петак, 26. мај 2023.

MILAN TODOROV:SISANJE KOŠTANE SRŽI

 

 



Okrenuo sam se nekim jednostavnim starim stvarima. Jeo sam meso samo pošto bih ga, bez začina, ali ipak blago usoljenog  pekao onoliko koliko je potrebno da se odvaja od kosti. Zatim sam to jeo prstima. Ništa nisam odvajao. Žvakao sam meso, žilice, mast i najzad grickao kosti osećajući uživanje u sisanju koštane srži. Prestao sam da razmišljam o zdravstvenim svojstvima ovoga ili onoga. Mnogo mi je tih mudrih informacija. O mentalnom zdravlju ne razmišljam. Mozak je toliko komplikovan da ne vredi generalka kad otkaže, bar za sada. Ćutiš, gledaš u zid i znaš da neće proći, jer je najveća laž da sve u životu prolazi.

Odem do bankomata da podignem novac i ukucam pin kod. Aparat ne prihvata. Zaboravih da kažem da sam prethodno popio dva dobra vina. Ukucavam ponovo isti pin. Ništa. Ostaje mi poslednji pokušaj pre blokiranja kartice. Setio sam se pina. Ali, jebi ga, ko sme da ukuca poslednji pokušaj želje u hladnu aparaturu novog sveta?

Odlazim bez kinte u grad.

Moje granice izdržljivosti su patetične. Moj sat otkucava. Ipak, uvek se radujem carstvu predvečerja. Ali, nikog poznatog ne srećem ako ne računam da su mi poznate reakcije devojaka ili zrelih žena kada ih okrznute pogledom a njima se učini da ste zanimljivi iz bog zna kog razloga. Taj duboki pogled od glave do pete brži i jači od svakog CTa  govori isto ono što ti govoriš u sebi: da li postoji mesto gde bi mogao da me povedeš odavde a da niko ne zna; čak ni ja i ti?

Ali, nisam zadovoljan prividom. Smučile su mi se neodređenosti. Primetio sam da se ponovo u modu vratio flert tako popularan, čak poželjan u devetnaestom veku. Tada se, ah, smatralo da ukoliko muškarac ne flertuje sa ženom čini joj nepravdu i čak je vređa smeštajući je u nezanimljive, manje vredne ili glupe i ružne osobe. Primećivati drugog je više od emotivne zainteresovanosti. Ona čak ne mora, smatralo se, ni da postoji.  Važno je davati značaj osobi suprotnog pola ne iz svoje koristoljubivosti nego da bi se diskretno nagradila njena ambicija u održavanju sebe.

Čemu biti lep?

Jednom na nekoj privrednoj manifestaciji, a beše to u Tel Avivu, neka žena, tridesetih godina bila je izuzetno lepa. Visoka, plava, skladnog tela, inteligentnog pogleda. Nepotrebno je da kažem da se činila nedohvatljivom.

Kao i svi, posmatrao sam je krajem oka. Primetila je. Osmehnula se. I ništa više.

Čovek iz naše tajne policije koji se tu vrzmao rekao nam je:

„Idioti, ona je Mosad.“

Strah od žbira bio je veći od straha od flerta.

Politika nas je uvek držala u bedi. Ni flert nije pripadao boljim vremenima. Ni danas ne pripada, ukoliko ga ima bar u meri u kojoj čovek može ponekad uz čašu vina uveče da pomisli da sok njegovog života nije uvrio.

Spavam pod otvorenim snovima. Teram se da sanjam. Da li uspevam?

Sanjam lica sa tragovima bivših lepota.

Šta će oni meni a šta ja njima?

Ne mogu da prekinem taj, u osnovi, bolestan odnos jer se sve posle dešava i na javi.

 

 

Нема коментара:

Постави коментар