субота, 25. децембар 2021.

MILAN TODOROV: NEPRIJATELJI NIKAD NE UMIRU



 

Razmišljao sam malo o piscima koje volim i o tome kako su uspeli da napišu toliko priča više od mene. Ne ulazim u ocenu kvaliteta. Oni  izvrsno pišu, ali nemoguće je da ijedan od njih ima više doživljaja od mene.

Znači, zaključio sam, potrebno je pisati dok se bunar ne isuši. Za sada nisam postmodernist. Amin.

Gde je sada ta žena koja me nije volela? Bez razloga. Napumpala se vode i udavila sopstveno podlo srce.

Da podlo, otvoreno to kažem.

Njen sin je nestao u industrijskim močvarama Nemačke. Znam to vrlo dobro. Istukao me je pre nego je otišao tamo da vozi kamion, da oženi nepoznatu devojku iz Bosne koja će mu roditi autistično dete.

Udarao me je kolenima kad sam pao na livadi ispred osnovne škole Vladimir Nazor. Pišao sam krv. Mislio da neću moći da imam dete.

Bio je lep, plav, bez ožiljka. Onako kako su plavi Rusi koje je takođe mrzeo. Mene za Ruse stvarno boli kurac i nikad nisam imao nikakve simpatije prema njihovoj vojnoj moći.

Rov u roditeljskoj kući moje majke je još sveže iskopan u mojoj podsvesti.

Sovjeti bombarduju predgrađe Segedina. Deda je iskopao rov u bašti ispod kuće i prekrio ga daskama i zemljom. Huk rata se približava. Oni beže u svoj zemljani tunel. Majka je kod ulaznih daščanih vrata. Iznenada začuje se bat teških vojničkih cokula koje su preskočile pletenu drvenu ogradu a odmah zatim i udarac kundakom u tanka daščana vrata. Uperen kalašnjikov sa metkom u cevi:

„Zdis ist fašist?“

Moja majka, tada devojčurak, zavapi:

„Nemojte nas, mi smo pravoslavci.“

I svi zaredom tapevaše
„Oče naš

Iže jesi na nebesi

Da svajtisja ime tvoje

Kako na nebesi tako

I na zemlji…“

„Marš na ulicu! Sjo! Sjo! Budj ti proket!“

Ceo život pokušavam da zaboravim tu sliku. I onda ona čiji su oci bili u SS divizijama u Bosni. Gde je sada posle smrti? Gde je sada sin žene koja me je mrzela? Njen duh još ovde obitava. Nije mrtva, znači. Ima dva lica.

Njeno drugo lice za koje svakako nije odgovorna. Za koje ne mora da oseća stid.

Operisala se u nekoj privatnoj klinici, jer nije imala poverenja u državu u kojoj živi. Umrla je dve godine posle operacije. Video sam je kako se vraća iz šetnje Molinarijevim parkom. Te poslednje šetnje bolesnika u ozarene predvečerja su me uvek ispunjavala jezom. Znao sam da će da umre. Išla je pogrbljena uz pomoć štapa. I mrzela me i tada kada sam pomišljao da joj klimnem glavom i promrmljam pozdrav preko suvog jezika.

Da li se sa mržnjom nešto odnese na onaj svet?

Sa ljubavlju kao da sve nestaje.

Odlazim ocu i majci na grob. Majka je bila prijateljica sa ženom koja me je mrzela zbog sudbine svog sina koji joj, uzgred budi rečeno, nije došao na sahranu. Ali, vidim da ljubav ma koliko se izražavala materijalnim i duševnim stanjima ipak ne stanuje na groblju.

Na tom groblju su strašila od krstova. Postoji vojničko i civilno groblje. Kao da vojnici nisu bili civili pre no što im je neko navukao zelenu čoju od uniforme na propadljivo telo. I sad kad idem ocu i majci na grob, moram da prođem to vojno groblje na kome su sahranjeni poginuli Rusi i poginuli vojnici iz handžar divizije. Krstovi su nahereni. Neki na levu, neki na desnu stranu. Tako je, valjda, zajednički bog hteo. Međutim, dok hodam sveže betoniranim stazama slutim da su im kosti jednako poređane u jami od zemlje. Ne znam šta je sa njihovim očima. Kako gledaju na sve te naherene krstače napolju?

Kako gleda sada žena koja me je mrzela i to jasno pokazivala? Kojim očima? Njen pogled još osećam na sebi. Želim da joj kažem da ne pripadam njenom biću. Da joj, opruženoj među jednakim mrtvima, kažem: Oslobodi me svoje mržnje. Dosta mi je moje mržnje.

Ne postojiš više, ženo koja me mrziš u snovima.

I tvoj sin, ako postoji, zna da ne postojiš.

Mržnja je bila samo zavaravanje da možemo nešto mržnjom promeniti u svojim životima. Ti si mene mrzela a ja tebe.

Ako ne misliš tako, pojedi me ženo iz groba.

Ja nečem drugom ne mogu da se nadam sada  kada sam star kao ti onda.

U parku tvojih poslednji šetnji sunce visi pravo.

Gle radosti.

Eratosten, naučnik i upravnik Aleksandrijske biblioteke posmatrato je kako sunce visi pravo u Asuanu tačno u podne.  Posle je, opet tačno u podne, u Aleksandriji zapazio sunčeve zrake kako padaju u bunar ukoso, takođe u podne.

Razlika koja je Zemlju od ravne (ravnodušne) ploče pretvorila u loptu.

Da li me razumeš?

Ja razumem, ali patim. Izgubili smo još jedno verovanje. I počeli da živimo u svetu bez vereovanja.

Sve je tačno. Sve boli.

Na veću ranu sleće veći broj muva koje je zagađuju.

Da li to možeš da shvatiš ispod zemlje?

Da li ti to dozvoljavaju dusi koji su vladali sve vreme tvog života tobom?

Prokleta je Nemačka.

 

 

 

 

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар