недеља, 2. април 2023.

MILAN TODOROV: PSEĆE SRCE

 

 


Boli me što više ne mogu da imam psa. U kući smo uvek imali pse, uglavnom kratkodlake nemačke ptičare, Bili su inteligentni, ponekad previše nestašni, uvek razumni i, na kraju života, molećivi.

Koliko sam samo raka iskopao za svoje ljubimce.

I na kraju, na očevidnom rastanku, nikada nisam podlegao satanskom uverenju da je potrebno nekog ko umire sažaljevati. To mi je odvratno. Uostalom, sažaljenje kao kategorija ličnih emotivnih diskursa ne postoji ni u Svetom  pismu. To je izmišljotina novog doba. Postoji samo lični bol i molitva.

Onaj sistem pesti kop: „Ja sam odlično, ali žalim sve koji boluju od raka, leukemije, Alchajmera i drugih neizlečivih bolesti. Ako i vi sažaljevate takve nesrećnike kopirajte ovaj tekst i pošaljite ga na hiljadu adresa..“

Jebem ti mater, tebi koji si to izmislio!

Zoveš zlo.

Sad si dobro.

Ali… pustimo to.

Nemam više snage da se borim sa mediokritetima. Oni su dobri, osećajni, plemeniti i ne shvataju na kom izvoru pije ljudska duša.

Na pogledu psa koji umire na pragu i čije oči, znam to, ne očekuju sažaljenje od gospodara nego moć.

Kad mi je poslednji pas umirao na rukama sve vreme sam ga drmusao, pričao mu o onome šta ćemo raditi na proleće; jesti mrazom ošećerene trnjine i juriti divlje golubove, neuhvatljive stanovnike stare napuštene ciglane.

Ta ciglana, taj kompleks skromnih zidanih baraka za radinke, sada u siromaškom, očajnom stanju, je nekada gradila snove i to čovek mora da poštuje. Onaj lik iz te kolonije koji šeta uporno, suprotno svim lekarskim savetima po najjačem suncu od jedanaest do jedan popodne, inače srčani bolesnik, uverava me da od bekstva od opšteg, od uverenja prostog puka, nema boljeg, mada ne i sigurnog, leka.

Odavno sam izgubio i miris i ukus pobede. Ne zanimaju me ugledni građani. Ponekad volim da se oblačim neukusno.

Naročito za kućne potrebe. Tako se, mislim, ističe jadni ego.

Zatim, nikad ne kupujem pivo. Otupljuje osećaj za nepravdu.

I volim neodređenost novih žena, jer mi se sviđa pomisao na leto.

 

Нема коментара:

Постави коментар