понедељак, 23. јануар 2023.

MILAN TODOROV: ANĐEO KRAJ DUNAVSKE ČARDE U VARADINU

 

 

 

Uvek sam imao taj problem da želim nešto a da ne znam detalje. Možda se to dešavalo jer me vidljive strane nisu previše zanimale. Danas, gotovo nimalo.

Na primer, sredovečni par, prilično nemarno odeven, hoda gradom držeći se za ruke. Šta je iza? U redu, ljubav do groba. Ali, šta je iza te monogamske frazetine preuzete iz površno tumačenog Novog zaveta?

Kako se pojednostavljuju kanoni starih vrednosti. Ako brat umre, drugi brat je dužan da oženi njegovu udovicu… i te stvari.

Stvari koje počinju sa mono, poput monogamije, monotonosti, monoteizma, mono mone su uglavnom ono što norma želi umesto mene. A norma želi da me pokori. Kao da tu ima još štofa, odnosno mesa i kostiju za drobljenje u ime morfijuma opšteg morala.

Razume se da je za svaki zaključak, pa i moj priznajem problematično nespretan, potrebno poznavati okolnosti.

Drže se za ruku, jer žele decu.

Stanuju u predgrađu, sudeći po načinu hoda, krecavim jaknama, naviksanim starim kožama na obući … a tamo mrak duže traje i sa njim ne znaju više šta da rade jer su sve probali, poze, držanje ženskih nogu visoko posle bračnog oficijelnog odnosa radi lakšeg začeća. Klizavi put života se, izgleda, nije slio tamo gde je trebalo. I sad to držanje za ruke…

Ako zastanem i ja sam gotov. Osećam da me sve gura u mračna vremena iza mene.

Srednji vek. Zabrađene maramama još mlade žene koje lagano prelaze put na semaforu kod crkvice u Molinarijevom parku. Njihovi nemarnog hoda muževi. I deca, između.

Umesto svega toga svako veče idem na molitvu zvanu hranjenje odbačenih pasa i mačaka. Osećam da to nije samo, danas tako popularan čin brige za nemoćne, koliko razmišljanje o sopstvenoj nemoći izbora i kratkoj prirodi ljudskog života koji prolazi hrskavičasto. Elastična je na početku, dok malo znamo a krta pri kraju, pri svođenju materijalnog knjigovodstva svog životnog kruga.

Kad padne veče, dakle, odlazim po mračnom, jako izlokanom putu do pustog ribarskog doma na rečnoj obali. Leti tu vrvi od ljudi. Sada, u sred zime, nema maltene nikoga, osim pijanog čuvara smrznutih kontura čamaca.

Otvaram vrata svog ugrejanog kombija. Šarena mačka već uskače u kabinu. Vabim je napolje. Tu je sada čopor napuštenih životinja. Moram da im bacam koske i ostatke ručka na više strana da bi svako mogao da uhvati komad za sebe. Bez tuče, bez premoći jačeg kako to biva u životu.

Jer svako je mono.

Dok ih posmatram osećam kako su sve moje želje, nade i snovi ranjivi. Kao da više ništa nije u mojoj kontroli.

Zbog toga pokušavam da prepoznam granice. Telo, realno, materijalno i duh.

I pritom osećam strah.

Da li će biologija uraditi nešto za mene?

Sumnjam.

Milioni godina… i ništa se nije izmenilo.

Iznenada u šumi ispred mene i mačaka i pasa se pojavljuje neki mali, zdepasti čovek urlajući nešto i preteći pesnicom. Krenem prema njemu a on se odjednom pretvori u devojku u belom, sa jasnim belim grudnjakom ispod te venčane haljine ali lica prekrivenog čipkastim zastorom. Idem i dalje prema njemu, ne plašim se, ali devojka se povlači magličasto u dubinu tamne šume. Čas se pojavi, čas nestane. Vraćam se ka kolima. Na poluosvetljenoj terasi nekoliko prilika.

Da li si za jedno kratko piće, drugar?

Dobro bi  mi došlo, kažem, video sam anđela.

Onaj zdepasti tip se na to samo kašljucavo nasmejao.

 

 

Нема коментара:

Постави коментар