среда, 18. јануар 2023.

MILAN TODOROV: RIBA SVETOG PETRA

 

 


 


Trideset je godina kako ne lovim ribu. Još imam tu negde kompletan pribor za ribolov. Nedavno sam čak proveravao najlon, vezice, olovo, kopče i udice. Činilo mi se da je sve u redu. Pomislio sam da bih mogao opet da pecam, da se prepuštam tom uglavnom nenaplativom zadovoljstvu čekanja, nadanja, radosti zbog trijumfa nad nekim malim životima.

Ne bih sad om tome da li hladnokrvne (ah) životinje nešto osećaju ili ne. Ne bih o Darvinu i evoluciji, kao ni zašto nismo ostali ptice sa mogućnošću da sada letimo, nego smo u evolutivnoj pohlepi došli dovde. Noge, koferi, put, kuda?

U vremenskom intervalu između dana i noći osećam neobjašnjiv nemir.

Zašto baš tada kada se lome svetovi dobra i svetovi tame?

Pošto, naravno, ne znam odgovor pokušavam da spasem sebe kao potvrdu čistog života.

Ne znam šta je čist život. U tome je problem. Možda samo deo problema. Ono „Love a ulovljeni“ mi više nije, kao nekada, dovoljno.

Vreme kontrolisanog očajanja. Onog koje ne sme da se javno obznanjuje. Onog koje je kao smrt u prisustvu službenih svedoka zakletih da čuvaju tajnu do groba.

Jebem ti žilu krvavu!

Uvući ću se u ćebe. Dvostruko. Posle nekog vremena možda samo izvučem ruku. No, no, nije to ona koja mirotoči u srećnim manastirima, ukoliko srećnih namastira još ima. To je samo predostrožnost od utrnulosti, ovog mirovanja bez poslušnosti ali i bez pobune.

Hoćeš još da pišeš?

Čemu i kome?

Roman?

Zar se nisi naslagao primeraka tek izašlih iz štampe?

Uz koga hoćeš da se privijaš?

Ženu ili žene koje sanjaš.

Ali, šta si sanjao.

Bilo je svega.

Kada?

Cele noći nisam oka sklopio. Pred zoru, oko šest, sanjao sam pokojnu tetku, koju sam voleo skoro do smrti a onda prestao. Ne znam da li volim u sećanju?

Sa mnom je tako.

Volim a onda počinjem da se sećam malih lukavstava u našim odnosima. Njih uvek ima. Oprostiti i zaboraviti?

Žene kojima bi to trebalo da učinim me, na žalost ili sreću, i dalje nevidljivo navode na željeno.

Oklevaju.

Imaju vremena.

Drobljenje vremena je lagodan način da se lišiš krivice prepuštanja.

Pristojno odstojanje. Dozvola za ribolov van sveta. Riba svetog Petra sa Galilejskog jezera. Jeo sam je jednom na obali, uz polupanu prašnjavu plažu u Tel Avivu.

Bile je jednostavna riba na staklenom pladnju. Mirisala je na jod, dimljenu so i nešto što ne mogu ni danas da odgonetnem. Možda, miris nečega što se mora podneti kao posledica trajanja ili tako već nečeg.

Stari novosadski Jevrejin je častio. Nije ga zanimala politika ni naša ni svetska. Govorio mi je kroz veštačke zube da ga ne zanimaju države nego samo gradovi i njihove konkubine.

Ženske, dodao je, malo stidljivo. Novosadske ženske.  Pamtim jednu poštaricu još i danas u devedesetoj. Slao sam neke knjige u Sarajevo, nekoj svojoj sefardskoj rodbini. Knjige su bile teške i trebalo je platiti krupnu cenu za njih. Pošto su bile u pitanju knjige verskog sadržaja, što je tada bilo nepopularno najblaže rečeno, ona ih je označavala kao tiskovinu, da mi učini, potajno i odlazeći do velike vage u uglu pošte, njihala kukovima kao prva i poslednja žena na svetu.

Da li me razumete, mladiću?

Rekao sam da razumem. Premda ga tada nisam sasvim razumeo. Razumeću ga tek sada.

Stižem na glavnu gradsku poštu oko osamnaest časova. Parkirao sam automobil u crvenoj zoni i za sat vremena će ga ukloniti pauk. Čekam u redu. Šaljem decu na konkurs. Hoću reći svoje knjige. Teške su. U uglu vazdušastih koverata napisao sam da se radi o tiskovini. Tako je, nadam se, jeftinije. Posle bezmalo sat vremena stižem do plave blede poštarice koja me ni ne pogleda. Pošto je prebrojala pisma reče, dižući pogled, da tiskovina mora da ima prorezan ugao na pošiljci da bi se videlo da je reč o knjizi.

Da li imate makaze, upitao sam je.

Da, rekla je, ustala i otišla do malo udaljenog staklenog punkta, njišući kukovima kao ona poštarica starog Jevrejina iz Tel Aviva.

Pružila mi je makaze gledajući u vrhove svojim ljubičasto nalakiranih nokata.

Sekao sam ugao po ugao pisama kao da sečem nešto što bi trebalo opet popuniti, ali kako, nisam znao.

Ubedljivost romana, one ženske u potaji, ograničen krug malih prijatelja, snaga odustajanja… sve mi se to motalo po glavi dok sam docnije jurio ka svom starom crvenom automobilu parkiranom ispred napuštene zgrade radija u centru grada, znajući da mu je vreme iscurilo.

 


Нема коментара:

Постави коментар