среда, 2. јануар 2013.

MILAN TODOROV: ORVEL


Srbija, 2023. godine.
Izbori.
Novim savršenim izbornim zakonom omogućeno je, ne samo da jedan čovek predstavlja jedan glas, nego i da jedan čovek bude jedna partija.
Broj partija koje izlaze na izbore i nije tako velik. Oko dva miliona. Toliko je, naime, prema procenama statističra i analitičara, radno sposobnog stanovništva u Srbiji. Time se ova mala balkanska zemlja od zemlje seljaka preko noći pretvorila u zemlju političara.
U demokratskom svetu nastupa prava pometnja izazvana zlobom i zavišću. Opet Srbija ima što niko nema. Jer se niko, u tobože pametnom svetu, toga još nije setio. Toga nije bilo ni u doba zlatne grčke demokratije.
Mađarska poslovica „Dva Mađara, tri partije“ odjednom je obesmišljena.
Svi ljudi u Srbiji su najzad radno angažovani. Period pune nezaposlenosti preko noći je zamenjen vremenom pune zaposlenosti.
Srbija, na ovaj način, dobija snažan državni aparat. Jedan od najvećih i najmoćnijih u svetu.
Nema toga stručnjaka iz bilo koje oblasti koji nije u vladi.
Nema više izbora svake četiri, tri, dve ili pola godine, kako se to uobičajilo početkom trećeg milenijuma.
Nema televiziskih duela, tuča u i ispred Skupštine.
Ogromni troškovi, koji su neminovni pri svakim izboima, jednim potezom su izbrisani.
Na izborima 2023. svi bivaju izabrani. Nema prevarenih i nezadovoljnih. OEBS je užasnut. To se još nije dogodilo u istoriji parlamentarnih izbora u Srbiji. Nema vešanja političkih protivnika uhvaćenih u krađi glasova. Izbori u Srbiji uopšte više nisu potrebni. Izabrani su svi oni koji su i teoretski mogli da budu izabrani.
U zemlji nastupa period velikog političkog procvata i političke, kao i građanske stabilnosti. Svet je konačno mogao da odahne. Srbi su najzad postali onaj pravi i nezamenljivi garant stabilnosti na Balkanu. Ostali narodi na Balkanu  mogu samo da im zavide.
U Srbiji su pokrenuti i značajni javni radovi.
Izgrađeno je na hiljade i hiljade skupštinskih i vladinih zdanja.
Priča se da samo Mali mokri lug, na primer, ima tri Dedinja. Hoteli, restorani i kafane beleže procvat. Svi jedu, piju i sa ljubavnicama spavaju u hotelima o državnom trošku.

Amerika pozdravlja regularnost izbora u Srbiji.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija dolazi u glavni grad Srbije Novi Sad, sa namerom da lično poželi narodu Srbije svako dalje blagostanje. Na aerodromu na Čeneju, najvećem aerodromu specijalizovanom za sletanje i poletanje državničkih aviona, kako civilnih tako i bombardera, postrojena četa golobradih generala, jer u Srbiji više nema običnih vojnika.
Bik koji sedi, Indijanac koji je na mestu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija zamenio nezamenljivog Kofija Anana, ljubi saksiju sa srpskom zemljom koju mu prinosi jedna od sto hiljada predsednica Skupštine. Deca mašu zastavicama sa različitim državnim simbolima. Svako dete, druga zastava.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, odnosno  Bik Koji Sedi, pogledom traži srpski narod da mu izrazi poštovanje i divljenje za prosperitet do sada nezapamćen u istoriji demokratskih društava. Na nosilima donose nekog usukanog čiču u mešanoj narodnoj nošnji: opanci, šalvare,banatska šubara, mađarska bluza...Čiča poslednjim atomom snage visokom gostu daje čuturu sa koka-kolom.
Ova slika odlazi u svet sa potpisom: SRBIJA, TO JE ONO PRAVO.

(iz knjige "Bezbroj naših života", BAK, Beograd, 2011.)

Нема коментара:

Постави коментар