петак, 22. април 2022.

BRANISLAV STOJANOVIĆ: ŽAO NAM JE ŠTO ČEKATE

 

(nad rukopisom novog romana Milana Todorova)

Roman „Kukavičke junačke pesme“ donosi primer finog, lirskog pripovedačkog tkanja, ali i uznemirujući uvid u svet koji se raspada u bezosećajni lični i opšti haos.

More spokojstva, ukoliko ga je bilo, definitivno je nestalo i naš svet se sada kreće kroz iskustva nevolja čiji smisao, uprkos svim pokušajima, ne možemo da shvatimo.

„Kukavičke junačke pesme“ ipak nisu pandemijsko štivo kataklizmične prognoze, nego pre svega urbani ljubavni incidenti. Odjeci slučajnih događaja, svakodnevne običnosti koje bi trebalo da drže ljudski život u onome što se zove priviknutost na normalu i standarde zajednice a to ne čine – otvaraju polja spekulativne fikcije na  svež i uzbudljiv način epske romanse.

Svojevrsne putopisne beleške iz života gradskog usamljenika koje se nižu u ritmu trkača govore o nemogućnosti oblikovanja života u jasnu i dovršenu celinu. Stoga život, sa svojim ponudama i iznudama, vodi glavnog junaka u „mentalno druženje“ sa bezmalo svakom lepom ženom koja se ukaže u njegovom hodajućem životopisu.

To je samorefleksivno ispitivanje usamljenog bića. Lakoća dodira je nestala iz života junaka, pa se on zbog toga fokusira na emotivne drame na mnogobrojnim društvenim mrežama u kojima su najintimniji trenuci jedini osećaj nove zbilje.

Ovo je istovremeno i priča o radio novinarstvu u ratnim okolnostima. Novosadski radio pre i u doba Drugog svetskog rata, ali i u aktuelnosti tog niza istina, laži, strahova, pokoravanja i prevara.

Društvene okolnosti se stalno menjaju ostavljajući čoveka da ostatak života provodi čekajući nevidljivu budućnost u svetu hranjenom represijom i lažima.

Lako, opipljivo i istovremeno duboko promišljanje o srži savremene zaglibljenosti u urbanim lavirintima.

U apsurdnom pokušaju da izvrši samoubistvo, junak na samom početku romana naziva telegrafsko odeljenje u nameri da prethodno prijavi svoju smrt a dobija mehanički odgovor koji bi kao lajtmotiv mogao da stoji iznad njegove ispovedne priče :“Žao nam je što čekate“.

 

Нема коментара:

Постави коментар