субота, 18. фебруар 2012.

KRATKA PRIČA (62)


MILAN TODOROV
KRADLjIVAC VEŠALA


Beogradska policija je saopštila da je istražnom sudiji privela izvesnog S.S. (40) iz Beograda zbog osnovane sumnje da je s Novog groblja ukrao pet bronzanih vešala koja simbolizuju bandere sa Terazija na kojima su fašisti vešali patriote tokom Drugog svetskog rata.
Bronzana vešala, oblivena bakrom, koja predstavljaju umetnički rad izuzetne kulturno-istorijske vrednosti S.S, je, pošto su bila demontirana i pripremljena za premeštanje na drugu lokaciju, jednostavno natovario na konjsku zapregu i odvezao u livnicu MB, koja otkuplja sekundarne sirovine.
Na pitanje sudije koji su ga razlozi naveli da to učini S.S. je odgovorio da se ne razume u politiku i da nije mogao da zna da je to što radi politički čin, nego je ukrao vešala da bi prehranio sebe, ženu i petoro dece od kojih je jedno retardirano.
Livnica MB, kojoj je S.S.prodao ukradena vešala, bila je spremna da groblju vrati vešala, ali uz napomenu da su vešala već isečena u više nesrazmernih delova.
Upravnik groblja je na to izjavio da takva vešala nemaju nikakvog smisla i da groblju, u tom slučaju, apsolutno ništa ne znače.
Ovaj slučaj navodi na razmišljanje o nužnosti povezivanja proizvodnje i upravljanja tragedijama u savremenim društvenim sistemima.
Sredstva za proizvodnju tragedije, u ovom slučaju vešala, moraju biti što bliže krajnjem korisniku tragedije, odnosno ustanovama za sahranjivanje.
Sve drugo predstavlja čist diletantizam.

Нема коментара:

Постави коментар