четвртак, 16. јун 2022.

MILAN TODOROV: TANKI SVET

 

#fikcija

Zaustavili su me ispred hotela Putnik. Toga se sećam. To su oni divni arhaični nazivi iz doba umiranja socijalizma koji su jasnom marketinškom porukom i nazivom na našem jeziku pokušavali da obezbede goste.

Ne znam da li je bilo gostiju u sobama, ali posetilaca u donjoj sali sa bifeom u kome je radila lepo obdarena plava Milena (opet)  bilo je uvek u izobilju.

Navraćao bih u tu hladovitu zgodu obično posle dežurstva u jutarnjem programu radija. Bio sam pripravnik i posle prve škole u gradskoj hronici, koju sam uspeo da prođem, dopalo mi je da budem dežurni novinar u jutarnjem programu koji je počinjao u pet sati.

U to vreme u sobi sa teleprinterom niko nije radio noću i ujutro, kad bi se bunovan pojavio oko četiri sata, morao sam da razmotavam biltene duge po nekoliko metara sa vestima iz zemlje i sveta i moje nesvesti.

Trebalo je, naime, da pripremim prve vesti za pet sati. Ljudi su ih, znalo se, čekali i sa njima počinjali novi dan.

U to vreme urednici su bili odista revnosni i kontrolisali su svaki naš potez.

Da li ću pravilno odrediti vest koja će biti prva pročitana.

Spikeri su, takođe, bili kasta koja nas je, na izvestan način, prezirala. Imali su duboke baršunaste glasove, perfektnu dikciju i držali nam neme poduke o važnosti glasa.

Ja sam u to vreme imao neku žensku na drugom kraju grada. Bila je starija od mene i strahovito opuštena. Ta njena opuštenost, slična ravnodušnosti, uz telesnu obdarenost sklonu da se prelije u debljinu, u to vreme držala me je u njenom frizeraju do kasnih sati skoro svakog dana.

Vraćao sam se kući poslednjim busom i spavao jedva tri ili četiri sata, zatim skakao iz kreveta, prao zube na suvo kalodontom, oblačio se u mraku i, začudo svež, trčao kroz park za autobusom broj 3.

Kolege iz radija skoro da nisam viđao.

Posle smene, otišao bih do sobe glavnog urednika, koji nikad nije imao vremena za mene. Sedeo bih malo tik uz njegova vrata, ćaskao sa sekretaricama i odlazio u bife Putnik.

Tu su me, kako se to danas kaže, startovala dvojica, koji su se predstavili kao kolege radijski novinari.

Moram da kažem da se radijsko novinarstvo razlikovalo od novinarstva u štampanoj formi. U radiju je bio prisutniji eho. Šta si čuo? Šta kažeš? Ponovi. Da li me slušaš? Kako govorim posle onog sinoć?

Ispostavilo se da su mladići koji su mi se predstavili kao kolege bili pripadnici tajne policije.

Posle druge čaše, tada sam pio samo džin sa ledom, mali džin zvani div, rekli su mi da mi, ako želim da budem posle pripravničkog staža primljen za stalno, mogu pomoći.

Uslov je bio da i ja njima pomognem. Milena je donela treću turu.

Rekao sam da se slažem, da je pogodba u redu i da ja idem a oni neka plate piće.

Video sam na njihovim licima izraz koji ne mogu da opišem, ali koji je u meni izazvao nemir. Kao da se neka senka nadvila nad mojom budućnošću. I ta senka je bivala sve veća kako su jutarnja radijska bdenja odmicala.

Moja frizerka je bila oduševljena.
Jebote, rekla je, misle da ćeš biti neko.

Nisam nikad mislio da ću da budem neko.

Dovoljno mi je bilo da budem između onog što bi zabljesnulo između njenih dojki. Ne grudi, nego majčinskih dojki koje će  mlekom hraniti nekog. Možda bi moja ljubav prema ženskim grudima mogla da bude opravdana činjeniocom da sam sisao do treće ili, čak, četvrte godine. Morali su da me plaše stavljanjem majci crne četke za viksanje cipela među grudi. Izgleda da u tome nisu sasvim uspeli.

