikata a sada su, pomislih,hm, plesačice.

U lokalu nije bilo nijednog gosta. Vlasnik je sedeo za malim okruglim stolom ispred podijuma za igru plesačica. Nije bio raspoložen. Videlo se na prvi pogled.

Tri ili četiri razodevene devojke vrzmale su se okolo fingirajući da su u velikoj žurbi.

Na stolu ispred gazde stajao je veliki, izlizani kožni novčanik i kutijica sa nekim tabletama.

Rekoh mu ko sam i da sam nekada tu nastupao kao mlad satiričar.

„I ja sam nekad ovde studirao DIF“, reče, „ali sam napustio sve kad se zaratilo. Život.

Sad radim ovo za vikendaše.

Vikendaše, začudio sam se.

Nemaš pojma koliko je zrelih i imućnih ljudi vikendom ovde?

Devojke su se vrzmale okolo, čekajući na gazdin mig.

„Hoćeš da ti igra neka?“

„Ne“, rekoh. „Nikako.“

Jedna se ipak svukla u prozirni ružičasti triko i počela da se uvija oko šipke, u tišini, pomalo ukočenih nogu.

Tako sam i ja bio ukočen, setih se, prilikom svog prvog javnog nastupa. I to me je držalo sve do sada. I drži me još.

Nisam znao pravi razlog za to.

Možda se to zove nesređena situacija. Ali, upravo ta nesređenost, sklona potpunoj konfuziji, najčešće mi je donosila uspeh.

Sada pokojni, a tada budući direktor gimnazije u jednoj podunavskoj varoši i ja čitali smo, za ono vreme, politički neprihvatljive aforizme protiv komunizma.  Prethodno smo popili dve litre vazdušastih špricera u studentskom kafeu „Kod mrce“. Činilo nam se da tada sve možemo pa i da rušimo sistem bezazlenim dosetkama.
Završilo se tako što je publika napustila klub.

„Izgleda smo preterali“, rekoh kolegi aforističaru.

„I ja to mislim. Drugi put ćemo opreznije.#

Drugi put je bilo sad.

Kolega je odavno otišao. Zvao me je jednom, pri kraju, na književno veče u gimnaziju. Već je bio teško bolestan, ali je još radio u školi.

Ja sam te godine ostao bez posla. I znao sam da ga više nikad neću naći. Nisam imao volje nizašta.

Prodavao sam reklamne minute neke televizije. Ali, bio je to maltene volonterski posao. Za sitan procenat.

Ne znam, dakle, zašto sam ušao u striptiz bar. Oni, na ivici zakona, svakako nisu želeli publicitet.

Sedeo sam sa gazdom i pio kafu.  Ispričao sam mu zašto radim taj posao. Bio mi je odvratan. Privreda se raspadala. Vukao sam ljude za već pocepan rukav. Malo je bilo oglašivača. Oni su to osetili i ucenjivali. Uglavnom se sve svodilo na neku vrstu malih oglasa poput kajrona ili potpisa tokom prenosa nekog sportskog događaja.

Gazda je vrteo brojanice. Bile su, sećam se kao da ih sada gledam, crne, rupičaste i bilo ih je mnogo oko njegovog zglavka. Ne znam da li me je slušao.

Na televiziji je uskoro trebalo da se prikazuje mini serija načinjena od najnovijeg filma „Velika očekivanja“, sa Gvinet Paltrou u glavnoj ulozi. Ne znam zašto je bila toliko popularna u to vreme. Lepa, nežna plavuša. Možda, to. Jer, beše to vreme bez nežnosti.To ispričah i gazda Miloradu.

On samo sleže ramenima.

Dve devojke su se zabavljale oko šipke. Jedna je bila brineta a druga plava. Bilo je čudno njihovo uvijanje telima u tišini mračnog znojavog lokala.

Pozdravio sam se sa gazdom, zahvalio na kafi, koju sam hteo da platim što je on uvređeno odbio. Izašao sam i krenuo ne znam ni sam na koju stranu.

Posle samo nekoliko stotina metara stiže me portir bara.

„Gazda hoće da se vratite.“

Kad sam ušao još jednom me ponudi pićem.

Ponovo mu rekoh da ne pijem.
„Može onda kajron u  toj Gvinet. Nije važno koliko košta. Potpisaću.“

Pružio sam mu tipski ugovor i tako je plesni klub Lotos ušao na mali ekran.

Ni danas mi nije sasvim jasno čime sam pridobio gazdu. Očigledno je imao novca, ali reklama mu nije bila potrebna. Ništa u svemu tome nije bilo logično. Ni moj besmisleni ulazak u tu rupu, ni ispovest nepoznatom, ni devojke koje su nudile svoja mlada a, videlo se, već otežala tela… Osim…Osim, možda, da meni, potpunom strancu, čovek koji je izabrao put izvan uobičajenih građanskih merila i strogih zakonskih propisa, učini zbog nevolje u kojoj sam se nalazio.

 

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар