понедељак, 24. јул 2023.

MILAN TODOROV: KAMIONDŽIJA I NJEGOVA PRIJATELJICA

 

 

 

Izdavao sam stan u kome je do smrti, u dubokoj starosti, živela moja mama.

Dva puta sam izdao stan Romima i pokajao se. Ne bih da globalizujem, ali oni kojima sam izdao stan su ga ruinirali, načinili dugove i pobegli. Međutim, nisu mi ništa od nameštaja ukrali.

Posle sam izdao stan kamiondžiji. Bio je lokalan tip, delovao je domaćinski. Međutim, bio je mek i žena koja je povremeno, kako je tvrdio živela s njim, vrtela ga je oko malog prsta. Isto onako kako ga je nagovorila da uzme u najam majčin stan, tako ga je posle manje od godinu nagovorila da ga bez redovnog otkaznog roka, napusti

Posle nekoliko dana od iseljavanja pojavila se sa nekakvim kesama da pokupi sokove iz špajza. Objasnio sam joj da sam ih zamolio da sve svoje stvari odnesu, da počupaju povrće (mlade krompire iz bašte je povadila, recimo) a ja ću sve njihovo ukoliko ostane baciti u kontejner. Bila je nedelja, drugi  dan od njihovog odlaska. Sve sam bacio u plavu kantu i ujutro su ih đubretari istresli u svoj kamion.

Vrlo brzo utvrdio sam da mi je kamiondžija, svakako uz pomoć žene koja je radila u gradskom zelenilu i posle oluje, video sam, čak i snimio kamerom na telefonu; krala drva sa javnih površina, ukrao metalnu peć sa sulundarom.

Zamolio sam ga mi je vrati.

Pravdao se da je peć odnela neka nepoznata Ivana tvrdeći da je njena. Peć je, inače, teška kao Trepča.

Mislio sam da se obratim policiju. Znao sam da me laže. I on je znao da sam shvatio da me laže pa je peć vratio posle nekoliko dana.

Posle sam pregledao stan i utvrdio da  mi nedostaju dve metalne Ikeine stolice. One, koje su išle uz sto.

Niko nije mogao da uđe u stan, osim njega.

Onda je njegova ljubavna prijateljica došla po sokove, neke zove i tako šta.

Nisam želeo da više ulaze u maminu kuću, koju sam, uzgred, izdavao samo da bi živela.

Neka loš svet zauvek ostane napolju, mislio sam. Unutra je nešto više od para i gunitaka stolica.

 

 

Нема коментара:

Постави коментар