петак, 14. фебруар 2014.

TANJUG O DODELI NAGRADE ZA AFORISTIČKU KNJIGU GODINE

MILANU TODOROVU URUČENA NAGRADA AFORISTIČARSKOG KRUGA

BEOGRAD, 13. februara (Tanjug) - Predsednik žirija Beogradskog aforističarskog kruga Aleksandar Baljak uručcio je danas nagradu Kruga Milanu Todorovu za zbirku aforizama "Pokori se i počcni" kao najbolju knjigu aforizama na srpskom jeziku u 2013.
Na svečcanosti u Salonu Francuske 7. Baljak je kazao da je na konkurs pristiglo 18 zbirki aforizama objavljenih u prošloj godini na teritoriji Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske.
Žiri, u kome su još bili Vitomir Teofilovićh i Milan Besstić, izdvojio je u najuzzi izbor knjige dvojice beogradskih autora "Dobre vibracije" Aleksandra Čotricha i "Ljubav za poneti" Bojana Ljubenovića.
Nagradjeno delo autor je pisao poslednjih 10 godina i obuhvata 1400 aforizama, a knjigu je objavila beogradska izdavačka kuća "Binder",
Baljak je podsetio da je Todorov već ccetiri i po decenije prisutan na našoj aforističkoj sceni i njegovi aforizmi se nalaze u brojnim antologijama, objavljenim u Srbiji i širom sveta (Rusija, Italija, Austrija, Nemačka, Poljska, Rumunija, Makedonija i Slovenija).
Prema oceni žirija, nagradjena knjiga je "najzrelija zbirka autora i jedna od najboljih knjiga aforizama ikad napisanih kod nas". U obrazloženju se joss navodi da "ovo delo otvara novo poglavlje u pristupu pisanju ali i čitanju aforizama, jer se knjiga ne može pročitati za nekoliko sati".
Baljak je to objasnio tako, što je kazao "da je to knjiga kojoj se valja stalno vraćati a uprkos činjenici da su bremenite značenjima, briljantne minijature Todorova lako i brzo stižu do čitalaca". On smatra da je autor iznenadio ne samo čitaoce, već i kolege aforističare novim sadržajima i neobičnim formama, što je danas pravi podvig".
Baljak je iskoristio ovu priliku da se osvrne i na nepravdu koju srpska kritika nanosi ovom književnom zzanru. "Da je neke pravde i poštenja, ova knjiga bi danas bila u najužem izboru za nagradu "Meša Selimović", jer prema propozicijama pravo da konkurissu imaju sve forme koji postoje u srpskoj književnosti.
Baljak je konstatovao da za proteklih 26 godina nikada ni jedna knjiga aforizama nije ušla u sto knjiga koliko, obično, veliki žiri nagrade "Meša", predlaže.
"Njihova poruka je sledeća ni jedan aforisticcar iz zemlje u kojoj se pišu najbolji aforizmi u Evropi, nije u stanju da napiše knjigu koja će ući u sto najboljih u jednoj godini i u tom smislu, je to takmiccenje za knjigu godine od samog početka neregularno, a ponašanje domaće kritike je sramno".
"U Srbiji je poslednjih pola veka objavljeno 1300 knjiga aforizama, koliko književni kritičari treba da budu slepi, ravnodušni i neodgovorni pa da sve te knjige previde, a ove godine su prevideli izuzetno književno delo", poručio je Baljak.
Primajući priznanje, koje se sastoji od plakete i novčanog iznosa koji daje pokrovitelj kompanija "Mocart", Todorov se u svom govoru posebno zahvalio Baljku, najuglednijem aforističaru u Srbiji, "što je bio dovoljno snažan da se izdigne iznad bilo kakvih ličnih i kolektivnih sujeta i izjavio da "moja knjiga otvara novo poglavlje u čitanju i pisanju aforizama".
Laureat je izneo mišljenje, da se nagradjena knjiga "definitivno otrgla iz zagrljaja politike" i dodao da nije bilo lako da je napiše, jer nema lakih štosova iako izgleda da je aforizam takav. On smatra da je aforizam kompleksno umetničko delo i izrazio žaljenje što se srpska kritika drži po strani, jer naš aforizam je zaista sada najbolji u svetu".
"On gazi rame uz rame sa najboljim srpskim književnim žanrom, a to je kratka priča", ocenio je Todorov i pozvao prevodioce da prevedu neke naše aforizme, na strane jezike i videće da će većina odmah biti objavljena i dočekana pohvalama.
"Aforizam je prepoznao našu nemoć i sramotu u svim sferama našeg života i on tu opštu eroziju morala, locira brzo, bolno, tačno i jezgrovito, a početak izlečenja je priznati bolest, dodao je Todorov i zakljuccio da su "satiričari to prepoznali i javno priznaju svoju i opštu sramotu ovog društva, koja, verujemo neće zanavek, i kuga biva pa prodje".


Нема коментара:

Постави коментар