Lažne kolege su me pozvale da ih posetim. U stvari, dobio sam pismo od njih u kome je pisalo da se javim u policiju na Bulevaru oslobođenja, treći sprat, soba ta i ta u 16 ili 17 časova.

U to vreme imao sam ogromnih porodičnih problema. Otac mi je pušten iz bolnice u kojoj je boravio tri meseca. Lekari nam nisu rekli o čemu se radi. Mi nismo smeli da pitamo. On je kopnio. Vreme nije moglo da se zaustavi. Sve što sam mogao je da prestanem da jedem. Jeo sam sve manje. Ona moja frizerka mi je rekla „Ko si ti da misliš da si plemenitiji od nas“?

Prestao sam da odlazim kod nje.

Otišao sam na razgovor u policiju.

Tražili su da im povremeno, uglavnom jednom u dve nedelje podnosim pisani izveštaj o tome šta se priča u redakciji radija, ko je protiv ove vlasti, ko pominje Tita u negativnom kontekstu, šta novinari pričaju o našoj armiji i te stvari.

Zauzvrat učiniće mi sve što želim.

Ponudili su mi čak i da potpišemo svojevrsni, razume se, tajni, interni ugovor. Ja njima izveštaje, oni meni usluge.

Potpisao sam bez mnogo predomišljanja.

Biću cinkaroš. Goreću u paklu.

Ipak,zahtevao sam, u stvari, molio od njih protivuslugu.

Spasite mi starog!

Obećali su da će učiniti sve što je u njihovoj moći. A mogli su sve.

Moj otac je nastavio da propada.

Doneo bih mu pečeno pile iz Putnika. Molio ga da jede. On bi pojeo batačić i zatim sve povratio.

Znači, rekli su policajci, ne želiš da sarađuješ „po pitanju državne bezbednosti“?

Ne, rekao sam, ja ću uvek prijaviti svaku takvu aktivnost.

Ha, ha…

Poturili su mi pod nos papir i olovku.

Potpiši?

Šta?

Potpiši da si odbio saradnju sa državnom bezbednošću.

Nisam potpisao.

Rekli su da ćemo se još videti.

Posle toga imao sam osećaj da me hiljadu očiju prati, ali nije bilo tako. Bilo je vreme smrti. Umro je generalisimus Franko. Umro je moj otac.

Poziv iz policije nije stizao.

Ja sam postao mršav kao sablast.

Frizerka se javila telefonom da mi izjavi saučešće.

Mislio sam gde ću stići ako nastavim ovako.

Osećao sam se loše. Imao sam utisak da sve znaju o meni.

Živeo sam pod pritiskom. Nisam znao da me niko ne pritiska.

Upoznao sam neku novu žensku. Nije mi bilo ni do čega. Ona je govorila da razume moju utučenosti i da joj se sasvim prepustim jer sam u dobrim rukama.

Upoznao sam je tako što sam neoprezno u toplo majsko jutro posle tuširanja neodeven izašao na terasu pod seuncem.

Ona je nešto krčkala u svojoj kuhinji naspram mene i ugvrila me kroz poluotvoren prozor. Zvuči prepotentno, ali progonila me je narednih 365 dana.

Policajci su, na svu sreću, odustali.

Radeći u radiju bezmalo trideset godina, muljajući se  po onim tmastim ljubavničkim katerima, po katakombama koje su delile muzičke redakcije i studija, po hodnicima zakovanim isključivo za jutarnje dopisničke mreže ili dramskim radionicama koje su uvek mirisale na mošus i ocvale prvakinje drame Srpskog narodnog pozorišta, nisam imao drugog izbora nego da pristanem na ovakav život.

I, evo me. Raspetljavam creva. Počinjem da jedem. Spopadam divne osobe dugih, tankih ivica kao ivica belih sveća koje se pale za askezu, odricanje od svih strasti ovog prljavog a mog sveta.

 (Odlomak iz novog romana # Kukavičke junačke pesme)

 

Нема коментара:

Постави коментар