петак, 3. децембар 2021.

MILAN TODOROV: DAŽD NAM DNES

 



 

 

      Volim svoj stari auto. Navikao sam se na nega. Udoban je i mali trošadžija, što je danas najvažnije.

       Međutim, previše je star za pouzdan prevoz. Gubio je tečnost za hlađenje i motor se pregrevao. Uzalud sam pokušao da otkrijem mesto gde propušta. Video sam samo više korozije nego ranije.

        Konačno sam ga odvezao kod majstora, udaljenog nekih tri-četiri kilometara. Ispod brda. Vraćao sam se pešice. Razmišljao šta će mi majstor saopštiti. Koliko novca ću morati da izdvojim za njegovu uslugu i da li se isplati uopšte popravljati krntiju.

         Uvek to sa majstorima mehaničarima bude nepredvidivo. Kao i sa lekarima. Mali kvar ili kraj?

        Usput sam, da bih skratio razdaljinu, morao da prođem kroz staro groblje.

        Tu mi je otac sahranjen, rano. Na mestu kapele iz koje je iznet posađen je orah koštunac. Malo dalje, zapazih,  omanju zgradu sličnu bivšoj kapeli. U svemu je ličila na, na brzinu, sklepanu garažu.

         Iznenađen, zastao sam. Bio je kraj novembra, ali je sunce još bacalo jasne i tvrde senke okolo. Na belom kreču kojim su obojeni zidovi nove garaže, ugledah svoju senku. Pogledah malo bolje. Činilo se da garaža nema vrata. Samo neki mali otvor. Čemu, u tom slučaju, služi?

           Narod veruje da se ništa sa groblja ne sme ukrasti. Ni cvet, ni voćka, ni kamen, ni cigla. To donosi nesreću.

          Čuo sam da je grobar, tvrd krupan čovek čija je kuća tu odmah pored, sagradio tu garažu od cigala stare kapele. Čuo sam i da ga je, ne tako davno, stiglo prokletstvo.

         Iza njega je ostala mlada udovica. Danas sam je video. Imala je na sebi svetloplavu dugu haljinu sa krupnim zlatnim dugmadima koja su žmirkala kao oči kockara na jutarnjem suncu.

         Možda se preudala? Ne može ničiji život da stane tuđom smrću. Ono, spalite most iza mene, sahranite me sa vernom ljubom i sedlom ubijenog konja s kojeg sam upravo sjahao.

          Povijena u struku, potkresivala je ruže pred zimu. Kad sam naišao, uspravila se, u punoj krivudavoj liniji tela.

           Prolazio sam više puta pored nove garaže na groblju, jer se popravka kola odužila zbog čekanja na neki važan deo.

          Ipak, dakle, kao što to već biva, nije bila u pitanju samo mala rupica kroz koju voda-život iscuri za noć.

          Grad je, u međuvremenu, sazidao novu kapelu na novom groblju. Ali, pokojnici nisu ostavljani u njoj kao nekad.          Ranije je to bilo bar jedan dan. Od izlaska do poslednjeg zalaska Sunca. Kao što sa svojim pokojnicima čine Jevreji u sobama za taharu.  Sobe u kojima bi tela, sa nogama okrenutim ka istoku, ležala dvadeset četiri sata da bi se duša pokojnika očistila. Posle su uveli hladnjače na centralnom groblju tako da bi tela pokojnika dovozili samo pola časa pre ukopa u novu kapelu. Kao da više nema vremena za očišćenja duša.

          Usput bih seo na klupu ispod oraha naspram garaže na mestu koje ja zauzimala stara kapela - da predahnem. 

Jedan, ne znam kako zaostali orah, pade iz krošnje golih grana i podseti me da sam zaboravio da kupim hleb za danas.

 

 

 

 

 

        

Нема коментара:

Постави коментар