петак, 10. децембар 2021.

VESNA KAPOR: ZIMA

 



Nos priljubljen na prozorsko okno. Borove grane sjajkaju. Kitina oresila čitav vidik. Vječito bolešljiva,  dahom maglim staklo. Kad se iskradem, ili izmolim izlazak, spuštam se sa vrha staze. Kroz borovinu, preko skakaonica, fljas, fljus, ura, juriš...skoro na asfalt, letimo, skoro pod točkove kamiona. Smetovi su viši od nas. Prokopavmao tunele kroz snijeg, nekih godina. Sunce, visoko, svijetlo i hladno, blješti. Izdišemo oblačiće svojih dahova. Upadamo do prepona u prhutavo bijelo. Kad stegne minus, tu na planini, kad se ne može nigdje, oradujem se. Zima , djeluje, kao sigurna vječnost. Vatre u pećima, griju modre prste, i svijetle, noću, crvene; plamičci se podižu visoko zidom. Vrelo srce doma, po cijelu noć plamti, dok se na oknima steže skrama, mraz pravi zvijezde od inja. I vjetrovi, fijukom  brišu, prenoseći lednu prašinu, u naramcima,  rasipajući je kao časove vječnosti.

Mirišu čajevi, sa ljetnjih livada, mirišu cjepanice iz podruma. Kad premrzneš, i goriš od vrućice, tjeraju te da piješ rasol, crven od nara, pun vitamina c.  I noću tišina, na  dubokom modrom nebu, izaziva vrtoglavicu ako ležiš na leđima i gledaš u zvijezde. U ledenoj, toploj noći.

Kad si rođen, u takvom jednom mjesecu kao što je januar, naravno da ti je on kuća.

Za Božić, a slavimo ga skoro zajedno, svi u zgradi, i sve kao krišom, kad se stariji zaborave, i nije im na pameti uopšte dječija graja, mi uzimamo bardake, nazdravljamo, vinom, pivom, rakijom.  Posle se valjamo ispod stolova, i smijemo, smijemo...Svijeće, iz ćoškova razgone vražiće, i mi se osjećamo kao da nam se netom, otvorio prozor, i prigrlio nas  beli dugbradi, On. Snijeg je, i sigurno je tako, i On na oblaku. I sve svjetlosti su izmiješane. I sve treperi. Od našeg smijeha, ori se zgrada. Sve dok se neko ne dosjeti; pa oni su se ponapijali! Daj, vamo, šipku!

Zimi se, za mene, dešavaju najveća čuda. A čuda uvijek svijetle.

Нема коментара:

Постави коментар