уторак, 31. јануар 2023.

MILAN TODOROV: STUB SOLI

 


 


Ako sam glineni golub, zašto nemam krila?

Kakvo glupo pitanje, pomisli odmah zatim. Glineni golubovi ne lete.

Bio je jedan od trinaestoro invalida rada koji su, posredstvom neke nevladine humanitarne organizacije primljeni bez posebne lekarske ili bilo kakve druge procedure na radno mesto obezbeđenja novog velikog šoping mola. Tržni centar koji su gradili Rumuni, koliko je čuo, bio je toliko zamršen da su ih vodili kroz hodnike, pothodnike, garaže, spratove, međuspratove i neke tajne odaje bezmalo mesec dana da bi upoznali ogroman prostor od četrdeset hiljada kvadratnih metara. Livada, pomislio je, kreneš rano jutrom da kosiš a uveče dođeš ženi sa sedom kosom na glavi.

Srećom, nije znao da kosi. Palo mu je to na pamet tek tako. I nije imao ženu. U stvari, imao je ali ga je napustila posle šest meseci srećnog, kako je on mislio, zajedničkog života. Ni sad ne zna zašto ga je ostavila. Nikad ništa nije sanjao. Ona jeste. Pitao je šta sanja. Odgovarala je da sve zaboravi kad se probudi.

Ali, sanjaš?

Sanjam.

Blago tebi.

Nije hteo da je budi dok sanja. Zbog toga joj je noću vrlo tiho, gotovo nečujno prilazio isključivo s leđa, zadizao njenu meku svilenkastu haljinu u kojoj je spavala i ulazio u nju kao lopov u crkvicu.

Sledećeg jutra je ne bi pitao šta je sanjala.
Jedno jutro samo se obukla, skuvala mu kafu i otišla svojim roditeljima.

On je, posle toga, otišao u grad. Radio u ciglani. Slomio leđa. Ležao u gipsanom koritu tri meseca. Otpušten s posla kao nesposoban. Bio dobrovoljac u ratu. Hteo da pogine, ali ga nije hteo metak. I sad  je golub.

Šeta po spratovima tržnog centra. Ogleda se u mnogobrojnim staklima. Ruke drži uz telo kao da su odsečene. Bled je i ima crne podočnjake. Dali su im crna odela. Patike koje nose na odelo su njihov trošak. Kao i održavanje higijene.

Posmatra posetioce.

Primetio je da se neke žene ljube sa muškarcima, javno, na stepeništu, obično posle kakve kupovine.

Uglavnom žene prve pružaju usne muškarcu. Ljube najčešće brzo, žmureći, u obraz ili nos, sve zavisi kako pogode na trzavom stepeništu.

Neki se ljube držeći se za bedra. Poneko ljubi vrhom jezika. Cak i gotovo.

Međutim, znao je da je otpad. Kao i sve njegove kolege.

Kao da su nas birali ko je gori.

Svi jedva hodamo, imamo buljave bazedovljeve oči, nismo najčistiji ni u glavi.

Nama, pomisli, niko neće ni na grob pljunuti.

Ali to sa grobom je bilo preterano.

Savremen, užurban, uspešan i lep svet koji je bazao pokretnim stepeništem kao da je neosetno, kap po kap, prelivao svoju energiju u njegovu posustalu svest.

Pogledao bi pomnije neku atraktivnu napupelu mladu i rekao u sebi: Jebaću te.

To je bilo potpuno bezazleno iako ružno.

Ne, ništa ti nećeš j.

Kamere sve snimaju. Ti si samo golub. Tvoj zadatak je samo da šetaš dvanaest sati dnevno tamo i ovamo u crnom grobnom odelcetu da bi bio viđen. Tebe treba da vide potencijalni teroristi. Ti, takav kakav si, njih sigurno nećeš videti. Ono što ti gledaš, te mlade devojke u crnim helankama pripijenim uz Venerin breg ili sa otvorenim dekolteima u kojima kao mali noćni hlebovi bubre bele još negnječene dojke devojke sa periferije, a mi te pratimo, mi znamo da to gledaš i poručujemo ti: gledaj, nisi interesantan ni ti ni to što gledaš. Interesantno je samo ono što ti ne vidiš. Razumeš?

U šoping molu je, u središnjem atrijumu postojao gigantski, desetometarski stub soli. Bila je to neka, skupo plaćena instalacija poznatog austrijskog umetnika.

So je trebalo da predstavlja važnost trajanja, jer je poznato ono biblijsko apokaliptično upozorenje da će smisao života nestati kad so obljutavi.

Prolazio je nebrojano puta u toku dana pored kipa soli. Uočio je da ga posetioci pipkaju i posle ližu prste. Nijednom ga nije pipnuo. Kamere koje su sve snimale mogle bi to da potvrde.

Gde ću još da ližem so ovakav.

Međutim, mislio je kako bi vredelo pokušati. Liznuti. Liznuti pa umreti i znati da si najzad uradio nešto umesto krika ili praska stakla tvog tela na koji čin se nikad nisi odvažio.

Mislio je na svoju ženu, jedinu ženu koju je imao i koja ga je ostavila zbog kukavičluka. Jednom je i nju video u šoping molu. Bila je loše odevena. Pomalo unezverena. Sačekao je na uzlazištu.

Kako si?

Ha ha, nasmejala se. To si ti. Još si isti?

Sutradan je ofarbao kosu u crno.

Lepe posetiteljke su išle posvud.

Opet je otišao do onog kipa soli. Ovlažio je prst, prineo ga kipu a zatim usnama.

Poljubac, slano, možda malo razblaženo, kamere, krila, čekamo, ambisi su mirišljavi.

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар